rzook 14.11.2012 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Zależy jak rozumieć matę strukturalną. Sama mata nie jest izolacją bo to tylko plecionka, dopiero w wersji z folią paroprzepuszczalną stanowi barierę dla wody. Zdaje się, że najlepszą opcją będzie zastosowanie papy tekturowej, która nie jest bardzo gruba więc będzie można zgubić nierówności powstałe z jej zakładów pod jednowarstwową matą strukturalną czyli czymś takim: Proszę o potwierdzenie tej koncepcji i zamykam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Sama plecionka jest niczym. Należałoby ją położyć na folii lub papie. Ja pisałem o macie strukturalnej czyli folii z plecionką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.09.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Witam, Pytanie, czy układanie paneli blachy na rąbek stojący bezpośrednio na pełnym deskowaniu połaci płytami MFP rodzi jakieś zagrożenia ? Czy w takim przypadku można zaniechać zastosowanie mat strukturalnych ? Dotyczy budynku parterowego z poddaszem nieużytkowym i dachem o kącie 35oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 .... 35oC. Przy tej temperaturze można:yes: bo żadne opady raczej nie wystąpią. A tak poważnie krycie wstępne pod blachą chroni przed zjawiskiem tzw. "roszenia blachy" a "makaron" umożliwia wentylację czyli osuszanie i kompensuje drobne nierówności niwelując w pewnym stopniu zjawisko pofalowania blachy. Pod tzw. "klika" trzeba dać bo to pokrycie jest imitacją rąbka nie gwarantującą szczelności, natomiast pod klasyczny rąbek teoretycznie można by nie dawać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.09.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 (edytowane) Przy tej temperaturze można:yes: A to kąta nie podaje się w Celsjuszach ? A tak poważnie krycie wstępne pod blachą chroni przed zjawiskiem tzw. "roszenia blachy" a "makaron" umożliwia wentylację czyli osuszanie i kompensuje drobne nierówności niwelując w pewnym stopniu zjawisko pofalowania blachy. OK, ale kiedy może nastąpić roszenie ? Czy jeśli całe poddasze jest mocno wentylowane, to czy istnieje zagrożenie, że pod blachą będzie mocno kondensować ? A jeśli nawet, to odparuje dołem przez płytę MFP. Płyta MFP ma Sd=0,9, gdzie płyta OSB ze 30x tyle. Co do makaronu to jest on cholernie drogi. Wolałbym w takim wypadku już zmienić płyty na np. takie: http://www.icmarket.pl/steico-plyta-steico-phaltex-p-14342.html - Sd=0,1 Pod tzw. "klika" trzeba dać bo to pokrycie jest imitacją rąbka nie gwarantującą szczelności, natomiast pod klasyczny rąbek teoretycznie można by nie dawać. Pozdrawiam. To będzie klik, prawdopodobnie Ruukki Classic Premium. Pod tymi panelami stosują jakąś "wykładzinę". Czy przy pełnym deskowaniu MFP i tymi płytami z wykładziną nie bedzie obawy, że coś się będzie działo niedobrego ? Aaa, w niedługim czasie, na południowej połaci pojawią się panele PV. One zakryją praktycznie całą połać, więc ochronią blachę przed przegrzewaniem i ewentualną kondensacją. To chyba na plus ? Edytowane 19 Września 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.09.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 A to kąta nie podaje się w Celsjuszach ? W Fahrenheitach lub w Kelvinach:rolleyes: w zależności od stromości! Wracając do meritum "klika radzę montować na łatach w rozstawie 20~25 cm i oczywiście krycie wstępne papa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.10.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Odgrzebie trochę temat, bo mam dylemat czy stosować matę z folią pod dach na wiacie.Ogólnie blacha na klik będzie na pełnym deskowaniu, jedyny problem to bardzo mały kąt dachu około 5 stopni. Patrząc na wycenę to mata stanowi 1/3 ceny pokrycia. ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Na tak płaskim dachu "Klik"! Krycie wstępne trzeba zrobić papą termozgrzewalną wyklejoną na kontrłaty , łaty i "Klik" bez żadnego makaronu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.10.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Na tak płaskim dachu "Klik"! Krycie wstępne trzeba zrobić papą termozgrzewalną wyklejoną na kontrłaty , łaty i "Klik" bez żadnego makaronu. Pozdrawiam. Nie bardzo rozumiem "wyklejoną na kontrłaty , łaty". A nie można by dać papy na deskowanie i na papę blacha? A jak bym dał sama blachę na deski to będzie ciekła? Dodam, że to tylko mała wiata na graty, nie pomieszczenie mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.10.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Napisałem jak to trzeba wykonać aby było dobrze. Musisz znaleźć dekarza, który będzie potrafił to profesjonalnie wykonać. Nie ma znaczenia jakie jest przeznaczenie pomieszczenia bo nad każdym dach powinien być szczelny. Na tak płaski dach najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie papy termozgrzewalnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 08.10.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Niby napisałeś ale nie do końca wiem jak to ma być zrobione dlatego zapytałem o szczegóły.Czy dobry rozwiązaniem będzie danie papy na deskowanie i na to bezpośrednio blacha?Wolałbym uniknąć łat i kontrłat, bo chciałem, żeby ten dach był wizualnie jak najcieńszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.10.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Poczytaj uważnie przecież napisałem, że należy dać kontrłaty i łaty. Ty chcesz na się przekonać mnie do swoich wizji ale to złe wizje. Pokrycie tego dachu "klikiem" to nieporozumienie. Napisałem dokładnie jak ma być wykonane to nieporozumienie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts