Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawienie ocieplenia dachu na skosach - docieplenie

SX_

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu wybudowałem dom i ociepliłem go. Jednakże na poddaszu w niektórych pomieszczeniach w zimie jest chłodno. Obecnie konstrukcja dachu na skosach począwszy od wewnątrz wygląda następująco:

1. Płyta gips karton.

2. Folia paroizolacyjna.

3. Łaty przykręcone do krokwi w poprzek i 5cm wełny między tymi łatami.

4. Krokwie 14cm i wartstwa wełny 12 cm (zachowana dylatacja 2cm pomiędzy wełną a deskowaniem).

5. Deskowanie z desek 2,5cm (calowych)

6. Papa.

7. Łaty i kontrłaty.

8. Blacha dachowa.

Ocieplenia jest tu 17cm i wydaje mi się, że trochę za mało ale inaczej się nie dało. Chciałbym w jakiś sposób to docieplić. Od środka odpada bo i wykończone już jest i za bardzo by mi to pomniejszyło przestrzeń z i tak dość sporymi już skosami. Przyglądając się powyższej konstrukcji dachu zastanawiam się nad tym, żeby ok. 10cm wełny dołożyć pomiedzy papą i blachą dachową (tam gdzie jest konstrukcja z łat i kontrłąt pod blachę) dając oczywiście dodatkowo tuż pod blachą folię paroprzepuszczalną. W sumie jest to niewykorzystana przestrzeń.

Czy może ktoś robł już takie coś? Czy widzicie w tym rozwiązaniu jakieś wady?

Pozdrawiam

Witam,

Musisz brać pod uwagę, że szczelina pomiędzy deskowaniem, a wełną ułożoną pomiędzy krokwiami jest wentylowana, a więc pomimo, że dołożysz ocieplenie na deskowanie to i tak dach będzie schładzany zimnym powietrzem przepływającym przez szczelinę. Takie ocieplenie nie ma większego sensu. Niestety najkorzystniej byłoby dołożyć warstwę ocieplenia pod krokwiami .

Najkorzystniej jest, gdy skosy ocieplone są jednakową grubością wełny co strop. Jeżeli natomiast posiadasz membranę wysokoparoprzepuszczalną to para wodna przeniknie przez warstwę wełny i następnie przez membranę wiatroizolacyjną po czym zostanie odprowadzona do środowiska zewnętrznego. Aczkolwiek musisz liczyć się z tym, że przez skosy będzie uciekało ci znacznie więcej ciepła.