bartoszMC 10.10.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam Mam problem i proszę doświadczonych instalatorów o podpowiedź.Chciałbym podłączyć do swojej instalacji CO zwykły bojler płaszczowy, 100 litrowy. Do tej pory CWU grzeje bojlerem gazowym 150L, nieekonomicznym i za dużym.90% sezonu ogrzewam dom piecem węglowym Kielar. Bojler byłby więc podłączony do instalacji z dołożeniem zaworów tak, żeby można było grzać również samą wodę krótkim obiegiem. I do tego miejsca nie mam problemów. W instalacji mam również kocioł gazowy Vaillant Eco tec, z programatorem pokojowym. Pytanie:czy da radę połączyć wszystko tak, żeby zimą ogrzewać bojler z CO piecem węglowym, a latem kotłem gazowym. Czy trzeba i w ogóle da się podłączyć jakiś czujnik do bojlera, tak żeby sterować temperaturą CWU podczas ogrzewania jej kotłem gazowym? Alternatywnym rozwiązaniem jest dla mnie zakup zasobnika Vaillant, np VIHR 150, ale biorąc pod uwagę koszt chyba zabudowałbym jednak zwykły bojler z płaszczem a latem podgrzewał wodę starym bojlerem gazowym, który mam. proszę o pomoc i opinie użytkowników. pozdrawiambartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 10.11.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Idealne urządzenie!!!Nie wiem co to znaczy nie ekonomiczny -ile gazu zużywa na moiesiąc lub 2 miesiące.Nie powiedziałes jaki masz gaz -Propan czy ziemny? Nie ekonomiczne jest płacic opłaty stałe za gaz lub zbiornik gazowy i go nie wykorzystywać-wystarczy policzyć ile rocznie płacisz za gaz a ile wynoszą opłaty stałe?Ja mam Pojemnościowy gazowy ogrzewacz wody i uważam ,że podgrzewanie wody w nimjest ekonomiczne .A jego mozliwości -pobór w kilku miejscach jednocześnie ja mam 100 l i jego zuzycie max na godzinę wynosi 0,72m3 gazu a nigdy nie zabrakło ciepłej wody 2 łazienki 4 osoby.Pozdraiam Kaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts