Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klej do parkiety dwuskładnikowy

virtuss

Recommended Posts

Witam,

Chcialbym sie dowiedziec jak powinien wygladac klej do parkietu po wyschnieciu. Wczoraj polozono u mnie parkiet, i klejono go klejem Ultrabond P902 2k.

W dylatacjach przy scianach troszke sie tego kleju zebralo miejscami wiec go sobie wygrzebalem i zaskoczyla mnie konsystencja.

Jest taka ..hmm twardo plastyczna. Taka twarda guma/kauczuk (paznokciem jestem w stanie zrobic slad). Czy tak to powinno wygladac w przypadku kleju do parkieu ? (minelo 24h)

Czy to powinno byc twarde jak skala (jak w przypadku tradycyjnych klejow dwuskladnikowych). Czy kleje do parkietu maja inaczej ?

Paweł

My używaliśmy 4 lub 5 różnych klejó dwuskładnikowych ( różni producenci) Różniły się zapachem, kolorem pojemnikami z utwardzaczem ale każdy przważnie po około godzinie od umieszania już się źle rozprowadzał a na otwartej powierzchni miał na nastepny dzien już całkowitą twardość( był jak kamień).

ale możliwe jest że tak wyliczyli zużycie kleju że na sam koniec wybierali z wiaderka do czysta i czasem na szpachelce zbierze się jeszcze reszta kleju ze scianek wiaderka który gdzięs w malej ilosci nie został zmieszany z utwardzaczem i on zawsze bedzie plastyczny:0

Ale takia ilosc nie rozmieszanego z utwardzaczem to zazwyczaj bardzo bardzo mala ilosc

no wlasnie nie wiem jak to powinno byc. W ulotce producenta: http://www.parkiety-centrum.pl/pdf/278_ultrabondp9022k_pl.pdf

pisza ze: Twardość Shore A (po 7 dniach w temp +23C): 88.

Z tego co wyczytalem twardosc Shore A jest generalnie dla produktow gumo podobnych. 85 ma gumowe kolko do rolek.

To mnie troche uspokoilo..ale teraz sam nie wiem :/

no wlasnie nie wiem jak to powinno byc. W ulotce producenta: http://www.parkiety-centrum.pl/pdf/278_ultrabondp9022k_pl.pdf

pisza ze: Twardość Shore A (po 7 dniach w temp +23C): 88.

Z tego co wyczytalem twardosc Shore A jest generalnie dla produktow gumo podobnych. 85 ma gumowe kolko do rolek.

To mnie troche uspokoilo..ale teraz sam nie wiem :/

Gdybyś kleił skalę do skały to spoina mogłaby mieć podobne wlaściwości do tego co sklejasz. Ty przyklejasz drewniane elementy posadzkowe do podkładu betonowego, czyli sklejasz dwa elementy o bardzo różnych właściwościach. Tu elastyczność większa lub mniejsza kleju - spoiny ma swoje znaczenie. Doświadczony parkieciarz umiejętnie dobiera systemy klejowe stosownie do potrzeb, tym bardziej że ma w czym wybierać. Na pewno moja odpowiedż jest zbyt ogólnikowa, ale zawiera istotę zależności. Pozdrawiam

Witam,

Chcialbym sie dowiedziec jak powinien wygladac klej do parkietu po wyschnieciu. Wczoraj polozono u mnie parkiet, i klejono go klejem Ultrabond P902 2k.

W dylatacjach przy scianach troszke sie tego kleju zebralo miejscami wiec go sobie wygrzebalem i zaskoczyla mnie konsystencja.

Jest taka ..hmm twardo plastyczna. Taka twarda guma/kauczuk (paznokciem jestem w stanie zrobic slad). Czy tak to powinno wygladac w przypadku kleju do parkieu ? (minelo 24h)

Czy to powinno byc twarde jak skala (jak w przypadku tradycyjnych klejow dwuskladnikowych). Czy kleje do parkietu maja inaczej ?

Paweł

Producent kleju nie podaje, że klej jest twardo-elastyczny czy elastyczny. W takim razie klej powinien stwardnieć, czy w ciągu 24 godzin? Trudno odpowiedzieć, może potrwać dłużej. Jeżeli klej po kilku dniach będzie w tym i w innych miejscach twardo-elastyczny, to prawdopodobnie ma za mało utwardzacza w tych miejscach. Producenci piszą o właściwościach klejów jednoznacznie. Jeżeli wszystko zostało przygotowane do klejenia zgodnie z zaleceniami w punkcie karty technicznej, zalecenia: to powinno być dobrze. Jeżeli jednak parkieciarze nie wiedzieli jakiej wilgotności podłoża szukają to mogą być kłopoty. Dylatacje przyścienne powinny być wolne od kleju a już w żadnym przypadku nie powinny dotykać ścian. W ten sposób tworzą się mostki akustyczne!!! Takie punkty przenoszą dźwięki do innych pomieszczeń.

• 2 weeks później...

A tak na marginesie, to czy kleje dwuskładnikowe mają właściwości rozprężające? To znaczy czy "puchną" i wypełniają całą wolną przestrzeń.

Ja miałem klejony parkiet klejem dwuskładnikowym i mam wrażenie, że łapał deski "punktowo"

Pozdrawiam

A tak na marginesie, to czy kleje dwuskładnikowe mają właściwości rozprężające? To znaczy czy "puchną" i wypełniają całą wolną przestrzeń.

Ja miałem klejony parkiet klejem dwuskładnikowym i mam wrażenie, że łapał deski "punktowo"

Pozdrawiam

Twoje wrazenia w tym względzie mają swoja zasadność. Opowieści innych zaszereguj w kategoriach socjotechniki sprzedaży. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Kleje poliuretanowe jako kleje reakcyjne zachowują się różnie. Sa kleje, które potrafią delikatnie puchnąc, ale na pewno nie wypełnią pustki w trakcie klejenia parkietu czy desek. Kleje reakcyjne do podklejania luźno zamontowanych klepek parkietu czy desek puchną i wypełniają pustki. Są to jednak kleje naprawcze.

Według jakich kryteriów odniosłeś wrażenie, że twój klej łapał deski punktowo.

Witam, po prostu przy pukaniu w klepki, są miejsca gdzie co jakiś czas jest nieco głuchy odgłos, a jednocześnie nie można wstrzyknąć kleju pod klepkę,

Wnioskuję więc, że klej nie wypełnił całej powierzchni pod klepką, jak czynią niektóre kleje jednoskładnikowe, tylko ze względu nie nierówności wylewki (jak sądzę nieuniknione) łapał w punktach (czy na pewnych powierzchniach).

Co nie jest zarzutem wobec tych klejów, tylko jak rozumiem ten typ tak ma.

Pozdrawiam