cypryski 10.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Nie, ale pisanie o "minimum 700 tys" to po prostu straszenie. 600 czy 700 tys... dla kogoś kto ma budżet 400 tys. to chyba nie jest aż TAKA różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.10.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Nie, ale pisanie o "minimum 700 tys" to po prostu straszenie. wykańczając ten dom w średnim standardzie na gotowo czyli każdy pokój umeblowany, zagospodarowana piwnica, z zewnątrz wszystko na tip-top włącznie z ogrodem, ogrodzeniem, kostką itd to na pewno 700tys pójdzie. To jest spory domek który razem z garażem ma 237m2 garaż ma być pomniejszony nie wiem o ile ale powiedzmy że o połowę czyli 16m2 ale za to ma być 30-sto metrowa piwnica która znacznie podniesie koszt budowy no i metraż domu licząc po podłodze przekroczy 250m2.... Nie rozumiem dlaczego sporo osób podając metraż nie podaje go wraz z garażem- przecież tam też są te same - --fundamenty--- posadzki(nawet z droższym twardym styro)-- strop--dach--instalacje--- jedyna różnica to brak mebli ale za to są ogromne drzwi często na pilota które też trochę kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekMichalina 11.10.2012 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dziękuję Czuszce za zwrócenie uwagi na projekt kasjopea. Muszę przyznać, że bardzo się nam podoba i nie wiem czemu wcześniej nie zauważyliśmy tego projektu. Jedyne co mnie razi to okna, które są różnych rozmarów i jakoś nie symetrycznie są porozmieszczane ale to nie problem. Poza tym to dom 150 m2 więc znacznie mniej niż projekt aplauz. Zastanawiam się jednak czy cena w kosztorysie to cena budowy systemem gospodarczym czy pod klucz. Pewnie tym drugim. Nie wybieraliśmy projektu tylko oczami. Wybraliśmy projekt Aplauz ponieważ układ pomnieszczeń jest dla nas prawie idealny. Jeżeli chodzi o elewację nie chcemy robić takiej jak w projekcie, więc tym się kompletnie nie sugerowaliśmy. W tym domu przede wszystkim podoba nam sie układ pomnieszczeń, prosta bryła domu i piętro bez skosów. Wielkości wszystkich pokojów też są dla nas idelane oprócz dwóch pokoi na górze, które są za duże. Niestety tak jak pisałam wyżej przerażają nas koszty budowy tego domu i późniejsze jego utrzmanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 11.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 w tym biurze jest kilka podobnych projektów-Kasjopea ma kilka wariantów, jest Helios, Szmaragd, i inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.10.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 możecie poszukać też w biurze domoweklimaty, my chcieliśmy jeden z tamtych projektów, ale układ wobec stron świata był dla nas nie dobry. http://www.domoweklimaty.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 11.10.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 400 tys. nie jest realne. Raczej ponad 500 tys. i mówimy tu o samym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekMichalina 12.10.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dom narazie na dwie osoby, w przyszłośći na 4 lub 5. Mamy taką sytuację, że musimy się budować, a nie da się zbudować domu teraz dla dwóch osób a po tem dla 4 lub 5 tylko od razu musimy budować większy. Teraz będzie za duży dla naszej dwójki, ale mamy nadzieję, że niedługo będzie nas już więcej. Przyznam, że wylaliście nam kubeł zimnej wody na głowy, ale cenię sobie Wasze wszystkie rady i dziękuję za nie. Oglądnęliśmy jeszcze raz wszystkie projekty domów piętrowych bo takie głównie nas interesują i w oko wpadł nam projekt Kasjopea http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-4. z resztą bardzo popularny tutaj. Podoba nam się głównie z powodu bryły domu i układu pomieszczeń, jak również szerokości domu (mamy wąską działkę). I teraz znowu pytanie do Was czy z tym projektem jest szansa na zmieszczenie się w 400 tys? Patrząc na kosztorys myślę, że nie będzie to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 12.10.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Oglądnęliśmy jeszcze raz wszystkie projekty domów piętrowych bo takie głównie nas interesują i w oko wpadł nam projekt Kasjopea http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-4. z resztą bardzo popularny tutaj. Podoba nam się głównie z powodu bryły domu i układu pomieszczeń, jak również szerokości domu (mamy wąską działkę). I teraz znowu pytanie do Was czy z tym projektem jest szansa na zmieszczenie się w 400 tys? Bez wykończeniówki i wyposażenia- tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 12.10.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Bez wykończeniówki i wyposażenia- tak. No może wykończyć by się jeszcze dało (oczywiście zależy od Waszego wyobrażenia co tam ma być) ale o wyposażeniu to zapomnijcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 12.10.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dom narazie na dwie osoby, w przyszłośći na 4 lub 5. Mamy taką sytuację, że musimy się budować, a nie da się zbudować domu teraz dla dwóch osób a po tem dla 4 lub 5 tylko od razu musimy budować większy. Teraz będzie za duży dla naszej dwójki, ale mamy nadzieję, że niedługo będzie nas już więcej. Przyznam, że wylaliście nam kubeł zimnej wody na głowy, ale cenię sobie Wasze wszystkie rady i dziękuję za nie. Oglądnęliśmy jeszcze raz wszystkie projekty domów piętrowych bo takie głównie nas interesują i w oko wpadł nam projekt Kasjopea http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-4. z resztą bardzo popularny tutaj. Podoba nam się głównie z powodu bryły domu i układu pomieszczeń, jak również szerokości domu (mamy wąską działkę). I teraz znowu pytanie do Was czy z tym projektem jest szansa na zmieszczenie się w 400 tys? Patrząc na kosztorys myślę, że nie będzie to trudne. my budujemy Kasjo z podwójnym garażem, nie pamietam która to wersja. nasze koszty na dziś to 440 tys. Mamy prawie stan deweloperski. do zrobienia jest instalacja co-kocioł i grzejniki oraz ocieplenie dachu wewnątrz. Liczymy ze do wprowadzenia potrzeba nam jakiś 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 12.10.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) my budujemy Kasjo z podwójnym garażem, nie pamietam która to wersja. nasze koszty na dziś to 440 tys. Mamy prawie stan deweloperski. do zrobienia jest instalacja co-kocioł i grzejniki oraz ocieplenie dachu wewnątrz. Liczymy ze do wprowadzenia potrzeba nam jakiś 200 tys. I proszę masz podany realny koszt budowy Kasjopei czyli do wprowadzenia 650 tys. PLN. Radziłabym dodać jeszcze z 50 tys. tak na wszelki wypadek. Ze swoimi 400 tys. zł poruszasz się nie po tym obszarze projektów gotowych. Jak wchodzisz na strony firm sprzedających projekty gotowe w opcję "szukaj" wprowadź ograniczenie do 130 m2 powierzchni użytkowej, z dachem dwuspadowym, typu stodoła, bez garażu i piwnicy. Edytowane 12 Października 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 12.10.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ze swoimi 400 tys. zł poruszasz się nie po tym obszarze projektów gotowych. Jak wchodzisz na strony firm sprzedających projekty gotowe w opcję "szukaj" wprowadź ograniczenie do 130 m2 powierzchni użytkowej, z dachem dwuspadowym, typu stodoła, bez garażu i piwnicy. Nie przeginaj w drugą stronę - ja buduję 120 m2 użytkowej według Twojego opisu i zamierzam się zmieścić poniżej 200 tys... I jak na razie, nic nie wskazuje na to, żeby miało mi się nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 12.10.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nie przeginaj w drugą stronę - ja buduję 120 m2 użytkowej według Twojego opisu i zamierzam się zmieścić poniżej 200 tys... I jak na razie, nic nie wskazuje na to, żeby miało mi się nie udać. Wlasnie skonczylam budowe drugiego domu w swojej karierze inwestorskiej, ktora zaczela sie w 2003 r..........Jasne jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.10.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Pamiętajmy o tym że tu są dwa pełne piętra na które trzeba jeszcze nasadzić czapkę.Będzie drożej niż poddasze.I garaż dostawiony do domu,co generuje koszty następnego dachu czy tarasu. Edytowane 12 Października 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.10.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nie przeginaj w drugą stronę - ja buduję 120 m2 użytkowej według Twojego opisu i zamierzam się zmieścić poniżej 200 tys... I jak na razie, nic nie wskazuje na to, żeby miało mi się nie udać. ja buduje 126m2 do z dachem dwuspadowym i mam stan deweloperski i myślę że do pełnego wykończenie wydam około 350tys. (standard Sredni-wyższy) w koszty nie są wliczone kostka ogrodzenie kupno działki itd.... sporo prac samemu włącznie z tym że sam ocieplałem dom.... za 200tys też by dało radę ale z materiałami z najniższej półki cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.10.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dom narazie na dwie osoby, w przyszłośći na 4 lub 5. Mamy taką sytuację, że musimy się budować, a nie da się zbudować domu teraz dla dwóch osób a po tem dla 4 lub 5 tylko od razu musimy budować większy. Teraz będzie za duży dla naszej dwójki, ale mamy nadzieję, że niedługo będzie nas już więcej. Przyznam, że wylaliście nam kubeł zimnej wody na głowy, ale cenię sobie Wasze wszystkie rady i dziękuję za nie. Oglądnęliśmy jeszcze raz wszystkie projekty domów piętrowych bo takie głównie nas interesują i w oko wpadł nam projekt Kasjopea http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-4. z resztą bardzo popularny tutaj. Podoba nam się głównie z powodu bryły domu i układu pomieszczeń, jak również szerokości domu (mamy wąską działkę). I teraz znowu pytanie do Was czy z tym projektem jest szansa na zmieszczenie się w 400 tys? Patrząc na kosztorys myślę, że nie będzie to trudne. Jestem świeżo po budowie stanu deweloperskiego metodą mocno-gospodarczą i powiem wam szczerze że tego projektu za 400.000zł na gotowo w średnim standardzie materiałowym nie da rady wybudować, no chyba że większość rzeczy będziecie robić sami i materiały z najniższej półki cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 12.10.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Pomiędzy wycenami domów jednego projektu w stanie deweloperskim, różnice mogą sięgać nawet 100%. Zależy od umiejscowienia działki, możliwość dojazdu, nośność gruntu -czyli wielka niewiadoma fundament, a i sam stan powyżej "0" może znacznie się różnić po jednej stronie, najtańsze gazobetony, tynki gipsowe, styropiany z mineralnym, okna bez wodotrysków i to wszystko pokryte blacho-dachówką a ogrzewane nierozrzutną hydraulika i prostą wentylacją, a z drugiej drobna ceramika, tynki cem-wap+gładzie, elewacja z wełny mineralnej+silikon z wstawkami egzotycznego drzewa, okna 0,5 z różnymi udogodnieniami, pięć razy droższy dach, pompa ciepła z mikroprocesorem sterowaną wentylacją -ba i 100% zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.10.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Ja buduję bardzo podobny projekt,tyle że 180 metrów całkowitej (bez skosów-pełne piętra)plus strych ok 70 m,nie oszczędzam na materiałach i buduję ekipami,ale też nie szaleję i tam gdzie można bez szkody dla jakości robię taniej.108 metrów powierzchni całkowitej dachu czterospadowego i 34 metrów kw płaskiego na garażu.Kończę teraz deweloperkę i nie wyjdę ponad 2 tyś za metr.Ale nie mam balkonów,dużo mniej okien niż w tym projekcie(zero narożnych,część fixów) .Mam bardzo wysokie zero.Oceniam że na skromne ale całkowite wykończenie bez pracy własnej(wykończone obydwie łazienki,wykończony garaż) potrzebuję jeszcze ok 100 tyś(bez mebli,sprzętów itp-sprzęt i jakieś tam klamoty posiadam). Oczywiście ile by było,tyle by zeżarło na wykończeniówce,ale mam świadomość że ładowanie w dom więcej pieniędzy niż wynosi jego realna wartość rynkowa to dziś głupota.Do tego zagospodarowanie działki,ale w moim przypadku to będą niskie kwoty.Ogrodzenie panelowe i jakieś chaszcze,bo nie cierpię prac ogrodniczych.A i nie posiadam żadnych udogodnień typu reku czy pompa-podłogówka na całości i gaz. Edytowane 12 Października 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 12.10.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Marynata jak byś dziennik miała...... A do autora wątku, może pomyślisz o czymś ze zupełnie płaskim dachem, a jeżeli plan nie pozwala wysokie poddasze, wtedy skosy nie przeszkadzają. Jesdno jest pewne, z twoim budżetem muszą zacząć podobać Ci się inne projekty Ale na garaż spokojnie możesz sobie pozwolić W końcu na odpowiedni projekt 400 tys to wcale nie malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ten dziennik byłby do kitu,bo nie ma zgody wszystkich na publikację zdjęć w sieci niestety..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts