Crisiano 27.10.2012 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 No to teraz mam dwie możliwości:- 4 wyciągi i 6 nawiewów - 5 wyciągów i 5 nawiewów, ale z wyciągiem w jadalni W obu przypadkach suma przepływu powietrza wyciąganego (7 rur) = nawiewanego (7 rur), a więc i prędkość w kanałach również taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Dodaj 1 wyciąg np. w holu lub ciągu komunikacyjnym i będziesz miał 5 wywiewów i 6 nawiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 27.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Nie wiem w jakim systemie liczysz rury [ Uniflexplus+ ma 4 średnice] ale generalna koncepcja aby zrównoważyć nawiew i wywiew dając identyczną ilość rur jest OK. Czy wyciągu z jadalni nie możesz przenieś gdzieś np. do korytarza przy drzwiach wejściowych?Tam jest często coś jakby garderoba, wieszane są mokre czasami ubrania, więc ruch powietrza w tym miejscu ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.10.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Liczę na Uniflexie+ (DN64). Generalnie gdybym miał 4 wyciagi (7 rur) i 6 nawiewów (też 7 rur) to by mi bardzo odpowiadało Pasuje mi pod względem ilości powietrza i ilości rur. Tyle że nie wiem czy to ma znaczenie bo będę mieć 4 anemostaty wywiewne i 6 nawiewnych. Mogę dodać 1 wyciąg w korytarzu ale mogę też zwiększyć wyciąg w małej łazience (co nawet bardziej by mi odpowiadało). Nie chcę generować kosztów i nie widzę potrzeby aby ot tak sobie coś gdzieś wstawiać. Mokre ubrania będą w przedsionku gdzie już mam wyciąg. W korytarzu będzie ...nic. Z tą jadalnią to właśnie nie jestem przekonany. Niby nawiew ale wydaje mi się że wyciąg też nie jest zły. Na razie szukam informacji bo jadalnia nigdzie nie pasuje w przepisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 28.10.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Ilość anemostatów nawiewnych i wywiewnych jest aż tak ważna - ma być logiczna.Nie ma większego znaczenia czy masz 4 czy 5 anemostatów nawiewnych ale już to gdzie nawiewasz i czy nawiew będzie komfortowy [ nie za silny z danym miejscu] może mieć znaczenie. To samo z wywiewem. Warto przemyśleć od strony praktyczniej, nie tylko kosztowej. Rozumiem, że nie chcesz dokładać zbędnego Twoim zdaniem anemostatu wywiewnego - skoro tak, faktycznie możesz zwiększyć wywiew w łazience lub kuchni. Jeżeli jadalnię masz pomiędzy salonem i kuchnią to teoretycznie możesz dać nawiewy w salonie i wywiewy w kuchni i łazience - jadalnia się "przewietrzy po drodze", ale nie polecam zbyt silnego nawiewu w salonie - moim zdaniem lepiej równomiernie. Jadalni nie ma w przepisach - normy mówią tylko o pomieszczeniach, z których wywiewamy powietrze wraz z nadmiarem wilgoci i zapachami. Edytowane 28 Października 2012 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 28.10.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 to ja mam też pytanie odnośnie rozmieszczenia anemostatów zastanawiam się nad wyciągiem który jest blisko wiatrołapu (pom.1.01) czy nie przenieś go do samego wiatrołapu czy może dodać jeszcze jeden w wiatrołapie jakie rozwiązanie będzie lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 dziś montowalem przewody między reku a skrzynką nawiewnąwątpilem w te kolana , uszczelki i tu niespodzianka -szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 30.10.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 dziś montowalem przewody między reku a skrzynką nawiewną wątpilem w te kolana , uszczelki i tu niespodzianka -szczelne jakimi kanałami to robiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.10.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 jakiś taki sztywno-elastyczny z comaira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 30.10.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 jakiś taki sztywno-elastyczny z comaira chodzi o nasze kanały Isocomplus+ w skrócie: z zewnątrz sztywna warstwa a od środka specjalna pianka izolująca termicznie i akustycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 30.10.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 czy nie przenieś go do samego wiatrołapu czy może dodać jeszcze jeden w wiatrołapie jakie rozwiązanie będzie lepsze ? To zależy jak będziesz używał wiatrołapu. jak będą tam wisiały ubrania wierzchnie [ mokre!] i stały buty [też mokre] to zdecydowanie bym przeniósł wyciąg do wiatrołapu. Ale jeżeli wiatrołap będzie pusty - tylko korytarzyk zamknięty. to wtedy nie musi być wentylowany,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 30.10.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 czy nie przenieś go do samego wiatrołapu czy może dodać jeszcze jeden w wiatrołapie jakie rozwiązanie będzie lepsze ? To zależy jak będziesz używał wiatrołapu. jak będą tam wisiały ubrania wierzchnie [ mokre!] i stały buty [też mokre] to zdecydowanie bym przeniósł wyciąg do wiatrołapu. Ale jeżeli wiatrołap będzie pusty - tylko korytarzyk zamknięty. to wtedy nie musi być wentylowany,. dzięki wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 mam przewód między reku a skrzynką od nawiewu na odcinku 1-1,4 wystaje powyżej izolacji stroputo jest izolowany przewód comaira ten przewód będzie na poddaszu nieużytkowym ale zaizolowanym 15cm welny czy warto docieplić te 1-1,4 metrowy odcinek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.11.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) mikimam sufit z 2 warstw farmacela 15 mmrobiłem dystansy z kontrłat i porzykręcałem skrzynki z góry do płyt[grubość płyt mnie uratowaławbew pozorom szybka i pewna robota uczciwie muszę napisać że anemostaty comaira znacząco wyciszają instalację na najwyższych biegach Edytowane 6 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts