rosomakx4 11.10.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Mam dylemat z wyborem kominka Żadnego nie widziałem na żywo Podoba mi się Lechma PL-200 Exclusive SBJ - ale jest dość spory,chyba za duży i ma za dużo mocy jak na zapotrzebowanie na ciepło mojego domku (chyba że zapodam sobie bufor) Z tego co wiem nie ma sensu grzanie na pół gwizdka zatem moc powinna być proporcjonalna do zapotrzebowania -ktoś potwierdzi? http://www.lechma.com.pl/pl/exclusive-sbj.phpPoza tym dość wysoka cena ale do przyjęcia i tak taniej niż spartherm Czy ten kominek z technicznego punktu widzenia wart jest swojej ceny ? Arysto odpada ze względu na opinie również z tego forum. Został jeszcze Robi-Ren AQUA TERM CORNER 14 KW i tu w zasadzie wszystko pasuje prócz wyglądu, prawdopodobnie zaletą jest ruszt wodnyhttp://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt454,aqua_term_corner_14_kw.html Ewentualnie kratki.pl maja lub zuzia http://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-maja-12-kw-prawy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa_majapbshttp://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-zuzia-16-kw-lewy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa--dolot_zuzialbsd Obeznanych w temacie proszę o podpowiedzi w temacie, nie chce przez następne naście lat żałować wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.10.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam.Jak nie chcesz jak to ładnie napisałeś, żałować przez następne -naście lat wyboru, to kup "wodę z boczną szybą" w jednym z poniższych wydaniu:- Hoxter Ecka- Spartherm Varia 2L/R h H2O- Brunner Kamin-Kessel EckPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 11.10.2012 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dzięki za odpowiedzSpartherm Varia 2L/R h H2O w zasadzie brałem pod uwage od samego początku, nie widziałem tego kominka na żywo, w zasadzie jedyna wada - cenaJeśli chodzi o Lechme czy Robi-Rem czy Kratki rozumię że można sobie odpuścić W domu mam PC z odwiertami więc prawde mówiąc kominek ma pełnić bardziej funkcje estetyczną, lubie płomienieA jak Twoim zdaniem sprawują się panoramy ? jakąś polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Jak masz PC, to po co robisz płaszcz wodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.10.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) Witam. Sensowne pytanie ... Weź no Rosomak przyjedź do mnie - masz jakieś 15 minut autostradą ... rozjaśni Ci się wiele rzeczy Pozdrawiam. Edytowane 12 Października 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 12.10.2012 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam. Sensowne pytanie ... We no Rosomak przyjed do mnie + masz jakieś 15 minut autostradą ... rozjaśni Ci się wiele rzeczy Pozdrawiam. Gdzie miałbym przyjechać ? wrzuć adres na priva i nr telefonu Jeśli chodzi powód wyboru z płaszczem... dystrybucja ciepłego powietrza ma jak dla mnie zbyt wiele wad, zwłaszcza po latach A kominek z płaszczem zawsze może byc alternatywą w razie awarii, zawsze może być głównym źródłem ciepła i w ten sposób dolne źródło w PC może się regenerować, z racji na 2 taryfy używanie kominka w dzień będzie z ekonomicznego rachunku bardziej opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.10.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 O jakiej awarii myślisz? Bo jak tej związanej z prądem , to nie masz ani PC, ani PW...a grawitacja jest zawsze. Jakie są wady grawitacji według Ciebie? Dlaczego nasilają się po latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 12.10.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 O jakiej awarii myślisz? Bo jak tej związanej z prądem , to nie masz ani PC, ani PW...a grawitacja jest zawsze. Jakie są wady grawitacji według Ciebie? Dlaczego nasilają się po latach? Potrzeba miejsce na przewody a tych nie mam, ciężko nagrzać odległe pomieszczenia, z czasem brudzą się i ciężko to usunąć, no i np ni emożna podrzać wody do bierzących potrzeb w czasie pierwszej taryfy, gdyby się skończyła Słowem wszystko ma swoje za i przeciw, Myśle zastosować awaryjny zasilacz UPS - tak na wypadek braku prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_xl 24.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam, I jaki wybrałeś ten kominek? Też zastanawiam się nad Lechmą lub Kratki - modele z boczną szybą. Czy te kominki z Lechmy naprawdę mają taki duży problem z tymi brudnymi szybami jak się często pisze? Do tej pory zdecydowany byłem na powietrznego Arysto ( również z boczną szybą ) w celu grzania jesien/wiosna lub pomocy w dużych mrozach piecowi gazowemy. Teraz jednak te wodne zamąciły mi w glowie.... bo jak będzie bufor to zasilą mi podłogówkę i grzejniki, bo cwu itp. Narazie nastawiam się na palenia w kominku. Może nie dzień w dzień ale częst. Już teraz, a dokładnie w październiku postawiłem drewutnie i kupiłem drewno Forest-Natura czy poza tym Spartherm Varia 2L/R h H2O możesz polecic coś innego (tańszego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 04.03.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Biorę pod uwagę wkład Robi Ren Grand exlusive. http://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt446,aqua_term_grand_exclusive_25_kw.html Może ktoś z użytkowników ma jakieś przemyślenia związane z tym wkładem???? Najbardziej interesuje mnie jak się w tym pali i czy wali wędzonką Szyba jest podwójna, wkład wyłożony akubetem więc chyba skrolpliny nie są problemem a szyba czysta .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sufix 06.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam, I jaki wybrałeś ten kominek? Też zastanawiam się nad Lechmą lub Kratki - modele z boczną szybą. Czy te kominki z Lechmy naprawdę mają taki duży problem z tymi brudnymi szybami jak się często pisze? Do tej pory zdecydowany byłem na powietrznego Arysto ( również z boczną szybą ) w celu grzania jesien/wiosna lub pomocy w dużych mrozach piecowi gazowemy. Teraz jednak te wodne zamąciły mi w glowie.... bo jak będzie bufor to zasilą mi podłogówkę i grzejniki, bo cwu itp. Narazie nastawiam się na palenia w kominku. Może nie dzień w dzień ale częst. Już teraz, a dokładnie w październiku postawiłem drewutnie i kupiłem drewno Forest-Natura czy poza tym Spartherm Varia 2L/R h H2O możesz polecic coś innego (tańszego)? Mogę wam powiedzieć jedno, od kilku miesięcy mam Lechme w nowym domu i NIKOMU jej nie polecam a zdecydowanie ODRADZAM ! Jestem tak wściekły na siebie i żonę - bo to jej wybór- że ........... wkład drogi, bardzo drogi, po ok 20 minutach palenia szyba jest czarna, nie spełnia właściwości szyby tylko ciemnej nie przezroczystej ściany. Poprzedni nasz kominek był JOTULa, paliłem w nim drewnem że śniegu! Dosłownie! I szyba była przezroczysta. Lechma to gniot który nie powinien nazywać się kominkiem, ponieważ w kominku musi być widoczny proces spalania! Dlatego nazywa się kominkiem. Miejsce lechmy sbj exlusive za ponad 9 tysięcy to kotłownia! Najważniejsze i najbardziej wk ...ce jest to że szyba nie podlega reklamacji! Chore bo po to jest kominek aby cieszyć się widokiem palonego drewna a nie czarnej ściany! Jeżeli ktoś bardziej zainteresowany prześle zdjęcia. Z dala od tego gniota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.01.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 dlaczego masz przesyłać fotki .. wrzuć na forum, po to jest żeby inni na przyszłość wiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sufix 09.01.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mam dylemat z wyborem kominka Żadnego nie widziałem na żywo Podoba mi się Lechma PL-200 Exclusive SBJ To coś co w sklepie nazwali kominkiem Lechma Exlusive SBJ nie powinno nazywać się kominkiem. Tak wygląda LECHMA EXLUSIVE SBJ po 1 dniu palenia w środku naprawdę się pali nie wiem na czym to polega, ale zauważyłem że szyba wręcz przyciąga cały syf ze spalania i wszystka się na niej osadza. palenie z otwartymi luftami nie polepsza sytuacji, szybciej tylko spala się drewno. Z zapotrzebowaniem na opał, producent sie pomylił, 1 wkład spala się w ok 2h. i wkładam do niego 4-5 klocki po ok 45 cm długości ! gdyby ktoś chciał jednak palić w tym czymś to musi zaopatrzyć się b dużą ilość drewna. Gdyby ktoś chciał przyjąć to coś jako żródło ciepła uprzeddzam, że kociał 25kw jest tańszy w eksploatacji! mniej węgla pali !! Gdyby klimosz zakładał szyby na palenisko robił by ładniejsze kotły. Podczas ostatniej wizyty w moim domu kolega się oparzył dotykając szyby. chciał sprawdzić co grzeje, płomienia niestety nie było widać. ( Wziac pod uwagę jak ktoś ma małe dzieci). Przed zakupem warto sprawdzić co objęte jest gwarancją, bo zakupując wkład za ponad 9 tys. wydając kolejne 8tys na montaż, obudowe, kamienie etc... można się potem mocno zdenerwować. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 09.01.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ... zakupując wkład za ponad 9 tys. wydając kolejne 8tys na montaż, obudowe, kamienie etc... można się potem mocno zdenerwować. pozdrawiam, Diabeł tkwi w szczegółach, nie tylko złej konstrukcji wkład jest przyczyną smolenia szyby. Istotny wpływ ma również jego podłączenie. Za 8 tys. nie da się prawidłowo wykonać podłączenia wkładu z instalacją C.O. Mam wiele pytań o kominek z PW a realizuje zaledwie kilka procent, elementem zaporowym jest właśnie cena. Uważam, że tego typu rozwiązanie to najlepszy i najtańszy sposób ogrzewania domu. Jednak nie ma zmiłuj się, wkład musi być z najwyższej półki, konieczny jest zbiornik buforowy, zabezpieczenie termiczne powrotu, automatyka sterująca pracą kominka oraz pomp i wiele innych "drobiazgów" a to niestety słono kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sufix 09.01.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 To ile kosztuje wg ciebie prawidłowe podłączenie kominka do instalacji co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.01.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam. Sufix ... 8 tys. zł jakie wydałeś na cały kominek (nie licząc wkładu) to w prawidłowo wykonanej instalacji kominkowej z płaszczem wodnym, wystarcza "z bidą" na materiały po stronie instalacyjno-hydraulicznej. Czyli to co napisał Margod: bufor (nie drogi), mieszanie powrotu, sterownik, pierdoły ... a gdzie jeszcze wykonanie tego z głową i wiedzą (nie mylić z bełkotem marketingowo-sprzedażowym), oraz materiały na obudowę i jej wykonanie (też robocizna). Ale ... kasa jest tu rzeczą drugorzędną. Na pierwszym miejscu powinna być wiedza jaką dysponuje fachowiec z prawdziwego zdarzenia. Palenisko jakie posiadasz będzie OK jeżeli umieścimy je na minimum 70-80 m2 powierzchni otwartej. Dopiero wtedy można w nim palić ogniem gwarantującym osiągnięcie przyzwoitych parametrów spalania (nie mylić z "prawidłowymi parametrami spalania" ). Inną sprawą jest kultura techniczna wynikająca się z Twojego postu w temacie palenia w kominku paliwem odpowiedniej jakości. Mniej więcej polega ona na tym samym jak byś chwalił się że przy każdym tankowaniu do poprzedniego samochodu, dolewałeś 1/4 baku wody i dumny byłeś że samochód ... jechał ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 09.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 z tym buforem to znowu bez przesady .. nie jest taki znowu konieczny dla czystej szyby .. mam kominek z PW bez bufora, palony codziennie od początku listopada i bez czyszczenia szyby od tej pory czarny jest jedynie dolny róg ok 5cm (za to jest nieco białego nalotu na szybie tam gdzie było okopcone a potem sie wypaliło). Ale wydałem właśnie ~8k na same materiały hydrauliczne bez bufora no i wrzucam tylko drewno <20% wilgotności albo brykiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.01.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam. Bufor i palenisko z czystą szybą to dwie różne sprawy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sufix 10.01.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam. Sufix ... 8 tys. zł jakie wydałeś na cały kominek (nie licząc wkładu) to w prawidłowo wykonanej instalacji kominkowej z płaszczem wodnym, wystarcza "z bidą" na materiały po stronie instalacyjno-hydraulicznej. Czyli to co napisał Margod: bufor (nie drogi), mieszanie powrotu, sterownik, pierdoły ... a gdzie jeszcze wykonanie tego z głową i wiedzą (nie mylić z bełkotem marketingowo-sprzedażowym), oraz materiały na obudowę i jej wykonanie (też robocizna). Ale ... kasa jest tu rzeczą drugorzędną. Na pierwszym miejscu powinna być wiedza jaką dysponuje fachowiec z prawdziwego zdarzenia. Palenisko jakie posiadasz będzie OK jeżeli umieścimy je na minimum 70-80 m2 powierzchni otwartej. Dopiero wtedy można w nim palić ogniem gwarantującym osiągnięcie przyzwoitych parametrów spalania (nie mylić z "prawidłowymi parametrami spalania" ). Inną sprawą jest kultura techniczna wynikająca się z Twojego postu w temacie palenia w kominku paliwem odpowiedniej jakości. Mniej więcej polega ona na tym samym jak byś chwalił się że przy każdym tankowaniu do poprzedniego samochodu, dolewałeś 1/4 baku wody i dumny byłeś że samochód ... jechał ... Pozdrawiam. Czytanie ze zrozumieniem jest ci obce. Jeszcze raz : podłączenie kominka znaczy, podłączenie kominka do instalacji, ustawienie, przykrecenie rurek etc. Dwa wykonanie instalacji to znaczy wykonanie instalacji. Zanim coś komentujesz, przeczytaj aż zrozuumiesz i nie zabieraj głosu w sprawach o których niemasz zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sufix 10.01.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 z tym buforem to znowu bez przesady .. nie jest taki znowu konieczny dla czystej szyby .. mam kominek z PW bez bufora, palony codziennie od początku listopada i bez czyszczenia szyby od tej pory czarny jest jedynie dolny róg ok 5cm (za to jest nieco białego nalotu na szybie tam gdzie było okopcone a potem sie wypaliło). Ale wydałem właśnie ~8k na same materiały hydrauliczne bez bufora no i wrzucam tylko drewno <20% wilgotności albo brykiet. Możesz podać nazwę tego kominka? Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts