lisu11 08.10.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Witam, Mieszkam w "szeregowcu" gdzie ostatnia kondygnacja (poddasze) jest nieużytkowa. Ponieważ dach nie jest w ogóle ocieplony planuję dać na strop ok 25-30 cm wełny mineralnej. Problemem jest wejście na strych, ponieważ nie jest to typowy właz a coś na zasadzie klatki schodowej (patrz zdjęcie) i nie wiem jak ten element najlepiej ocieplić. Dodam jeszcze tylko że poddasze jest przeznaczone na "graciarnie" i wchodzi się tam średnio 1-2 razy w miesiącu dlatego częściowo zrobię podłogę z płyt OSB. Wracając do tematu mam 3 opcje: 1) zostawić klatkę schodową nieocieploną. Wydaje mi się to najgorsze rozwiązanie bo chyba całe ciepło z dołu będzie uciekać właśnie tędy. 2)Ocieplić wszystkie ściany (razem z drzwiami) na klatce do poziomu podłogi. Tu jest ten minus że wejście stanie się bardzo wąskie bo dołożyłbym po 25-30 cm wełny na ścianie. A drugi kwestia jak wtedy ocieplić schody? Bo jak ich nie ocieplę to znowu tędy będzie ciepło uciekać. 3) wykonać prowizoryczny "dach" nad schodami (patrz niebieskie kreskowanie na zdjęciu) z płyty OSB i na niej ułożyć wełnę jak na reszcie stropu. Ale teraz pytanie jak wykonać wejście na strych (przypomnę że jest sporadycznie używane? Tu zwracam się prośbą do was o pomoc jaką opcję wybrać a może ktoś ma inną propozycję albo się podzieli jak wykonał coś takiego u siebie? Ocieplenie muszę zrobić bo rachunki za grzanie gazem w sezonie, w tego typu budynku (gdzie dogrzewają mnie sąsiedzi z obu stron) na poziomie 800zł miesięcznie to za dużo Pozdrawiam. Edytowane 8 Października 2012 przez lisu11 dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgaa 05.10.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Odświerzę, więc jeśli nic jeszcze nie zaradziłeś na ten strych to opcja 3 wydaje się być najbardziej sensowna, tylko żeby jednak wejście nie było utrudnione , dajesz płyty nie leżące a od połowy pod kątem (troszke więcej zabudowy a konkretnie zabawy ale przynajmniej jest jakieś wejście na tę Twoją jak mówisz graciarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts