rzook 11.10.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Zamierzam położyć panele z blachy płaskiej (na click). Zależy mi na sztywności poszycia, wyciszeniu poszycia oraz możliwości chodzenia po nim. Zaplanowałem taki układ warstw: 1. na krokwiach folia paroprzepuszczalna będąca jednocześnie wiatroizolacją2. kontrłaty 25mm (bądź grubsze)3. deskowanie z odstępami między deskami 2-4cm4. mata przestrzenna 1cm enkamat 7010 (tzw makaron, 1-no warstwowa czyli sama siatka)5. blacha Moje pytanie dotyczy punktu 3-go - 4-go. Czy nie byłoby lepiej gdyby na deskowaniu była izolacja wykonana np z folii paroprzepuszczalnej lub papy podkładowej? Czy skropliny nie będą zbyt mocno "moczyć" deskowania? Wolałbym nie robić 2 warstw folli a chciałbym mieć wiatroizolację. Koszt papy jeszcze zniosę ale wtedy odcina się wentylację przez deski ale skropliny spływałyby po papie a nie wsiąkałyby w deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.10.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A przed jakim to wiatrem ma chronić ta wiatroizolacja? Oczywiście masz słuszną wątpliwość, że deski mogą być okresowo zawilgocane. Krycie wstępne powinno być na deskowaniu. Można zastosować makaron z folią. Można również wykonać krycie krycie wstępne na krokwiach a pokrycie montować na łatach przy maksymalnym rozstawie 25 cm i nie stosować makaronu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekzmarek 15.10.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Krycie wstępne na deskowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzook 17.10.2012 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 No właśnie chcę aby blacha leżała całą powierzchnią na podłożu aby była cisza. Sugerowałem się tradycyjnym sposobem krycia dachów blachą płaską np. miedzianą, cynkową itd. Tutaj artykuł na ten temat:http://dachy.info.pl/technika/o-kryciu-dachow-blacha-plaska-raz-jeszcze/ Według tej metody deskowanie układa się z odstępami 5cm i na to bezpośrednio blacha płaska. Wiem, że blacha ocynkowana to nie miedź i w końcu ocynk przestanie ją chronić jak będzie regularnie wilgotna na złączeniu z deskami. Czy jest jeszcze coś co przemawia za kryciem na deskach poza skroplinami pod blachą? Z góry dzięki za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.10.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 W żadnym wypadku nie kładż papy czy foli na deskach. Jak będzie dobrze zrobiona kalenica ( ciągły wywietrznik) i nawiew w okapie to wszystko będzie ok. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.10.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Drogi Janie a dlaczego "w żadnym wypadku"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.10.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Oczywista oczywistość, że wtedy wentylacji pod bl. nie będzie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.10.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) No i nie musi bo ma być pod deskami. A pod tą blachą to co by miało być wentylowane? Blacha czy papa? Nie traktuj proszę tych pytań jako złośliwości, poszukuję tylko merytorycznych argumentów. Serdecznie Cię pozdrawiam. Edytowane 22 Października 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.10.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Papa na deskach a na to ruszt pod blachę to ok. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.10.2012 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Papa na deskach a na to ruszt pod blachę to ok. Jan. płaską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.10.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Tak. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzook 21.10.2012 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Dziękuję bardzo za opinie. Zaczynam zakupy do realizacji tej koncepcji. Zastanawiam się tylko jak zakończyć krycie folią przy desce okapowej. Nie chcę, żeby ją UV "rozpracował". Przydałby się jakiś blaszany język, żeby wypuścić ewentualne skropliny pod rynną, prawda? Pas nadrynnowy będzie bity na deskowanie i wyprowadzał będzie wodę do rynny a folia rozpięta na krokwiach więc znacznie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.10.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Ten "język" to pas podrynnowy zagięty na połać z 10 cm. Folię do bl. przyklej na klej butylowy lub uszczelniacz dekarski ( nie czarny ). Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzook 24.10.2012 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dziękuję Mistrzu, już się doinformowałem w tej kwestii. Przed ostatecznym podjęciem decyzji potrzebuję jeszcze Waszej opinii na temat samego podłoża pod blachę. Zasiał we mnie wątpliwość pewien dekarz (również sprzedawca Ruukki), który jak twierdzi szkoli dekarzy dla Ruukki, gdyż jego zdaniem przy odstępach między krokwiami 96cm (takie są u mnie) deska calówka to za mało i deski się powykręcają przy ażurowym deskowaniu i mimo maty przestrzennej nierówności będzie widać na powierzchni dachu. Twierdzi, że deski muszą być w takim przypadku minimum 30mm albo płyta osb. Przejmować się czy deski które mam ciąć na wąskie sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Powykręcają się deski źle zamontowane. Każda deska na każdej krokwi musi być mocowana dwoma gwoździami długości minimum 75 mm. Deski powinny mieć szerokość 12~14 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzook 12.11.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Po rozmowie z Panem Janem (odezwę się do Pana w tym tygodniu jak będę wiedział kiedy będę w okolicy ) już jestem prawie przekonany do wykonania pełnego deskowania pokrytego papą a na to makaron i blacha. Martwią mnie jeszcze dwie kwestie: 1. nawet jeśli papiaki będą bite pod zakładem to papa będzie dziurawiona wkrętami mocującymi blachę pod rąbkiem/klikiem. Uszczelnianie każdego wkręta raczej nie wchodzi w grę prawda? 2. dach kopertowy więc wentylacja pod krawężnicą. Czy deskowanie na nabitych kontrłatach, które można zrobić "nieciągłe" w miejscach planowanej migracji wentylującego powietrza rozwiąże problem bez potrzeby ingerencji mechanicznej w konstrukcję więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzook 13.11.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Znalazłem ciekawy (jak dla mnie) sposób wykończenia okapu proponowany przez producenta blachy Silesia. blacha mata strukturalna deskowanie przestrzeń wentylacyjna folia paroprzepuszczalna ale tylko nad izolacją termiczną a w okapie brak. Wlot wentylującego powietrza realizowany jest w podbitce Źródło: http://www.dachmaster.pl/download/SILESIA_podrecznik_architekci_2009_03_podglad_04.pdf Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Typowe rozwiązanie. Tylko po co ta folia na wierzchu izolacji cieplnej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzook 14.11.2012 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 No właśnie nie wiem czy deskowanie jest izolowane od góry. Rheinzink zaleca w swoich materiałach kładzenie blachy bezpośrednio na nieizolowane deskowanie. Deskowanie na kontrłacie, folia i ocieplenie. Piszą, że deska jako materiał akumulujący wilgoć wystarczy i nie jest potrzebna ani papa ani folia. Ma to sens? W przypadku blachy ocynkowanej na pewno dobre jest położenie makaronu aby blacha nie leżała na lekko wilgotnych deskach (przy dużej ilości skroplin) aby przedłużyć jej żywotność. Pytanie podstawowe: czy tu jest niezbędna izolacja na deskach a jak tak to jak zrobić ją szczelną skoro przewiercamy się przez nią wkrętami mocującymi blachę (czy to haftry czy wkręty paneli)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.11.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 No przecież na przytoczonym prze Ciebie schemacie na deskowaniu jest mata strukturalna. Wkręty mocujące haftki (haftry) nie pogarszają szczelności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts