dodziks 09.10.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 WitamZamierzam doprowadzić do wkładu kominkowego powietrze z zewnątrz. Niestety w salonie została już wylana pierwsza wylewka tzw. chudziak, pozostaje więc dostarczyć powietrze do wkłądu kanałem prostokątnym. Kanał prostokątny stwierdziłem, że po prowadzę od strony północnej, ponieważ jest najbliżej i nie wymaga żandych zgięć (od strony zachodniej były by 2 zgięcia) - a z informacji na forum wywnioskowałem, że strona nie ma większego znaczenia. Teraz pytanie: W którym miejscu powinna być umieszczona przepustnica? Czy od razu przy samym wlocie? A może z pół metra dalej np. tak żeby wypadała pod podłogą? No i jak regulować przepustnica, macie jakieś pokrętła do tego celu w domu czy na zewnątrz? Jeśli w domu to jak macie to zrobione żeby nie szpeciło? Może ktoś polecić jakieś przepustnice prostokątne? i kolejne pytanie:czy na kanałach wylotowych z ciepłym powietrzem też montuje się przepustnice, np. w celu wyłączenia jakiegoś pokoju z obiegu? Jeśli tak to ponowne pytanie jak nimi sterować żeby samo sterowanie nie szpeciło pokojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Czy wkład kominkowy który masz (lub masz mieć) będzie podłączony bezpośrednio do tego kanału? Takie wkłady wyposażone są w króciec przyłączeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodziks 10.10.2012 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tak, planuje kupić wkład z miejscem na podłaczenie takiego kanału. Czyli rozumiem że tak przepustnica przy wkładzie zupełnie wystarczy?W sumie kanał jest przeciez izolowany więc chyba nie powinien wyziębiać podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.10.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Generalnie przepustnica wkładu powinna wystarczyć. Jak nie chcesz wyziębianiakanałem, możesz założyć dodatkową szczelną przepustnicę zaraz na wyjściu kanału z podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.10.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 ja miałem dokładnie ten sam problem co Ty. Wsadziłem kanał prostokątny w podłogę. Z racji tego, ze nie mam doprowadzenia powietrza bezpośrednio do wkładu (brak króćca), przepustnicę zamontowałem bezposrednio po wyjściu z podłogi (pod wkładem). Jest to przepustnica z linką i ciągadełkiem. Cięgło mam zamontowane ładnie w obudowie kominka, w dyskretnym miejscu, tak, że go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts