Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały z PE, regulacja, prędkości powietrza, dobór kanałów ...

Recommended Posts

Nie wiem w jakim systemie liczysz rury [ Uniflexplus+ ma 4 średnice]

ale generalna koncepcja aby zrównoważyć nawiew i wywiew dając identyczną ilość rur jest OK.

Czy wyciągu z jadalni nie możesz przenieś gdzieś np. do korytarza przy drzwiach wejściowych?

Tam jest często coś jakby garderoba, wieszane są mokre czasami ubrania, więc ruch powietrza w tym miejscu ma sens.

Liczę na Uniflexie+ (DN64).

Generalnie gdybym miał 4 wyciagi (7 rur) i 6 nawiewów (też 7 rur) to by mi bardzo odpowiadało Pasuje mi pod względem ilości powietrza i ilości rur. Tyle że nie wiem czy to ma znaczenie bo będę mieć 4 anemostaty wywiewne i 6 nawiewnych.

Mogę dodać 1 wyciąg w korytarzu ale mogę też zwiększyć wyciąg w małej łazience (co nawet bardziej by mi odpowiadało). Nie chcę generować kosztów i nie widzę potrzeby aby ot tak sobie coś gdzieś wstawiać. Mokre ubrania będą w przedsionku gdzie już mam wyciąg. W korytarzu będzie ...nic.

Z tą jadalnią to właśnie nie jestem przekonany. Niby nawiew ale wydaje mi się że wyciąg też nie jest zły. Na razie szukam informacji bo jadalnia nigdzie nie pasuje w przepisach :)

Ilość anemostatów nawiewnych i wywiewnych jest aż tak ważna - ma być logiczna.

Nie ma większego znaczenia czy masz 4 czy 5 anemostatów nawiewnych

ale już to gdzie nawiewasz i czy nawiew będzie komfortowy [ nie za silny z danym miejscu] może mieć znaczenie.

To samo z wywiewem. Warto przemyśleć od strony praktyczniej, nie tylko kosztowej.

Rozumiem, że nie chcesz dokładać zbędnego Twoim zdaniem anemostatu wywiewnego - skoro tak, faktycznie możesz zwiększyć wywiew w łazience lub kuchni.

Jeżeli jadalnię masz pomiędzy salonem i kuchnią to teoretycznie możesz dać nawiewy w salonie i wywiewy w kuchni i łazience - jadalnia się "przewietrzy po drodze", ale nie polecam zbyt silnego nawiewu w salonie - moim zdaniem lepiej równomiernie.

Jadalni nie ma w przepisach - normy mówią tylko o pomieszczeniach, z których wywiewamy powietrze wraz z nadmiarem wilgoci i zapachami.

Edytowane przez michal_l

czy nie przenieś go do samego wiatrołapu czy może

dodać jeszcze jeden w wiatrołapie

jakie rozwiązanie będzie lepsze ?

To zależy jak będziesz używał wiatrołapu.

jak będą tam wisiały ubrania wierzchnie [ mokre!]

i stały buty [też mokre]

to zdecydowanie bym przeniósł wyciąg do wiatrołapu.

Ale jeżeli wiatrołap będzie pusty - tylko korytarzyk zamknięty.

to wtedy nie musi być wentylowany,.

czy nie przenieś go do samego wiatrołapu czy może

dodać jeszcze jeden w wiatrołapie

jakie rozwiązanie będzie lepsze ?

To zależy jak będziesz używał wiatrołapu.

jak będą tam wisiały ubrania wierzchnie [ mokre!]

i stały buty [też mokre]

to zdecydowanie bym przeniósł wyciąg do wiatrołapu.

Ale jeżeli wiatrołap będzie pusty - tylko korytarzyk zamknięty.

to wtedy nie musi być wentylowany,.

dzięki wszystko jasne

miki

mam sufit z 2 warstw farmacela 15 mm

robiłem dystansy z kontrłat i porzykręcałem skrzynki z góry do płyt[grubość płyt mnie uratowała

wbew pozorom szybka i pewna robota

uczciwie muszę napisać że anemostaty comaira znacząco wyciszają instalację na najwyższych biegach

Edytowane przez malux20