Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oddanie do użytkowania istniejącego budynku - lata 80

ewelka99

Recommended Posts

Witam,

mam takie problem. Staram się o pozwolenie o nadbudowe - rozbudowę budynku mieszkalnego z lat 80-tych. W brakach jakie starostwo ode mnie oczekuje jest dokument dotyczący oddania budynku do użytku.

Okazuje się ze takiego dokumentu nie ma,a gmina takowych też nie posiada i że nie sadzą zeby wydawane wtedy były (nie maja ewidencji z tamtych lat) i oddanie do użytkowania potwierdzili mi tylko stosownych dokumentem , co oczywiscie dla nich jest za mało.

Ale to chyba byłoby nielogiczne zebym teraz zgłaszała od początku w nazdorze budowlanym odbiór,bo mysle ze sprawa kosztowna i moze się ciągnać miesiącami....

Doradźcie cos bo w ogole nie wiem jak tą sprawę załatwić i jak ja w ogóle mam z nimi rozmawiać.... :/ :/

ewela

rozmawiałam dzisiaj z gminą i nie maja zadnej dokumentacji z tamtych lat . A to juz niestety gminy problem ,a nie zwykłego kowalskiego :/ dlatego posiłkuje sie zaswiadczeniami , które wystawiaja na podstawie zameldowania, nadania numenu budynku czy płaconych podatkow - bo przeciez logiczne ze jezeli to jest to jest to jednoznaczne z oddaniem budynku do użytku....ale jak widac starostwo robi po złosci :/ no i gmina mowi ze juz nie raz takie zasw były akceptowalne i pierwszy raz słysza zeby ktos mial z tym problem.

jutro mam rozmawiac z dyrektorem i boje sie ze tez mnie oleje jak ta kobitka co moją sprawa sie zajmuje :/