Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na działce do tego nieprzeznaczonej

mrx

Recommended Posts

Witam,

Mam nadzieję na Państwa pomoc w sprawie podpowiedzi nt. pozwolenia budowy na działce do tego teoretycznie nieprzeznaczonej.

Całą sytuację przedstawia i opisuje rysunek: http://i.imgur.com/MZ3dk.jpg

Jestem właścicielem działki rolnej 1/14 i chce się na niej pobudować.

MPZP stanowi:

- Na terenach istniejącej zabudowy siedliskowej rolniczej w obszarach oznaczonych symbolem R, dopuszcza się rozbudowę, modernizację oraz budowę nowych obiektów związanych jedynie z siedliskiem rolniczym

- dopuszczalna zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna oraz towarzysząca produkcji rolnej i obsłudze agroturytyki w wyznaczonych w planie pasach

- możliwa adaptacja istniejących podziałów

- możliwa adaptacja i modernizacja istniejących siedlisk

- możliwa realizacja zabudowy mieszkaniowej na działkach plombowych dopuszczalna jedynie w wyznaczonych w planie pasach zabudowy

- dopuszcza się realizację nowej zabudowy na istniejących siedliskach rolnych

- zakaz zabudowy poza wyznaczonym w planie pasami zabudowy

Działki o numerach od 1/2 do 1/7 są działkami rolnymi ~600m, na których można budować, jako że znajdują się w pasie zabudowy.

Działka 1/14 ma 1.3ha i jest pustą działką rolną nieobjętą pasem zabudowy. Chciałbym się na niej pobudować.

W gminie mi powiedzieli, że raczej nie da rady, ale nie są pewni. Polecieli skontaktować się ze starostwem, jako że MOŻE, gdybym się stał właścicielem jednej z działek 1/2 - 1/7 to wtedy by się ktoś zgodził uznać działkę 1/14 jako miejsce dalszej rozbudowy działki 1/2 - 1/7, która jest przeznaczona pod zabudowę.

Czy faktycznie ta podpowiedź ma sens - jak podejść do tematu i go dobrze umotywować?

Czy działkę 1/14 mogę spróbować traktować jako siedlisko i chcieć je adaptować/modernizować?

Najgorszy wydaje się zapis 'zakaz zabudowy poza wyznaczonym w planie pasami zabudowy" - czy sugerują Państwo jeszcze jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam,

Mrx

Na tej działce możliwa tylko zabudowa zagrodowa, przeznaczona dla rolników.

Z uwagi na to, że w chwili obecnej nie ma dobrego sąsiedztwa, najprawdopodobniej wymagana będzie wielkość areału, nie mniejsza niż średnia wielkość gospodarstwa w gminie.

Myk z „ łączeniem” działek nie przejdzie.

• 2 weeks później...