Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lechma PL-200 EXCLUSIVE SBJ ew Robi-Ren AQUA TERM CORNER 14 KW lub odpowienik kratki

rosomakx4

Recommended Posts

Mam dylemat z wyborem kominka

Żadnego nie widziałem na żywo

Podoba mi się Lechma PL-200 Exclusive SBJ - ale jest dość spory,chyba za duży i ma za dużo mocy jak na zapotrzebowanie na ciepło mojego domku (chyba że zapodam sobie bufor)

Z tego co wiem nie ma sensu grzanie na pół gwizdka zatem moc powinna być proporcjonalna do zapotrzebowania -ktoś potwierdzi?

http://www.lechma.com.pl/pl/exclusive-sbj.php

Poza tym dość wysoka cena ale do przyjęcia i tak taniej niż spartherm

Czy ten kominek z technicznego punktu widzenia wart jest swojej ceny ?

Arysto odpada ze względu na opinie również z tego forum.

Został jeszcze Robi-Ren AQUA TERM CORNER 14 KW i tu w zasadzie wszystko pasuje prócz wyglądu, prawdopodobnie zaletą jest ruszt wodny

http://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt454,aqua_term_corner_14_kw.html

Ewentualnie kratki.pl maja lub zuzia

http://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-maja-12-kw-prawy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa_majapbs

http://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-zuzia-16-kw-lewy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa--dolot_zuzialbsd

Obeznanych w temacie proszę o podpowiedzi w temacie, nie chce przez następne naście lat żałować wyboru

Dzięki za odpowiedz

Spartherm Varia 2L/R h H2O w zasadzie brałem pod uwage od samego początku, nie widziałem tego kominka na żywo, w zasadzie jedyna wada - cena

Jeśli chodzi o Lechme czy Robi-Rem czy Kratki rozumię że można sobie odpuścić

W domu mam PC z odwiertami więc prawde mówiąc kominek ma pełnić bardziej funkcje estetyczną, lubie płomienie

A jak Twoim zdaniem sprawują się panoramy ? jakąś polecisz?

Witam.

Sensowne pytanie ...

We no Rosomak przyjed do mnie + masz jakieś 15 minut autostradą ... rozjaśni Ci się wiele rzeczy :)

Pozdrawiam.

Gdzie miałbym przyjechać ? wrzuć adres na priva i nr telefonu

Jeśli chodzi powód wyboru z płaszczem... dystrybucja ciepłego powietrza ma jak dla mnie zbyt wiele wad, zwłaszcza po latach

A kominek z płaszczem zawsze może byc alternatywą w razie awarii, zawsze może być głównym źródłem ciepła i w ten sposób dolne źródło w PC może się regenerować, z racji na 2 taryfy używanie kominka w dzień będzie z ekonomicznego rachunku bardziej opłacalne

O jakiej awarii myślisz? Bo jak tej związanej z prądem , to nie masz ani PC, ani PW...a grawitacja jest zawsze.

Jakie są wady grawitacji według Ciebie? Dlaczego nasilają się po latach?

Potrzeba miejsce na przewody a tych nie mam, ciężko nagrzać odległe pomieszczenia, z czasem brudzą się i ciężko to usunąć, no i np ni emożna podrzać wody do bierzących potrzeb w czasie pierwszej taryfy, gdyby się skończyła

Słowem wszystko ma swoje za i przeciw,

Myśle zastosować awaryjny zasilacz UPS - tak na wypadek braku prądu

• 3 months później...

Witam,

I jaki wybrałeś ten kominek? Też zastanawiam się nad Lechmą lub Kratki - modele z boczną szybą.

Czy te kominki z Lechmy naprawdę mają taki duży problem z tymi brudnymi szybami jak się często pisze?

Do tej pory zdecydowany byłem na powietrznego Arysto ( również z boczną szybą ) w celu grzania jesien/wiosna lub pomocy w dużych mrozach piecowi gazowemy. Teraz jednak te wodne zamąciły mi w glowie.... bo jak będzie bufor to zasilą mi podłogówkę i grzejniki, bo cwu itp.

Narazie nastawiam się na palenia w kominku. Może nie dzień w dzień ale częst. Już teraz, a dokładnie w październiku postawiłem drewutnie i kupiłem drewno ;)

Forest-Natura czy poza tym Spartherm Varia 2L/R h H2O możesz polecic coś innego (tańszego)?

• 1 month później...

Biorę pod uwagę wkład Robi Ren Grand exlusive.

http://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt446,aqua_term_grand_exclusive_25_kw.html

Może ktoś z użytkowników ma jakieś przemyślenia związane z tym wkładem????

Najbardziej interesuje mnie jak się w tym pali i czy wali wędzonką;)

Szyba jest podwójna, wkład wyłożony akubetem więc chyba skrolpliny nie są problemem a szyba czysta .... :confused:

• 10 months później...
Witam,

I jaki wybrałeś ten kominek? Też zastanawiam się nad Lechmą lub Kratki - modele z boczną szybą.

Czy te kominki z Lechmy naprawdę mają taki duży problem z tymi brudnymi szybami jak się często pisze?

Do tej pory zdecydowany byłem na powietrznego Arysto ( również z boczną szybą ) w celu grzania jesien/wiosna lub pomocy w dużych mrozach piecowi gazowemy. Teraz jednak te wodne zamąciły mi w glowie.... bo jak będzie bufor to zasilą mi podłogówkę i grzejniki, bo cwu itp.

Narazie nastawiam się na palenia w kominku. Może nie dzień w dzień ale częst. Już teraz, a dokładnie w październiku postawiłem drewutnie i kupiłem drewno ;)

Forest-Natura czy poza tym Spartherm Varia 2L/R h H2O możesz polecic coś innego (tańszego)?

Mogę wam powiedzieć jedno, od kilku miesięcy mam Lechme w nowym domu i NIKOMU jej nie polecam a zdecydowanie ODRADZAM ! Jestem tak wściekły na siebie i żonę - bo to jej wybór- że ........... wkład drogi, bardzo drogi, po ok 20 minutach palenia szyba jest czarna, nie spełnia właściwości szyby tylko ciemnej nie przezroczystej ściany. Poprzedni nasz kominek był JOTULa, paliłem w nim drewnem że śniegu! Dosłownie! I szyba była przezroczysta. Lechma to gniot który nie powinien nazywać się kominkiem, ponieważ w kominku musi być widoczny proces spalania! Dlatego nazywa się kominkiem. Miejsce lechmy sbj exlusive za ponad 9 tysięcy to kotłownia! Najważniejsze i najbardziej wk ...ce jest to że szyba nie podlega reklamacji! Chore bo po to jest kominek aby cieszyć się widokiem palonego drewna a nie czarnej ściany! Jeżeli ktoś bardziej zainteresowany prześle zdjęcia. Z dala od tego gniota.

Mam dylemat z wyborem kominka

Żadnego nie widziałem na żywo

Podoba mi się Lechma PL-200 Exclusive SBJ

To coś co w sklepie nazwali kominkiem Lechma Exlusive SBJ nie powinno nazywać się kominkiem.

Tak wygląda LECHMA EXLUSIVE SBJ po 1 dniu palenia

DSC_0475.jpgDSC_0475.jpg

w środku naprawdę się pali DSC_0477.jpg

nie wiem na czym to polega, ale zauważyłem że szyba wręcz przyciąga cały syf ze spalania i wszystka się na niej osadza.

palenie z otwartymi luftami nie polepsza sytuacji, szybciej tylko spala się drewno.

Z zapotrzebowaniem na opał, producent sie pomylił, 1 wkład spala się w ok 2h. i wkładam do niego 4-5 klocki po ok 45 cm długości ! gdyby ktoś chciał jednak palić w tym czymś to musi zaopatrzyć się b dużą ilość drewna. Gdyby ktoś chciał przyjąć to coś jako żródło ciepła uprzeddzam, że kociał 25kw jest tańszy w eksploatacji! mniej węgla pali !! Gdyby klimosz zakładał szyby na palenisko robił by ładniejsze kotły. Podczas ostatniej wizyty w moim domu kolega się oparzył dotykając szyby. chciał sprawdzić co grzeje, płomienia niestety nie było widać. ( Wziac pod uwagę jak ktoś ma małe dzieci).

Przed zakupem warto sprawdzić co objęte jest gwarancją, bo zakupując wkład za ponad 9 tys. wydając kolejne 8tys na montaż, obudowe, kamienie etc... można się potem mocno zdenerwować.

pozdrawiam,

... zakupując wkład za ponad 9 tys. wydając kolejne 8tys na montaż, obudowe, kamienie etc... można się potem mocno zdenerwować.

pozdrawiam,

Diabeł tkwi w szczegółach, nie tylko złej konstrukcji wkład jest przyczyną smolenia szyby. Istotny wpływ ma również jego podłączenie. Za 8 tys. nie da się prawidłowo wykonać podłączenia wkładu z instalacją C.O.

Mam wiele pytań o kominek z PW a realizuje zaledwie kilka procent, elementem zaporowym jest właśnie cena. Uważam, że tego typu rozwiązanie to najlepszy i najtańszy sposób ogrzewania domu. Jednak nie ma zmiłuj się, wkład musi być z najwyższej półki, konieczny jest zbiornik buforowy, zabezpieczenie termiczne powrotu, automatyka sterująca pracą kominka oraz pomp i wiele innych "drobiazgów" a to niestety słono kosztuje...

Witam.

Sufix ... 8 tys. zł jakie wydałeś na cały kominek (nie licząc wkładu) to w prawidłowo wykonanej instalacji kominkowej z płaszczem wodnym, wystarcza "z bidą" na materiały po stronie instalacyjno-hydraulicznej. Czyli to co napisał Margod: bufor (nie drogi), mieszanie powrotu, sterownik, pierdoły ... a gdzie jeszcze wykonanie tego z głową i wiedzą (nie mylić z bełkotem marketingowo-sprzedażowym), oraz materiały na obudowę i jej wykonanie (też robocizna).

Ale ... kasa jest tu rzeczą drugorzędną.

Na pierwszym miejscu powinna być wiedza jaką dysponuje fachowiec z prawdziwego zdarzenia.

Palenisko jakie posiadasz będzie OK jeżeli umieścimy je na minimum 70-80 m2 powierzchni otwartej. Dopiero wtedy można w nim palić ogniem gwarantującym osiągnięcie przyzwoitych parametrów spalania (nie mylić z "prawidłowymi parametrami spalania" ).

Inną sprawą jest kultura techniczna wynikająca się z Twojego postu w temacie palenia w kominku paliwem odpowiedniej jakości. Mniej więcej polega ona na tym samym jak byś chwalił się że przy każdym tankowaniu do poprzedniego samochodu, dolewałeś 1/4 baku wody i dumny byłeś że samochód ... jechał ... :D

Pozdrawiam.

z tym buforem to znowu bez przesady .. nie jest taki znowu konieczny dla czystej szyby .. mam kominek z PW bez bufora, palony codziennie od początku listopada i bez czyszczenia szyby od tej pory czarny jest jedynie dolny róg ok 5cm (za to jest nieco białego nalotu na szybie tam gdzie było okopcone a potem sie wypaliło). Ale wydałem właśnie ~8k na same materiały hydrauliczne bez bufora no i wrzucam tylko drewno <20% wilgotności albo brykiet.

Witam.

Sufix ... 8 tys. zł jakie wydałeś na cały kominek (nie licząc wkładu) to w prawidłowo wykonanej instalacji kominkowej z płaszczem wodnym, wystarcza "z bidą" na materiały po stronie instalacyjno-hydraulicznej. Czyli to co napisał Margod: bufor (nie drogi), mieszanie powrotu, sterownik, pierdoły ... a gdzie jeszcze wykonanie tego z głową i wiedzą (nie mylić z bełkotem marketingowo-sprzedażowym), oraz materiały na obudowę i jej wykonanie (też robocizna).

Ale ... kasa jest tu rzeczą drugorzędną.

Na pierwszym miejscu powinna być wiedza jaką dysponuje fachowiec z prawdziwego zdarzenia.

Palenisko jakie posiadasz będzie OK jeżeli umieścimy je na minimum 70-80 m2 powierzchni otwartej. Dopiero wtedy można w nim palić ogniem gwarantującym osiągnięcie przyzwoitych parametrów spalania (nie mylić z "prawidłowymi parametrami spalania" ).

Inną sprawą jest kultura techniczna wynikająca się z Twojego postu w temacie palenia w kominku paliwem odpowiedniej jakości. Mniej więcej polega ona na tym samym jak byś chwalił się że przy każdym tankowaniu do poprzedniego samochodu, dolewałeś 1/4 baku wody i dumny byłeś że samochód ... jechał ... :D

Pozdrawiam.

Czytanie ze zrozumieniem jest ci obce. Jeszcze raz : podłączenie kominka znaczy, podłączenie kominka do instalacji, ustawienie, przykrecenie rurek etc. Dwa wykonanie instalacji to znaczy wykonanie instalacji. Zanim coś komentujesz, przeczytaj aż zrozuumiesz i nie zabieraj głosu w sprawach o których niemasz zielonego pojęcia.

z tym buforem to znowu bez przesady .. nie jest taki znowu konieczny dla czystej szyby .. mam kominek z PW bez bufora, palony codziennie od początku listopada i bez czyszczenia szyby od tej pory czarny jest jedynie dolny róg ok 5cm (za to jest nieco białego nalotu na szybie tam gdzie było okopcone a potem sie wypaliło). Ale wydałem właśnie ~8k na same materiały hydrauliczne bez bufora no i wrzucam tylko drewno <20% wilgotności albo brykiet.

Możesz podać nazwę tego kominka? Dzieki.