Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podłogówką - czy zamontować dodatkową pompkę?

niedzwiedzki

Recommended Posts

Witam serdecznie.

W tym roku firma wykonała mi instalację ogrzewania podłogowego do budynku gospodarczego, budynek ten jest oddalony od kotłowni około 40 m.

W kotłowni została zamontowana pompa obiegowa która wymusza obieg pomiędzy budynkami a w budynku gospodarczym został zamontowany rozdzielacz z zaworem trójdrożnym VTA 322.

Mój problem polega na tym ze od dwóch dni nie jestem w stanie ogrzać pomieszczenia gospodarczego rozmawiałem z hydraulikiem twierdzi ze układ jest zapowietrzony i muszę go odpowietrzyć po każdej pętli podłogówki i tak wykonałem.

Podłogówka wykonana jest na powierzchni użytkowej 40m2, są to 4 pętle o łącznej długości 250 m rurki o przekroju 16mm zaznaczam ze żadna z pętli jest dłuższa niż 100m.

Czy na taki obwód przy rozdzielaczu powinna być zamontowana druga pompa c.o., ??? bo hydraulik twierdzi ze ta w kotłowni oddalona o 40 m na pewno wystarczy.

PS. Czy rozdzielacz powinien zawierać pompkę tak jak poniższym zdjęciu. ??

6042144800_1302420401.jpg

Dziekuję za odpowiedź na mój problem.

Czy to jest twój rozdzielacz? Jak nie to pokarz swój i pomyślimy.

rozdzielacz.jpg

jak odpowietrzałeś tę podłogówke?

Podłogówke odpowietrzałem po jednej petli, tak jak kazał hydraulik pompka na max i 24 h obiegu, potem druga petla i tak dalej. podłogówka uzupełniania była powrotem.

ta pompa w kotłowni zasila coś jeszcze czy tylko tą podłogówkę?

Ta pompa zasila tylko podłogówke w gospodarczym.

Edytowane przez niedzwiedzki

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem było by gdyby pompka była przy rozdzielaczu, ale jeżeli jest to dobrze skonfigurowane to powinno też działać na pompce przy piecu. Szkoda że nie masz zaworków spustowych przy rozdzielaczu wtedy było by łatwiej odpowietrzyć. Mi u mnie zajęło to 5 min zakręciłem zasilanie i powrót na obieg grzejnikowy. Otworzyłem zawór dopuszczania wody i później napełniałem każdą pętlę podłogówki wodą aż z zaworu poleci woda.

Nie mniej jednak żeby powiedzieć dlaczego u ciebie nie działa musisz wkleić zdjęcia z zaznaczeniem powrotu i zasilania i gdzie jest pompa i w którą stronę tłoczy. lub jakiś schemat tego co posiadasz. A najlepiej to dzwoń do instalatora niech przyjeżdża i dokona rozruchu swojego dzieła bo według jego instrukcji to nie chuśta. Za coś pewnie nie małą kasę wziął także jak przyjedzie i poświęci jeszcze godzinkę korona mu z głowy nie spadnie.

Jaka jest różnica temp między belką górną i dolną? Jaka jest temp wody z kotła?

Różnica miedzy belka dolna górna jest bardzo duża, belka górna jak i początki pętli są wręcz gorące około 45-50 stopni, belka dolna jest chłodna.

W kotle temperatura wody jest około 60-70 stopni.

Najprawdopodobniej przepływ jest zbyt mały, może czasowo zamknąć przepływ powrotu do zaworu 3-drożnego (ten zawór między belkami, termostat odkręcić na maxa) i obniżyć temp na kotle do 60*, może wówczas przepływ się zwiększy i dogrzeje to pomieszczenie, jeśli nie to pozostaje instalacja pompki przed rozdzielaczem. Edytowane przez kbab

Moim zdaniem to co jest teraz nie będzie działać prawidłowo. Aby to działało pompka powinna być za zaworem 3D i grzejnik wpięty szeregowo przed całą instalacją podłogówki( wada: gdy zakręcisz grzejnik zakręcisz też podłogówkę) jest to rozwiązanie z jedną pompą. Ewentualnie zostawiasz grzejnik i pompę tak jak jest i dokładasz dodatkową pompkę za zaworem 3D. Edytowane przez cysiokysio

Najprawdopodobniej przepływ jest zbyt mały, może czasowo zamknąć przepływ powrotu do zaworu 3-drożnego (ten zawór między belkami, termostat odkręcić na maxa) i obniżyć temp na kotle do 60*, może wówczas przepływ się zwiększy i dogrzeje to pomieszczenie, jeśli nie to pozostaje instalacja pompki przed rozdzielaczem.

Kiedy temperatura na kotle spada do około 45 stopni to widzę że zawory do ustalania przepływu na pętlach podnoszą się wtedy widzę że i woda krąży w podłogówce.

Tylko temperatura wzrasta na kotle to zawory przepływu opadają a rurka pomiędzy zaworem 3d a powrotem jest tak gorąca jak woda w kotle .

Do poprawnej pracy tego układu brakuje 2 (a nawet więcej) elementów:

pompy obiegowej i zaworu zwrotnego szeregowo z odcinającym zaworem pionowym (przepływ go góry).

Dodatkowo by się przydał zawór regulacyjny, aby zrównoważyć ten obieg z innymi.

Bez pompki ESBE nie będzie mógł mieszać (brak nadciśnienia na dolnym dolocie).

Brak zaworu zwrotnego powoduje, że ESBE jest prawie cały czas zamknięty w poziomie i

woda wraca przez niego na dół na powrót.

Zgodnie z postem "kbab", wystarczy sprawdzić przepływy na pętlach.

Są one zależne od otwarcia ESBE w osi poziomej.

Zakładam, że ESBE jest w tej osi prawie cały czas zamknięty, więc przepływ będzie prawie zerowy.

W takim układzie nie da się samoistnie odpowietrzyć, no chyba że zasilanie z pieca obniżymy do 40C.

Pozdr

GREGOR

Kiedy temperatura na kotle spada do około 45 stopni to widzę że zawory do ustalania przepływu na pętlach podnoszą się wtedy widzę że i woda krąży w podłogówce.

Tylko temperatura wzrasta na kotle to zawory przepływu opadają a rurka pomiędzy zaworem 3d a powrotem jest tak gorąca jak woda w kotle .

Czyli wszystko zgodne z teorią. Układ do poprawienia.

Dodać pompkę i ZZ, a zapomnisz o problemie.

Pozdr

GREGOR

Masz tam zawór (ten na pionowej rurze) zamknij go, wtedy zmusisz do obiegu całą wodę przez płytę, ale nie przekraczaj wtedy temp ponad 60* na kotle. Podejrzewam nieprawidłowo zainstalowany zawór mieszający.

Edytowane przez kbab

Czyli wszystko zgodne z teorią. Układ do poprawienia.

Dodać pompkę i ZZ, a zapomnisz o problemie.

Pozdr

GREGOR

Dziękuje za odpowiedź, w którym miejscu ma być zamontowany ten zawór zwrotny?

Pompka jak się domyślam ma być zamontowana za zaworem 3D.

Podejrzewam nieprawidłowo zainstalowany zawór mieszający.

Witam.

I tak i nie... Albo zawór przenieść do kotłowni przy pompce (gorsze rozwiązanie bo woda o niższej temp. musi przejść te 40 metrów) albo pompkę do zaworu i belki rozdzielczej (to najlepsze rozwiązanie). Oczywiście pompę zamontować tak jak powinna być czyli tak jak pokazał to "xmsg" na schemacie. Inaczej nie będzie działać albo przynajmniej nie tak jak powinno...

Czyli żadnych większych inwestycji w postaci nowej pompy nie trzeba robić, wystarczy obecną "przemontować" w odpowiednie miejsce i ewentualnie tak jak przedmówcy wspomnieli można dodać zawór zwrotny.

Pozdrawiam.

Edytowane przez pshemko84

I tak i nie... .

to jak zinterpretujesz tą wypowiedź?

Wg mnie jeśli zawór mieszający przy wyższej temp zamyka drogę wody grzewczej do płyty podłogowej a kieruje ją bezpośrednio do powrotu do kotła - to coś jest nie tak - być może z instalacją w/w zaworu.