pytająca 11.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam Może ktoś z Państwa wie do kogo należy się udać, gdy jest nieprzestrzegany plan zagospodarowania przestrzennego. Jedną działkę ode mnie istnieje firma transportowa (na terenie usługowym), której właściciel powiększył swoją przestrzeń o połowę niezagospodarowanej działki obok mojej (niezagospodarowana z powodu toczącej się sprawy spadkowej). Według PZP inny charakter działek powinien być oddzielony drogą (która jest na planie), ale ten teren już dawno został "wchłonięty" przez firmę, Niemożność skontaktowania się z właścicielem sąsiedniej działki powoduje, iż za chwilę nie będzie ona istnieć, a pan dokonujący tego weźmie ją przez tzw. zasiedzenie. Komu można zgłosić ten fakt. Nadmieniam, iż byłam już na policji oraz w wydziale architektury urzędu miasta. Nikt nie jest zainteresowany tą sprawą. Czuję się bezradna. Będę wdzięczna za pomoc w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 12.10.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 A jaki masz w tym interes, żeby ktoś nie mógł jej użytkować, skoro leży odłogiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytająca 12.10.2012 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Gdyby było to użytkowanie zgodnie z PZP pewnie bym się nie denerwowała. Właściciel firmy już na tym terenie składuje złom i pracuje koparkami. Czy byłby pan zadowolony gdyby ktoś codziennie od 6 rano (bez niedzieli) pod pana oknami hałasował ciężkim sprzętem i składował różne śmieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 12.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 A jaki masz w tym interes, żeby ktoś nie mógł jej użytkować, skoro leży odłogiem? Niech sobie użytkuje, ale zgodnie z przeznaczeniem. Nie po to są plany zagospodarowania, żeby się do nich nie stosować. Ludzie, którzy je przygotowują mają (a przynajmniej powinni mieć) w założeniu, że użytkownicy terenów nawzajem sobie nie przeszkadzają - dlatego wyznaczają tereny do mieszkania (gdzie można w miarę w ciszy odpocząć) i tereny inwestycyjne, przemysłowe, handlowe itd, gdzie ma miejsce działalność gospodarcza. To jest chyba oczywiste i dobre dla ogółu społeczeństwa. Każdy kto wraca z pracy ma ochotę chwilę odpocząć, a nie mieć napierdzielanie koparek pod nosem. Abstrachuję już od faktu, że jak kupujesz działkę na terenie pod budownictwo mieszkaniowe, to kupujesz z założeniem że będzie na niej cicho bo taki jest plan. i masz prawo tego oczekiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 12.10.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ale właśnie o to chodzi, że ja tu nie widzę niezgodności z PZP. Może być działalność usługowa? Może. Ten Pan ją ma? Tak. Więc o co chodzi autorce posta? Czy te działki przekwalifikowali po tym jak kupiła swoją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytająca 12.10.2012 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Działka obok mnie nie ma charakteru usługowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.10.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Komu można zgłosić ten fakt do nadzoru budowlanego takie rzeczy się zgłasza.... A rozmawiałaś z człowiekiem?Może on nie ma świadomości że wam to tak przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytająca 12.10.2012 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Pan doskonale wie co robi. Wszystko czynności związane z "powiększaniem własnego terenu" wykonuje jak się upewni, że pojechaliśmy do pracy. Właśnie wczoraj po przyjeździe z pracy odkryliśmy kolejne przesunięcie w naszą stronę o kilka metrów (stawia pionowe blachy).Byliśmy już w powiatowym inspektoracie nadzoru budowlanego, ale usłyszeliśmy że ponieważ płot jest stawiany nie od ulicy, a od strony wewnętrzej to oni nie mogą się tym zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.10.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Mylone są dwie sprawy – zapisy w MPZP oraz prawo własności.O ile administracja ma obowiązek reagowania, w przypadku naruszeń ustaleń w MPZP, to do sporów o miedzę nie ma nic.Tu tylko właściciel nieruchomości ma prawo do interwencji. Jeśli włazi na Wasza działkę, to zgłosić na policji naruszenie posiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.10.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ja rozumiem że chodzi o to,że facet prowadzi działalność gospodarczą na terenie który w mpzp ma funkcję mieszkaniową?Więc kto jak nie nb ma pilnować aby tereny były wykorzystywane zgodnie z planem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symbor 29.06.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Szkoda, że tak mało osób wypowiedziało się w tym temacie Ja też mam uciążliwego sąsiada, który prowadzi działalność gospodarczą - bardzo uciążliwą - na terenie zabudowy jednorodzinnej i nie wiem jak mam się do niego zabrać. Po zwróceniu mu uwagi miałam spuszczone powietrze z 4 kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts