Hrabia36 11.10.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam. Przeczytałem instrukcję kotła oraz zasobnika i nie znalazłem odpowiedzi. Mój kolega hydraulik jest tylko wykonawcą(pompy ciepła, podłogówki) nie montuje kotłów c.o. Pytałem kilku instalatorów jedni mówili otwarta, drudzy zamknięta i sam nie wiem. Trochę o instalacji: kocioł gazowy jednofunkcyjny termet unico 24kwinstalacja na rozdzielaczach wykonana z pex-azasobnik 140l Cena zasobnika dwupłaszczowego 650,00 do 1,5bar, podobne parametry z węzownicą spiralną 1200,00 do 6bar. Ze względu na cenę skłaniam się na tańszy dwupłaszczowy, zasobnik z podwójną wężownicą ma słabe parametry odpada. Moje pytania dotyczą montażu zasobnika dwupłaszczowego Galmet o maksymalnym ciśnieniu pracy płaszcza zasobnika 1,5bar. 1. Czy kocioł gazowy Termet unico 24kw może pracować w układzie zamkniętym z niższym ciśnieniem tzn: 0.8bar i 1,3bar po podgrzaniu c.o.2. Może zastosować układ otwarty ? wtedy problem z ciśnieniem odpada. (Mam zamiar i tak poprowadzić rurę na poddasze do ewentualnego montaży naczynia do otwartego c.o)3. Czy zawór bezpieczeństwa można ustawić na 1.5 bar ("ochrona zasobnika)4. Czy naczynie wzbiorcze zabezpieczy przed wzrostem ciśnienie po podgrzaniu wody c.o5. Zgodnie z zasadami zawór 3d (c.o lub zasobnik)powinien być jak najbliżej kotła. W moim przypadku chciałbym go umieścić pod schodami w odległośći 3m od kotła, czy takie rozwiązanie ma sens? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Jakie "słabe" parametry wężownicy skłaniają was do rezygnacji z tego optymalnego (cenowo i technicznie) wyboru ? Macie kocioł gazowy, który pracuje ciągle Moc c.w.u rzędu kilku kW zaspokoi zapewne w zupełności wasze potrzeby w zakresie jego ogrzewania. Duża moc wymiennika dwupłaszowego ma sens przy kotle "śmieciuchu", którym chcemy szybko (w porze leniej) zagrzać wodę i wygasić kocioł. Taki kocioł pracuje naturalnie na układzie otwartym i do niego pasuje ten typ zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 12.10.2012 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam. Te słabe parametry to czas w jakim zasobnik podgrzeje wodę,czyli jego wydajność oraz powierzchnia płaszcza wodnego i wężownicy. Dzwoniąc do Galmetu otrzymałem informację: 1. Zasobnik dwupłaszczowy ,lub inny zasobnik o porównywalnych parametrrach to z wężownicą spiralną 2x droższy.Czas podgrzewania wody w powyższych zasobnikach wynosi około 18min (czyli kocioł pracuje 18min aby nagrzać wodę) 2. W przypadku innych typów zasobników ten czas grzania wzrasta nawet dwukrotnia co za tym zyżycie gazu.Nie ważne czy zima czy lato ten czas się nie zmieni. W związku z powyższym: po co grzać c.w.u. dłużej i płacić więcej "Duża moc wymiennika dwupłaszowego ma sens przy kotle "śmieciuchu", którym chcemy szybko (w porze leniej) zagrzać wodę i wygasić kocioł" Również jak przy "śmieciuchu" zależy mi na szybkim podgrzaniu i wyłączeniu automatycznym kotła gazowego wiszącego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 12.10.2012 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam. Dzwoniłem właśnie do producentów i oto co usłyszałem: 1. Termet - kocioł pracuje od 0,5bar w układzie c.o zamkniętym - można montować dwupłaszczowy w układzie zamkniętym.2. Galmet zasobnik dwupłaszczowy może być w układzie c.o zamkniętym (maks. ciśnienie układu 1,5bar)3. Biawar zasobnik dwupłaszczowy może być w układzie c.o zamkniętym (maks. ciśnienie układu 3bar) Czyli Biawar robi lepszy płaszcz wodny do 3bar, aniżeli Galmet do 1,5bar. Niby to samo a jednak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Te słabe parametry to czas w jakim zasobnik podgrzeje wodę,czyli jego wydajność oraz powierzchnia płaszcza wodnego i wężownicy. 2. W przypadku innych typów zasobników ten czas grzania wzrasta nawet dwukrotnia co za tym zyżycie gazu Za stwierdzenie "nie ma darmowego obiadu" pewien człowiek dostał nagrodę Nobla z ekonomii. To, że wymiennik płaszczowy ma większą moc i pozwoli na krótszą pracę kotła nie oznacza że zużyjesz mniej gazu. Przecież kocioł będzie pracował również z większą mocą i zużyje więcej gazu w jednostce czasu. Ostatecznie wszystko się uśredni i zużycie miesięczne będzie takie same. Raz jeszcze powtórzę - duża moc wymiennika jest potrzebna jeśli źródło pracuje krótkotrwale (palenie przepałami w kotle "śmieciuchu"). Jeśli źródłem jest kocioł gazowy wystarczy pojedyncza wężownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 13.10.2012 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Witam. Nie zgadzam się z pana teoriami, neguje je również dział techniczny Termet, Junkers, Galmet oraz Biawar. "To, że wymiennik płaszczowy ma większą moc i pozwoli na krótszą pracę kotła nie oznacza że zużyjesz mniej gazu" - bzdura - pracuje krócej 17min zamiast 27min - szybciej nagrzeje zasobnik - mniejsze zużycie gazu. Kocioł przy grzaniu c.w.u. grzeje zasobnik ze stałą temperaturą 85c. Oto informacja od firmy Junkers zamieszczona na ich stronie mówiąca o doborze zasobnika: Oprócz obliczenia wskażnika mocy N, niezwykle ważną zasadą doboru zasobnika do współpracy z kotłem jest warunek zastosowania zasobnika o mocy większej lub co najwyżej równej mocy grzewczej kotła.. W przypadku zbyt małej mocy kotła w stosunku do mocy nagrzewnicy mamy do czynienia z wydłużonym czasem podgrzewania c.w.u., dlatego każdorazowo należy przeanalizować układ tego typu pod kątem czasu ładowania zasobnika. W sytuacji odwrotnej, czyli zbyt dużej mocy kotła, dochodzi do sytuacji ładowania zasobnika zbyt dużą mocą, co wiąże się z przegrzewaniem w stosunku do zakładanych temperatur (niekorzystne ze względu na wytrącanie się kamienia kotłowego). Poza tym w skrajnych sytuacjach może dojść do przekazywania na kocioł dwóch sprzecznych sygnałów: z czujnika temperatury w zasobniku żądania podgrzewania, natomiast w wyniku nie odbierania całości ciepłaprzez nagrzewnicę zbyt ciepły powrót powoduje wyłączenie kotła spowodowane zadziałaniem czujnika temperatury zasilania lub nawet ogranicznika temperatury bezpieczeñstwa - mamy wówczas do czynienia w tzw. i niepotrzebnym wydłużeniem czasu ładowania. Zgodnie z powyższym należy zastosować:: Kocioł moc 24kw, zasobnik dwupłaszczowy biawar moc 21kw(najlepiej 24kw) czas grzania 17 minut Według pana teorii powinno być: Kocioł moc 24kw, zasobnik z wężownicą biawar moc 13kw czas grzania 27 minut Powyższe dane pokazują jednoznacznie jak przy stałej temperaturze wygląda czas grzania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts