Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNOPLAST czy TERMOPROFIL

Recommended Posts

Witajcie....

Po problemach np. z wyborem techniki grzewczej przyszedł czas na okna....

Zastanawiamy się nad oknami z termoprofilu albo z oknoplastu...

Oknoplast zaproponował dwie opcje: platinum evolution i winergetic premium.

Natomiast termoprofil wariant podstawowy, chyba najprostszy i zarazem najtańczy (chyba :)).

Nie ukrywam, że różnica cenowa jest straszna....

Ale co byście wybrali?

Pytanie czym będziesz ogrzewała dom, na niektórych stronach producenckich są tzw. kalkulatory obliczające oszczędności z tytułu zakupu lepszych okien. Po przejrzeniu kilku z nich wnioski sa następujące. Jak się ogrzewa węglem, drewnem to nie ma sensu pchać się w super ciepłe okna kosztujące krocie, po prosty ekonomicznie się to nie opłaca, porównywałem okna z U-1.2 do U-0.8. Jak ma to być super oszczędny dom grzany prądem, olejem a nawet gazem to już jest to kwestia przemyślenia. Jak ktoś buduje na kredyt to jego wydatki są realnie 2x wyższe niż to wynika z ceny zakupu towaru bo odsetki są takie a nie inne i o tym także trzeba pamiętać.

Nono.. wysoko stawiają poprzeczkę. Oknoplast ma też tańsze propozycje, ale widzę że wolą promować okna z wyższej półki, których nie da sie wprost porownac z konkurencją..

He, he , wysoka poprzeczka. Pytanie za sporo punktów; dlaczego ostatnia wersja programu Oknoplastu nie podaje Uw? Dla ułatwienia- od czasu wprowadzenia Platinium Evo.

ja nie zgadnę :) mogę snuć sobie tylko domysły :)

Mówiąc wysoko miałem na myśli "trzyszybówkę" bo równie dobrze mogli by zaczynać od wycen Avansa lub Oriona. Ale że podobne wersje są niemal w każdej firmie produkującej na Vece.. to wyszłoby ile płaci sie za sponsorowanie Interu Mediolan

ja nie zgadnę :) mogę snuć sobie tylko domysły :)

Mówiąc wysoko miałem na myśli "trzyszybówkę" bo równie dobrze mogli by zaczynać od wycen Avansa lub Oriona. Ale że podobne wersje są niemal w każdej firmie produkującej na Vece.. to wyszłoby ile płaci sie za sponsorowanie Interu Mediolan

Mała ciekawostka. Dwa lata temu kupowałem okna z Oknoplastu. Teraz przed wyborem stanął mój brat. Porównywałem ceny z 2010 i mimo, że Oknoplast nie był wtedy sponsorem Interu ceny miał ok. 5% wyższe. Dodam, że porównywałem platinium, czyli to co kupowałem. Wniosek: sponsoring nie wpłynął na podwyżkę cen.

Tak w nawiasie jest mi miło, że mam okna z Firmy która stoi obok takiej marki jak Pirelli.

Tak w nawiasie jest mi miło, że mam okna z Firmy która stoi obok takiej marki jak Pirelli.

Powody do dumy mogą być różne. Mi jeszcze bardziej miło że mam okna firmy która zamiast na tworzenie medialnego szumu kasę przeznacza na lepsze komponenty i rozwiązania będące dla niej standardem a w O niedostępne nawet za dopłatą. Co nie znaczy że O jest kiepski. Taki Mcdonald, można zjeść za taką samą kasę sporo lepiej i smaczniej tylko trzeba poszukać. Ale bywanie w Maku jest w dobrym tonie....... ;-)

Pozdrawiam

Cykl życia produktu jest taki, że z czasem, kiedy przestaje być nowością spada jego cena.. Nie ma tu nic nadzwyczajnego

Na pewno masz rację. Chcę tylko powiedzieć, że większość konkurencji zarzuca Oknoplastowi, że ma drogie okna bo jest sponsorem Interu lub dużo wydaje na reklamę, natomiast prawda jest moim zdaniem inna. Jestem przekonany, że zapłaciłem za okna tyle ile były warte. Gdyby tak ostatnio reklamujący się Drutex miał droższe okna mówiono by, że przez reklamę ( tymczasem mają jedne z tańszych ). Branża budowlana jest dziwną branżą - przecież mamy 21 wiek i dlaczego nie korzystać z takiego czegoś jak reklama.

Wracając do tematu Oknoplast czy Termoprofil to musisz sam/sama porównać ofertę, sprawdzić jak montują a najlepiej popytać znajomych. Na forach jest zbyt dużo sprzedających i każdy będzie za swoim, co jest jak najbardziej zrozumiałe. Sam prowadzę działalność i do głowy mi nie przyjdzie, żebym polecał produkty konkurencji:D

Ivo333 Gdybym miał 4 tygodnie czekać za hamburgerem z MC - bardzo dobre porównanie:no:

Edytowane przez antonin

. Sam prowadzę działalność i do głowy mi nie przyjdzie, żebym polecał produkty konkurencji:D

:

To zauważ, że u nas co chwila pojawia się polecenie konkurencji. Jak z czymś się nie zgadzamy, inaczej postrzegamy świat to piszemy, a Ty odbierasz to jako dyskredytację.. Zauważ, że w słynnym wątku Kosi w pierwszej chwili praktycznie wszyscy stawiliśmy się za O jasno mówiąc, że zawinił montazysta. .