SX_ 08.10.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam wszystkich, Jakiś czas temu wybudowałem dom i ociepliłem go. Jednakże na poddaszu w niektórych pomieszczeniach w zimie jest chłodno. Obecnie konstrukcja dachu na skosach począwszy od wewnątrz wygląda następująco:1. Płyta gips karton.2. Folia paroizolacyjna.3. Łaty przykręcone do krokwi w poprzek i 5cm wełny między tymi łatami.4. Krokwie 14cm i wartstwa wełny 12 cm (zachowana dylatacja 2cm pomiędzy wełną a deskowaniem).5. Deskowanie z desek 2,5cm (calowych)6. Papa.7. Łaty i kontrłaty.8. Blacha dachowa.Ocieplenia jest tu 17cm i wydaje mi się, że trochę za mało ale inaczej się nie dało. Chciałbym w jakiś sposób to docieplić. Od środka odpada bo i wykończone już jest i za bardzo by mi to pomniejszyło przestrzeń z i tak dość sporymi już skosami. Przyglądając się powyższej konstrukcji dachu zastanawiam się nad tym, żeby ok. 10cm wełny dołożyć pomiedzy papą i blachą dachową (tam gdzie jest konstrukcja z łat i kontrłąt pod blachę) dając oczywiście dodatkowo tuż pod blachą folię paroprzepuszczalną. W sumie jest to niewykorzystana przestrzeń. Czy może ktoś robł już takie coś? Czy widzicie w tym rozwiązaniu jakieś wady? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.10.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam,Musisz brać pod uwagę, że szczelina pomiędzy deskowaniem, a wełną ułożoną pomiędzy krokwiami jest wentylowana, a więc pomimo, że dołożysz ocieplenie na deskowanie to i tak dach będzie schładzany zimnym powietrzem przepływającym przez szczelinę. Takie ocieplenie nie ma większego sensu. Niestety najkorzystniej byłoby dołożyć warstwę ocieplenia pod krokwiami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.10.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Panie Tomaszu ja strop będę miał ocieplony grubością 45 cmczy ocieplenie skosów strychu nieużytkowego grubością ok 12-14 cm niesie jakieś ryzyko z wykraplaniem się wilgoci pod dachówką membrana tyvek suprovzy muszę nad wełną tworzyć szczelinę wentylacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.10.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Najkorzystniej jest, gdy skosy ocieplone są jednakową grubością wełny co strop. Jeżeli natomiast posiadasz membranę wysokoparoprzepuszczalną to para wodna przeniknie przez warstwę wełny i następnie przez membranę wiatroizolacyjną po czym zostanie odprowadzona do środowiska zewnętrznego. Aczkolwiek musisz liczyć się z tym, że przez skosy będzie uciekało ci znacznie więcej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 ja to rozumię oczywiście to jest strychowa część do tej pory byłem nastawiony na ekofiber ale jakoś mi ostatnio nasuwają się wątpliwości z pożarem kamienna pewnie o wiele lepiej sobie poradzia odprowadzanie wilgoci w domu z rekuper. to pewnie pomijalny temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts