przemekvip20 09.10.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 witam, mam pytanie odnośnie działania termostatów przylgowych. mam taki zamontowany na rurze nad zaworem, który blokuje przepływ zbyt gorącej wody na podłogówkę (nie wiem jak on sie dokładnie nazywa). termostat ten steruje uruchamianiem i wyłączaniem pompy do podłogówki. problem w tym, że moim zdaniem nie działa on tak jak powinien (albo jak ja bym tego oczekiwał). obecnie termostat załącza pompe w momencie gdy pokrętło ustawie na 30 stopni i nawet jak zwiększe temperaturę do 80 stopni pompa nadal chodzi, czy tak to powinno działać (dodam, że rura na której jest termostat zamontowany jest letnia, czyli ok 30 stopni)?czytalem, ze termostaty przylgowe mają zabezpieczac instalacje przed przegrzaniem ale ja mam juz zawór, który dba o to zeby za ciepla woda na podłogówkę nie poszła. czy można tak ustawić ten termostat żeby włączał pompę dopiero w momencie gdy temperatura rury, na której jest zamontowany osiągnie np. 40 stopni a jak spadnie ponizej to żeby ją wyłączał? nie wiem jak to jest teraz podlaczone ale jak pokretlo osiagnie minimalną wartość skali 30 stopni to pompe uruchamia i nawet jak podkrece do 80 stopni to pompa sie nie wylacza. mam nadzieje ze w miare udalo mi sie jasno opisac tą sytuację,prośba o jakieś sugestie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 09.10.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 a jesteś pewien że pracą pompy mieszacza steruje termostat a nie sterownik pieca. Wydaje mi się że standardowo jest tak że pompę załącza sterownik jak temperatura wody wkotle jest odpowiednia, natamiast termostat przylgowy przymyka dopływ gorącej wody gdy temperatura na rozdzielaczu zasilającym jest zbyt wysoka i z pracą pompy nie ma nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 09.10.2012 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 a jesteś pewien że pracą pompy mieszacza steruje termostat a nie sterownik pieca. Wydaje mi się że standardowo jest tak że pompę załącza sterownik jak temperatura wody wkotle jest odpowiednia, natamiast termostat przylgowy przymyka dopływ gorącej wody gdy temperatura na rozdzielaczu zasilającym jest zbyt wysoka i z pracą pompy nie ma nic wspólnego. tak jestem pewny, że piec nie steruje pompą bo ma ona swoje zasilanie i w ogóle z piecem nie ma połączenia. do momentu założenia termostatu i połączeniaz nim zasilania pompy, sterowanie wyglądało tak, że jak podłączyłem pompe do prądu to chodziła a jak zrobiło się ciepło i wiedziałem, że ogrzewanie nie będzie już potrzebne to poprostu ją odłączyłem. fajnie by było zautomatyzować ten proces, żeby pompa sama się wyłączała w momencie jak piec przestaje dawać wodę o określonej minimalnej temperaturze, to jest możliwe? dla zobrazowania zalaczam fotke jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.10.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 termostat jest źle zamontowany .Powinien mierzyć temperaturę rury ogrzewania podłogowego .Jego rola to zabezpieczenie przed niekontrolowanym wzrostem temperatury .Do regulacji temperatury służy zawór 3 drogowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 09.10.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 termostat jest źle zamontowany .Powinien mierzyć temperaturę rury ogrzewania podłogowego .Jego rola to zabezpieczenie przed niekontrolowanym wzrostem temperatury .Do regulacji temperatury służy zawór 3 drogowy . taki właśnie zawór jest pod termostatem. czy w takim razie jest możliwość zamontowania jakiegoś urządzenia, które włączy pompę na podlogowke gdy temperatura wody z pieca (rury, na której jest zamocowane) ma określoną temperaturę i wyłączy ją jeżeli ta temperatura jest niższa (np. gdy piec przestaje grzać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 10.10.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 moim zdaniem twoje rozwiązanie z termostatem powinno działać. A podłaczyłeś pod odpowiednie styki pompę może być tak że on wyłączy pompę jak osiągnie zadaną temperaturę. Podaj model i producenta termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 10.10.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Też mam podobny problem, pompa do podłogówki jest podłączona wtyczką do gniazdka elektrycznego, mieszacz, termostat przylgowy i jakiś zawór upustowy.Jak się zorientowałem termostat ma styki umożliwiające podłączenie w dwojaki sposób:- jako zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą wody - termostat wyłącza pompę- jako włącznik pompy - przy osiągnięciu zadanej temperatury włącza pompęTy masz zamontowany termostat jako zabezpieczenie. Jak zmienisz podłączenie to termostat będzie załączał i wyłączał pompę przy przekraczaniu minimalnej zadanej temeratury ale obwody podłogówki nie będa wtedy zabezpieczone przed zbyt wysoką temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 10.10.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Ty masz zamontowany termostat jako zabezpieczenie. Jak zmienisz podłączenie to termostat będzie załączał i wyłączał pompę przy przekraczaniu minimalnej zadanej temeratury ale obwody podłogówki nie będa wtedy zabezpieczone przed zbyt wysoką temperaturą. Byłoby tak jak piszesz gdyby termostat był za zaworem 3D. Tu ewidentnie służy do sterowania pompą. No ale rzeczywiście pompa może być z podłączona nie do tych styków co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 10.10.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Byłoby tak jak piszesz gdyby termostat był za zaworem 3D. . Masz rację. Mam takie pytanie: czy ZAŁĄCZANIE pompy obiegowej do podłogówki można realizować termostatem przylgowym czy lepiej to zrobić sterownikiem? Jest jakaś różnica? I jeszcze drugie: Czy termostat przylgowy jako zabezpieczenie jest konieczny w przypadku kotła kondensacyjnego? Ja mam kondensat, mieszacz do podłogówki i potem jeszcze termostat przylgowy jako zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą. Jak czytam tu na forum wiele osób ma podłączoną podłogówkę bezpośrednio pod kocioł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 10.10.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Mam takie pytanie: czy ZAŁĄCZANIE pompy obiegowej do podłogówki można realizować termostatem przylgowym czy lepiej to zrobić sterownikiem?Jest jakaś różnica? Moim zdaniem i jedno i drugie się nadaje. Różnica jest w cenie pozatym sterownik może mieć więcej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekvip20 11.10.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 moim zdaniem twoje rozwiązanie z termostatem powinno działać. A podłaczyłeś pod odpowiednie styki pompę może być tak że on wyłączy pompę jak osiągnie zadaną temperaturę. Podaj model i producenta termostatu. Termostat ktory mam zamontowany jest firmy TUSC, modelu nie widze wiec moze jest tylko jeden taki. to jest cos takiego http://www.elektrotop.pl/produkt-49119-TUSC_Termostat_dotykowy_na_rure__20__90C.html nie wiem doklladnie jak teraz jest podlaczony bo nie ja to robilem ale jakby okazalo sie, ze moze on dzialac w taki sposób w jaki jak bym chcial to sciagne elektryka jeszcze raz zeby to przepial. moge ewentualnie zrobic zdjecie instrukcji jak w necie nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 12.10.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 albo termostat walnięty albo żle podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Taki termostat ma 3 styki, można go podłączyć tak aby z osiągnięciem wybranej temperatury się załączał (jak prawdopodobnie masz) alby wyłączał (jak powinno być. Zobacz schemat tu : http://allegro.pl/sterownik-termostat-przylgowy-na-rure-do-pompy-c-o-i2695805701.htmlSpróbuj sam bo to powinno być łatwe. Ja do automatycznego załączaniia pompy obiegowej podłogówki zamówiłem już sterownik pompy z czujnikiem przylgowym, na allegro masz duży wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts