korzik 08.10.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam, chcę zrobić drenaż opaskowy wokół nowo budowanego domu. Dom jest na wzniesieniu, obsypana ziemią jest ściana tylna i boczna (skrajny szeregowiec). Tył na wysokości piwnicy (ok 2.5m), bok schodzi wzdłuż ściany do ok 1.3m. Drenaż umieszczony będzie trochę poniżej wysokości ławy fundamentowej. Wykopałem dół pod drenaż, jednak pogoda uniemożliwiła mi dalsze prace. Rów zalało, stała w nim woda. 1) czy mimo tego, że ziemia jest mokra i błotnista mogę kłaść rurę drenażową i obsypać ją ziemią? 2) pod rurę zrobić podsypkę z kamieni? na rurę bezpośrednio ziemia, a może piach czy też kamienie? Proszę o rady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid2304 08.10.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A gdzie KB?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korzik 08.10.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 KB? Nie rozumiem. Jeśli chodzi o kierownika budowy, to powiedzmy, że wolę rady doświadczonych kolegów z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 17.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Zastanów się w jakim celu wykonujesz drenaż?Czy chcesz się zabezpieczyć przed wodami gruntowymi czy też przed napływowymi z sąsiednich terenów?Czym go chcesz zasypać?Gdzie go chcesz włączyć? Pod rurkę zastosuj podsypkę piaskową 5-15cm. Rura powinna być zasypana również kruszywem grubym na wysokość ok 20cm. W celu zabezpieczenia przez wodami napływowymi całość powinna być zasypana gruntem przepuszczalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts