Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ucięcie parapetu

wkemot

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat przy planowanym remoncie kuchni.

Zamierzam wykonać samodzielnie kuchnię z płyt wiórowych laminowanych z blatem oczywiście. I przy blacie właśnie mam pewien problem. Mianowicie moja druga połowa zamarzyła sobie kuchnię w kształcie litery "L" z jedną ze ścian wzdłuż okna. Ponieważ blaty mają znormalizowaną szerokość 60cm wolałbym uciąć istniejący parapet (betonowy) wzdłuż ściany aniżeli zastąpić go całkowicie blatem, który musiałbym "wpuścić" kilka centymetrów, tracąc w ten sposób na głębokości szafek. Czy można takie cięcie wykonać samodzielnie a jeśli tak to jakimi narzędziami? Czy lepiej będzie wymontować parapet i zlecić jego ucięcie fachowcom?

Witam wszystkich.

Mam pewien dylemat przy planowanym remoncie kuchni.

Zamierzam wykonać samodzielnie kuchnię z płyt wiórowych laminowanych z blatem oczywiście. I przy blacie właśnie mam pewien problem. Mianowicie moja druga połowa zamarzyła sobie kuchnię w kształcie litery "L" z jedną ze ścian wzdłuż okna. Ponieważ blaty mają znormalizowaną szerokość 60cm wolałbym uciąć istniejący parapet (betonowy) wzdłuż ściany aniżeli zastąpić go całkowicie blatem, który musiałbym "wpuścić" kilka centymetrów, tracąc w ten sposób na głębokości szafek. Czy można takie cięcie wykonać samodzielnie a jeśli tak to jakimi narzędziami? Czy lepiej będzie wymontować parapet i zlecić jego ucięcie fachowcom?

1 - są też blaty o szerokości 120 cm (obustronnie zaoblone), można dowolnie dociąć

2 - blat wyjdzie na tej samej wysokości co obecny parapet ?

3 - w sumie to po co wpuszczać blat w ścianę ? Wykuć parapet , zagipsować dziurę, szafki i blat dosunąć do ściany, szczelinę uszczelnić silikonem. Chyba że masz na myśli wnękę na okno ? Najlepiej wrzuć fotkę.

4 - sam parapet należy wyciąć szlifierką kątową z odpowiednią tarczą do betonu. Pytanie czy są w nim druty zbrojeniowe (trzeba dobrać odpowiednią tarczę). Będzie kupę kurzu, więc koniecznie odkurzacz przemysłowy aby nie było totalnej zadymy.

wiem o szerszych blatach, ale ze względu na oszczędności wolałbym tego uniknąć. Blat przy parapecie będzie niestety o 8cm niżej niż przy drugiej ścianie i nie będzie raczej służył jako blat roboczy bo to trochę za nisko. Niestety nie będzie idealnie ale musielibyśmy wymieniać okno. Nie mam teraz fotki ale wrzucę wieczorem. Pomysł z zagipsowaniem nawet mi się podoba, będzie mnie kurzu niż przy cięciu. Może położę w to miejsce glazurę jaka będzie nad blatem to tworzyłoby jakąś całość. Dzięki za podpowiedź.