mkun 11.10.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam, mam pytanie do kogoś, kto się na tym zna. Sprawa dotyczy murowania ścian fund. z bloczków. Otóż wymurowaem je sam (nie wiem co mnie podkusio żeby się za to brać, O MATKO!!!). Teraz już wiem, że spoina pozioma powinna mieć 1,2 cm. Mi wyszly cienkie, bardzo cienkie - 0,5 do 1 cm. Ale w jednym narożniku musiaem zejść z wysokości, bo lawę wylalem tam o 1cm wyższą. Pech chcial, że ten narożnik murowalem ostatni i jedną spoinę mam ok 3 mm. Teraz się martwię bardzo. Dodam, że warstw jest 7, a ta cieniutka jest między 2 i 3 warstwą. Czy powinienem to rozebrać?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 11.10.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Kierownika budowy nie masz?? To on powinien zdecydować czy wszystko jest wybudowane zgodnie ze sztuką budowlaną i nie grozi żadną katastrofą. W końcu on bierze na siebie całą odpowiedzialność, podpisując tobie każdy wykonany etap w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkun 11.10.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Kierownika budowy nie masz?? To on powinien zdecydować czy wszystko jest wybudowane zgodnie ze sztuką budowlaną i nie grozi żadną katastrofą. W końcu on bierze na siebie całą odpowiedzialność, podpisując tobie każdy wykonany etap w dzienniku budowy. Wielkie dzięki, to naprawdę cenna i pomocna rada. Miego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 11.10.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Wielkie dzięki, to naprawdę cenna i pomocna rada. Miego dnia[/ wiesz co Cie podkusiło -kasa- wziąłeś ryzyko na siebie,napraw sobie teraz komputer,wyrwij ząb ......"zaoszczędzisz " jeszcze więcej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Wielkie dzięki, to naprawdę cenna i pomocna rada. Miego dnia Ale to rada najlepsza z możliwych. To w końcu chłop z uprawnieniami i (pewnie) doświadczeniam. Wolisz, zeby Ci tu jakiś "ekspert" od budownictwa, motoryzacji, polityki i piłki nożnej napisał - nei ma problemu buduj dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 11.10.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 mkun uprawwnien nie mam ale nic się nie stanie (jeżeli dom nie będzie osiadał). zaprawa ma skleić bloczek do bloczka oraz ma mieć mniejszą wytrzrymałość, (np bloczek ma 15 MPa a zaprawa mniej czyli 5-10 MPa) Wrazie osiadania bloczek nie pęknie. Widziałem jak murowali bez zaprawy I tak jak koledzy piszą zapytaj kier (będziesz spał spokojnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkun 11.10.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dzięki BYLOEB, dzięki FOTOHOBBY. Dzwonilem do kierbuda, powiedzial żeby się nie przejmować Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.10.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 mkun uprawwnien nie mam ale nic się nie stanie (jeżeli dom nie będzie osiadał). zaprawa ma skleić bloczek do bloczka oraz ma mieć mniejszą wytrzrymałość, (np bloczek ma 15 MPa a zaprawa mniej czyli 5-10 MPa) Wrazie osiadania bloczek nie pęknie. Widziałem jak murowali bez zaprawy I tak jak koledzy piszą zapytaj kier (będziesz spał spokojnie) ad czerwone. Naprawdę nie jest to zadaniem zaprawy:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 12.10.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ok już poprawiam - można źle to zrozumieć skleić bloczek do bloczka - chodzi mi o to że najważniejszym parametrem zaprawy murarskiej należy uznać jej przyczepność do podłoża. (wtedy gdy jest posamrowany cały bloczek taką zaprawą to wyeliminuje przedostanie sięwody do wnętrza muru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.10.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ok już poprawiam - można źle to zrozumieć skleić bloczek do bloczka - chodzi mi o to że najważniejszym parametrem zaprawy murarskiej należy uznać jej przyczepność do podłoża. (wtedy gdy jest posamrowany cały bloczek taką zaprawą to wyeliminuje przedostanie sięwody do wnętrza muru) Czy przypadkiem Twoim guru nie jest Mark Twain - szczególnie "Jak redagowałem gazetę rolniczą" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byloeb 13.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 14.10.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A co ma się stać,dzięki zaprawie bloczki przylegają do siebie całą powierzchnią i o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.10.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 A co ma się stać,dzięki zaprawie bloczki przylegają do siebie całą powierzchnią i o to chodzi. Litości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 16.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 beton jaka jest więc rola zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 23.10.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 zaprawa wyrównuje naprężenia między bloczkami. Generalnie jeśli zapewnisz że między bloczkami nie będzie pustki to bloczek nie pęknie i o to chodzi. Jeśli poszczególne bloczki będą całe to ok ściana również nie pęknie. Prościej wyjaśnić się nie da. Jak dla mnie to można murować na 3mm zaprawy lub kleju jak kto woli a tak w ogóle to 1cm różnicy na ścianie fundamentowej - no to jesteś super dokładnym fachowcem. Jak będziesz zalewał wieniec to pukniesz się w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts