Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Harold II G1 Asi i Rafała

jasiulek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :-) Zaglądam:-) Ładny projekt i płytki. A czy macie może również zaprojektowaną tą drugą łazienkę?

Dzięki :) Z racji tego, że nie mamy piwnicy, jest nas tylko trójka, to postanowiliśmy, ze z małej łazienki zrobimy pralnię - wersja minimalistyczna z niewielką, podwyższoną wanną, półkami z płyt obłożonymi również płytkami oraz pralką i koszem na bieliznę. Zakupiliśmy tam płytki TANAKA z Cersanitu kremowe i brązowe, beż żadnych dekorów. Na ścianach będą pasy, podłoga w karo-szachownicę brązowo - kremową.

Kończymy gładzie, chłopaki już docierają ściany. Kominek chwilowo stoi na środku salonu i czeka, aż ktoś się nim zajmie :-P Łazienka i pralnia będą robione od poniedziałku, w weekend jedziemy jeszcze zakupić ceramikę. Mebelki do kuchni zamówione, dziś kupiłam też farby do garażu i kotłowni łącznie z zestawem malarskim, w którym znajduje się papierowy kapelusz :lol2::rotfl::wave: Więc generalnie już za malarza mogę robić :lol2: Do końca sierpnia mam urlop, więc coś powinnam zdziałać :cool: A jutro chłopaki montuję przydomową oczyszczalnię :yes: Duuużo się dzieje! Postaram się jutro obfocić co nieco ;)

Dzięki :) Z racji tego, że nie mamy piwnicy, jest nas tylko trójka, to postanowiliśmy, ze z małej łazienki zrobimy pralnię - wersja minimalistyczna z niewielką, podwyższoną wanną, półkami z płyt obłożonymi również płytkami oraz pralką i koszem na bieliznę. Zakupiliśmy tam płytki TANAKA z Cersanitu kremowe i brązowe, beż żadnych dekorów. Na ścianach będą pasy, podłoga w karo-szachownicę brązowo - kremową.

Kończymy gładzie, chłopaki już docierają ściany. Kominek chwilowo stoi na środku salonu i czeka, aż ktoś się nim zajmie :-P Łazienka i pralnia będą robione od poniedziałku, w weekend jedziemy jeszcze zakupić ceramikę. Mebelki do kuchni zamówione, dziś kupiłam też farby do garażu i kotłowni łącznie z zestawem malarskim, w którym znajduje się papierowy kapelusz :lol2::rotfl::wave: Więc generalnie już za malarza mogę robić :lol2: Do końca sierpnia mam urlop, więc coś powinnam zdziałać :cool: A jutro chłopaki montuję przydomową oczyszczalnię :yes: Duuużo się dzieje! Postaram się jutro obfocić co nieco ;)

Mój urlop już niestety się kończy, ale i tak sporo zrobiliśmy z mężem na działce. Ocieplenie robimy sami. W połowie września wchodzą hydraulicy i bedą robić wode i centralne, pewnie wtedy też zorganizujemy szambo. A co do tej drugiej łazienki, to też tam chcemy zrobić pralnie. W tej chwili mam w domu pralnie w osobnym pomieszczeniu i jest to bardzo praktyczne rozwiązanie :-) . Czekam na zdjęcia :-)

Płytki do pralni:

IMG_0082.jpg

IMG_0083.jpg

Szczurek wodno-piaskowy na koniec: :lol2:

IMG_0049.jpg

IMG_0063.jpg

Poza tym działka nadal jest rozkopana - mężowi skończył się urlop i z powodu różnych okoliczności rodzinnych zostaliśmy z wielką dziurą na oczyszczalnię, niedokończonym odwodnieniem i brakiem pracownika :bash: Garaż dalej zawalony, malować nie mogę i się wkurzam, bo urlop leci :confused: Marzę o zimie, kiedy to wszystko się skończy...

Edytowane przez jasiulek

• 4 weeks później...

wreszcie mamy pozwolenie, długo trwało bo budujemy się obok starego wału przeciwpowodziowego i trzeba było czekać na różnego rodzaju specjalne powodzenia. No, ale teraz zanosi się na to, że za tydzień , dwa będziemy już kopać. Marzy mi się zamknięty stan surowy przed zimą, ale czy się uda? mało czasu zostało...

a Wy już pewnie po przeprowadzce? pochwalcie się elewacją :)

p.s. szczurek przepiękny ;)

Edytowane przez wroclawiak

• 4 weeks później...

Witam

Po pierwsze gratuluje postępu w budowie i pieska :)

Tez mamy goldena już od pięciu lat.

My tez kupiliśmy projekt Harold. Wersje bez garażu, garaż będzie stał osobno. Niestety naszą budowę zalatwiam już od roku i nadal jesteśmy w polu. Tzn. mamy ładną działkę z prądem, ale bez innych podlaczen, wody, kanalizacji. Mamy już pozwolenie na budowę od kwietnia. Ale wciąż czekamy na kredyt z banku, bez niego nie możemy ruszyć. Mam nadzieje że na wiosnę zaczniemy budowę.

Aha, projekt mocno uproscilismy. Chcemy wybudować dom pasywny, dlatego bryła jest prawie kwadratowa, bez daszku nad wejściem i bez wgłębienia na tarasie. Także okna uległy zmianie.

Pozdrawiam

Marta

• 4 weeks później...
Witam :-) Jak przebiegają u Was prace wykończeniowe? Płytki już połozone? Podgladam Wasza galerię, ale nowych zdjęć brak. Mam pytanko, czym się kierowaliście i na co zwracalićsie uwagę przy wyborze wkładu kominkowego? Jak chcecie go obudować? A mebelki do kuchni już zaprojektowane?? Pozdrawiamy z Zamościa :-)

:welcome: Przepraszam za długą nieobecność, biję się w pierś. Wybaczcie proszę ,ale ostatnie dwa miesiące to najcięższy czas w moim życiu - nałożyło się wszystko: podejrzenie udaru u męża, problemy w pracy, wykańczanie domu i się przy fachowcach i w zeszłym tygodniu śmierć teścia...:bash: W pewnym momencie myślałam, że mnie zabiorą w kaftanie :( Z wieści stricte budowlanych - mieszkamy od zeszłego tygodnia, częściowo nadal "w workach" i powoli po pracy ogarniamy ten burdel. Obiecane zdjęcia najświeższe nie są, ale w weekend mam nadzieję ogarnąć do reszty dom i wtedy porobię foty. Pozdrawiam Was ciepło, jutro napiszę więcej ;)

IMG_0210.jpg

IMG_0209.jpg

IMG_0195.jpg

IMG_0198.jpg

IMG_0199.jpg :D

@jasiulek Wyrazy współczucia ode mnie.

Myślę, że najgorsze macie już za sobą. Dom stoi i już jesteście po przeprowadzce. Teraz tylko ogarnąć chaos w domu, na wiosnę obejście i gotowe. Pozazdrościć :)

My, mam nadzieję, że ruszymy z budową na wiosnę. Jeszcze poprawiam projekt, dlatego Wasze zdjęcia bardzo mi są pomocne. Nasz dom będzie trochę różnił się od Harolda.

Pozdrawiam

Marta

PS robicie te okiennice na zewnątrz?

Witam:-) Jasiulek- wyrazy współczucia :-( Teraz musi być już tylko dobrze. Kominek robi wrazenie, fajnie go obudowaliście. I ta wnęka z półeczkami przy spiżarni też bardzo mi się podoba. Ja ze spiżarni zrezygnowałam, dlatego że mam piwnicę. W weekend postaram się zamieścić kilka zdjęć. Pozdrawiam Was ciepło i dużo zdrowia życzę !!! :yes::yes::yes:

Jasiulek - wyrazy współczucia również i od nas. Bardzo nam przykro i trzymamy kciuki, żeby teraz było już tylko lepiej i lepiej.

Dla mnie to przestroga, bo chociaż dopiero zaczynamy murować ściany to mąż już po nocach spać nie może i wciąż ma nerwy.

Domek piękny,a rozwiązanie kominka chyba od Was odgapimy :) Czekamy z niecierpliwością na dalsze zdjęcia, no i może wkrótce też się pochwalimy naszym Haroldem ;)

pozdrawiamy mocno.

Jasiulek - jakiej wysokości są Wasze drzwi tarasowe? Jesteśmy właśnie na etapie zamawiania okien i zasugerowano nam, że w projekcie mamy trochę niestandardowe i niepotrzebnie takie wysokie 235. Podobno standard to 210? Z tego co widzę to zdecydowaliście się na 3elementowe, a jak otwierane, które z nich to witryna?

Jasiulek - jakiej wysokości są Wasze drzwi tarasowe? Jesteśmy właśnie na etapie zamawiania okien i zasugerowano nam, że w projekcie mamy trochę niestandardowe i niepotrzebnie takie wysokie 235. Podobno standard to 210? Z tego co widzę to zdecydowaliście się na 3elementowe, a jak otwierane, które z nich to witryna?

Dzięki wszystkim za ciepłe słowa :hug: powoli ogarniamy się ze wszystkim i w życiu i w domu, choć łatwo nie jest... Zdjęcia mam świeżo zrobione - bardzo proszę nie patrzeć na bałagan - przez tydzień próbowałam zrobić foty jak jest porządek, ale póki co moja ferajna skutecznie uniemożliwia mi ogarnięcie chałupki na dłużej niż jeden wieczór ;)

Jeśli chodzi o okna, to prawie wszystkie mamy takie, jak w projekcie oprócz tego tarasowego z małego pokoju - zostało zwężone do 90cm. Duże tarasowe ma 235 na 300cm - otwierane są dwa skrzydła: lewe i środkowe, pomiędzy nimi jest ruchomy słupek czyli jak otworzy się obydwa, to mamy 200cm przejścia - przy przeprowadzce sprawdziło się idealnie ;) Trzecie skrzydło jest stałe (witryna)

Obiecane zdjęcia:

IMG_0237.jpgIMG_0238.jpgIMG_0239.jpgIMG_0236.jpgIMG_0235.jpg

Poza tym ciągle są jeszcze jakieś niedoróbki, poprawki... Muszę pomalować jeszcze sufity w łazience i pralni po raz kolejny, bo widać prześwity :confused: W weekend mamy nadzieje zamontować listwy w końcu w salonie i na korytarzu i oświetlenie gdzieniegdzie docelowe. Sypialnia jest chwilowo niewyjściowa, więc pokażę dopiero w weekend ;) W kuchni brakuje blatu na barku i białego szkła między szafkami, dlatego tak uroczo dają po oczach łatane dziurki :lol2: Meble w salonie są bardzo tymczasowe, przytargane chwilowo z poprzedniego mieszkania :rolleyes: Podłoga w salonie jest kremowa - zdjęcie jest robione pół godzinki temu przy zwykłej żarówie ;)

Poza tym wszystkim ma serdecznie dość budowy i zamieszania z nią związanego - wypaliłam się przez te półtora roku ... :sick: Póki co reszta zdjęć i do napisania! Czekam na Wasze relacje :)

IMG_0229.jpg

IMG_0231.jpg

IMG_0232.JPG

IMG_0233.jpg

IMG_0234.jpg