Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały z PE, regulacja, prędkości powietrza, dobór kanałów ...

Recommended Posts

Zastanawiam się nad samodzielnym rozprowadzeniem kanałów na stropie gdyż w ramach zapytania ofertowego otrzymałem kilka odpowiedzi o banalnie prostym sposobie montażu np. przy uniflexie. Ok, mogę sam położyć kanały na stropie, który potem będzie ocieplony. Otwory mogą być zrobione w momencie wylewania stropu więc duża część pracy odpadnie, tylko klik-klik i po zabawie. Może jednak dam do zrobienia projekt ale też po wstępnym rozmowach widzę masówkę zamiast myślenia.... Jeszcze nie wiem co zrobię ale wiem, że i tak muszę w zasadzie wiedzieć dosyć dużo aby nie wciśnięto mi hałasującego i niewydolnego bubla. Kanały tylko okrągłe z tworzywa np. uniflex, maico, termokontrol lub może coś jeszcze innego się znajdzie. Dom parterowy, 3 pokoje, przedsionek, salon z kuchnią i jadalnią, 4 osoby. Banalnie prosty.

Ale nasuwają się takie pytania:

1. Skoro optymalna prędkość powietrza w kanałach to 2-5m/s to dlaczego producenci kanałów podają dane tylko dla 2-2,5-3m/s?

2. Czy prędkość minimalna w kanałach czyli 2m/s powinna dotyczyć najniższego biegu centrali?

3. Czy rozdzielnie np. uniflexu, termokontrol , maico mają jakieś regulację czy to tylko puste pudła?

4. Jaka jest dopuszczalna różnica w długości kanału z jednej rozdzielni?

Jeśli mam dwa wywiewy, jeden tuż obok rozdzielni a drugi 10m dalej to jak to wyregulować aby w jednym najbliższym wywiewie nie gwizdało a drugi tez miał optymalną nastawę (np. oba 30m3/h).

5. W jaki sposób uzyskać czasowy wzrost wyciągu w kuchni o 100m3/h. Gdzieś coś takiego wyczytałem że należy tak mieć zaprojektowane.

6. Czy w przypadku kuchenki elektrycznej wymaga się komin do podłączenia okapu w kuchni w której jest WM?

1. Skoro optymalna prędkość powietrza w kanałach to 2-5m/s to dlaczego producenci kanałów podają dane tylko dla 2-2,5-3m/s?

2. Czy prędkość minimalna w kanałach czyli 2m/s powinna dotyczyć najniższego biegu centrali?

3. Czy rozdzielnie np. uniflexu, termokontrol , maico mają jakieś regulację czy to tylko puste pudła?

4. Jaka jest dopuszczalna różnica w długości kanału z jednej rozdzielni?

Jeśli mam dwa wywiewy, jeden tuż obok rozdzielni a drugi 10m dalej to jak to wyregulować aby w jednym najbliższym wywiewie nie gwizdało a drugi tez miał optymalną nastawę (np. oba 30m3/h).

5. W jaki sposób uzyskać czasowy wzrost wyciągu w kuchni o 100m3/h. Gdzieś coś takiego wyczytałem że należy tak mieć zaprojektowane.

6. Czy w przypadku kuchenki elektrycznej wymaga się komin do podłączenia okapu w kuchni w której jest WM?

Szczerze mówiąc pewnie ciężko będzie znaleźć tutaj kogoś kto Ci udzieli odpowiedzi na te pytania. Zauważyłem, że coraz więcej osób chce wykonać instalację samemu (w tym również ja) zwłaszcza odkąd jest możliwość zrobienia tego na skrzynkach rozdzielczych i rurach pe - trochę się temu nie dziwię (brakiem odpowiedzi - sam zresztą zadałem parę pytań i cisza - bo "odbieramy chleb" ludziom, którzy się tym zajmują na codzień). Od siebie powiem Ci że skrzynki rozdzielcze, które mam nie posiadają regulacji - będę to robił na anemostatach, staram się aby przewody miały podobną długość ale to niemożliwe (najdłuższy ma ok 8m a najkrótszy 3m, tym bardziej, że dom piętrowy a centrala będzie na strychu). Pozdrawiam i powodzenia ;)

Gość Arturo72

Odpowiedzi na powyższe pytania powinniście znaleźć tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-ktoś-sam-policzył

Co do przepustnic w skrzynkach to jako ciekawostka:

http://www.berluf.com/hat_pl.php?prod=04

Edytowane przez Arturo72

Domyślam się że to zabieranie chleba innym. Z chęcią zlecę wykonanie projektu dla kogos kto się zna i ma uprawnienia. Jednak nie chcę płacić za projekt który będzie pasował tylko firmie zajmującej się wentylacją lub projektantowi co nigdy nie miał w ręku kanału wentylacyjnego lub nie zna rynku.

Więc jeśli ktoś jest chętny to proszę na priv.

Najbardziej interesuje mnie pytanie 1 i 2 dot. prędkości.

Przytoczony wątek (44 strony) własnie studiuję...

Witam,

Jakoś wcześniej przeoczyłem ten wątek, mimo, że regularnie czytam forum.

1. nominalną wydajność systemu Uniflexplus+ podajemy przy prędkości 3m/s ponieważ taka średnia prędkość powietrza w kanale daje nam gwarancję braku szumu. Jak sobie łatwo wyobrazić, powietrze płynąc przez system wentylacyjny ma różną prędkość przy pokonywaniu przeszkód np. w skrzynkach

miejscowo ta prędkość się zwiększa. Przyjmując średnio 3m/s co jest ogólnie przyjętą, "książkową" granicą dla bardzo cichych instalacji, będziemy mieli w różnych miejscach właśnie 2-5 m/s

2. prędkość 3m/s mamy przy maksymalnej wydajności centrali i ta wartość jest najbardziej istotna przy projektowaniu.

zazwyczaj na najniższym biegu centrala osiąga około 30% maksymalnej wydajności więc prędkość powietrza będzie odpowiednio mniejsza.

Zanim odbierze się chleb fachowcom warto się zastanowić nad różnymi aspektami i ....... przynajmniej zlecić zrobienie porządnego projektu instalacji wentylacyjnej.

Na marginesie: dobrze zaprojektowana i poprawnie wykonana instalacja z Uniflexplus+ praktycznie nie wymaga żadnej regulacji.

Witam,

2. prędkość 3m/s mamy przy maksymalnej wydajności centrali i ta wartość jest najbardziej istotna przy projektowaniu.

zazwyczaj na najniższym biegu centrala osiąga około 30% maksymalnej wydajności więc prędkość powietrza będzie odpowiednio mniejsza.

...

Czyli wynika z tego, że na najniższych biegach prędkość będzie za mała. Czytając forum i sluchając wypowiedzi instalatorów to w przeważającej większości czasu centrala chodzi na pierwszym lub drugim biegu.

Czy lepiej jest gdy prędkość w kanałach jest poniżej 2m/s na najniższym biegu czy lepiej gdy ponad 5m/s na najwyzszym biegu? Jedna z tych zależności przy tak projektowanych instalacjach musii przecież zachodzić.

Edytowane przez Crisiano

niskie prędkości przepływu powietrza w kanałach o DUŻYCH przekrojach mogą być przyczyną niespodzianek o charakterze akustycznym , najczęściej "przesłuchów" pomiędzy pomieszczeniami. Praktycznie stojące powietrze+metalowe ścianki kanałów+ duża średnica dają czasami taki efekt "wzmocnienia"

dźwięków z innych pomieszczeń podłączonych do wspólnego kanału wentylacyjnego.

Zjawisko to NIE WYSTĘPUJE w systemach opartych na kanałach o optymalnej średnicy,

szczególne jeżeli są wykonane z PE lub innego "miękkiego" materiału tłumiącego dźwięki.

Dodatkowo, w systemach opartych na skrzynce rozdzielczej w których NIE MA wspólnego kanału wentylacyjnego obsługującego kilka pomieszczeń, ponieważ do każdego anemostatu prowadzone są OSOBNE kanały ze skrzynki rozdzielczej,

NIE MA także fizycznej możliwości pojawienia się "przesłuchów".

Uniflexplus+ ma wszystkie elementy [ skrzynki rozprężne, skrzynki rozdzielcze i same kanały] wykonane z tworzywa sztucznego

i każdy z tych elementów przyczynia się do ograniczenia potencjalnego szumu powietrza.

Mała prędkość powietrza płynącego w kanałach np. w nocy jest w systemie Uniflexplus+ bezwzględnie zaletą.

Edytowane przez michal_l

Czyli jeden problem z głowy gdy zastosuje się kanały z tworzywa. Gdyby zastosować podobnej dlugości kanały ze skrzynki rozdzielczej to w zasadzie można bardzo dokładnie wyregulować prędkość w kanałach (jednakową) bez konieczności stosowania jakichś przepustnic. Przy takim Brinku HR medium o zakresie 100-300m3/h prędkość w kanałach powinna wynosic 1,5-5m/s.

Jaka jest cena wykonania projektu wentylacji (z uprawnieniami i podpisami)?

Jaka jest cena wykonania projektu wentylacji (z uprawnieniami i podpisami)?

A po co Tobie podpisy? Każda pieczątka niestety kosztuje :bash:

Przy zakupie Uniflexplus+ projekt jest właściwie GRATIS.

Wygląda to tak, że płacisz 300 PLN netto za projekt [ 369,00 z VAT]

ale przy zakupie elementów instalacji jest to rozliczane w formie rabatu.

Zapraszam na naszą stronę do zapoznania się z przykładowym projektem : http://www.comair-polska.pl/files/projekt_A_PARTER.pdf

http://www.comair-polska.pl/files/projekt_B_PIETRO.pdf

http://www.comair-polska.pl/files/projekt_C_PODDASZE.pdf

Zdecydowanie wystarczy do zrobienia instalacji.

Edytowane przez michal_l

Wyceny które otrzymałem od firm instalacyjnych zakładają wymianę powietrza na poziomie 1 tzn. całe powietrze w domu wymienione w 1h.

(powierzchnia użytkowa x wysokość) Czytałem tu na forum że wymiana powinna być na poziomie 0,3-0,8. Czytałem też że i tak centrala pracuje na 1/3 mocy. Więc po co instalacja na max wymianę skoro z niej będe korzystał sporadycznie a bardzo podnosi koszty instalacji?

Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych.

Strumienie te powinny wynosić co najmniej:

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h

w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną - 30 m3/h w mieszkaniu do 3 osób, - 50 m3/h w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób

w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h

w łazience (z WC lub bez) - 50 m3/h

w wydzielonym WC - 30 m3/h

w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h

w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową, obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h

dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego - 30 m3/h

Zaleca się ponadto projektowanie urządzeń wentylacyjnych, które umożliwiają okresowe zwiększanie strumienia objętości powietrza do co najmniej 120 m3/h.

Tyle masz mieć, ale dobrze jest mieć pewien zapas na mocniejsze przewietrzanie.

Czyli u mnie:

1. w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną - 50 m3/h w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób - dla 4 osób

2. w łazience (z WC lub bez) - 50 m3/h x2 (2 łazienki)

3. w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h - przedsionek

4. Zaleca się ponadto projektowanie urządzeń wentylacyjnych, które umożliwiają okresowe zwiększanie strumienia objętości powietrza do co najmniej 120 m3/h.

50+100+15+120= 285m3/h

A znane firmy z tego forum polecają mi rekuperator 380m3/h...

Te 285m3/h to jest max a i tak przeciez wentylacja chodzi na 1/3 mocy.

Czy w jadalni połączonej z kuchnią i salonem powinien być nawiew czy wywiew?

• 2 weeks później...

mam pytanie odnośnie doboru kanałów

mam projekt instalacje WM na trójnikach

która wygląda tak:

Prezentacja1.jpg

ale chciałbym zastosować skrzynki rozprężne

czy w związku z tym muszę wykonać nowy projekt instlacji?

czy wystarczy zastosować tą samą średnice kanałów ?

co przy trójnikach

czy taka instalacja będzie działać poprawnie?

chciałbym zastosować skrzynki rozprężne

jak rozumiem chodzi o zmianę całego systemy wentylacji na rozdzielaczowy

czy w związku z tym muszę wykonać nowy projekt instlacji?

w części trzeba zrobić nowy projekt

bilans będzie ten sam, nawiewy i wywiewy w tym samym miejscu

ale kanały będą prowadzone trochę inaczej

w sumie prosta adaptacja projektu i gotowe!

czy wystarczy zastosować tą samą średnice kanałów ?

co przy trójnikach

w systemie rozdzielaczowym optymalna średnica kanałów jest mniejsza

niż w systemie opartym na trójnikach.

czy taka instalacja będzie działać poprawnie?

oczywiście, że będzie działać!

moim zdaniem instalację w systemie rozdzielaczowym np. Uniflexplus+

o wiele trudniej jest zepsuć - system jest naprawdę prosty i logiczny

A znane firmy z tego forum polecają mi rekuperator 380m3/h...

nie jest ważne jak dużą wydajność ma rekuperator tylko jak jest zaprogramowany

np. w naszym HRUC 380 przy ustawieniu maksymalnej wydajności na ok 330 m3/h

będziesz miał - ciszę i lepszy odzysk ciepła niż w urządzeniu

o maksymalnej wydajności 330 pracującej faktycznie na granicy technicznych możliwości.

Te 285m3/h to jest max a i tak przeciez wentylacja chodzi na 1/3 mocy.

optymalną wydajność systemu wentylacji najlepiej ustalić biorąc pod uwagę 3 aspekty:

1. wymagania normy dotyczącej strumienia powietrza wentylacyjnego

przedstawione wyżej [ + ewentualnie dodatkowe wywiewy w pralni, garderobie czy spiżarni]

2. konieczność dostarczenia odpowiedniej ilości powietrza dla domowników

wg tzw normy higienicznej czyli ok 20 m3/h na osobę w pomieszczeniu.

Ja osobiście uważam, że w każdym pokoju/ sypialni itd. przyda się nawiew co najmniej 50 m3/h.

3. wymianę powietrza liczoną z kubatury [ krotność ok 0,8 wymiany na godzinę]

Dopiero wtedy mamy optymalną wydajność wentylacji.

Czy w jadalni połączonej z kuchnią i salonem powinien być nawiew czy wywiew?

tak, w salonie i jadalni nawiewy, w kuchni wywiew.