Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gebauer - problem z serwiserm

Recommended Posts

Witam,

Pisałem poprzednio o problemie z firmą Wadex, która sprzedała nam okna od Gebauera.

Otóż sprawa rozwinęła się do stanu, w którym centralnym probleme staje się chyba serwis Gebauera.

Umówiliśmy się na spotkanie z serwisantem w celu realizacji zgłoszonych usterek, w szczególności w celu naprawy rozwalonego okucia w jednym z okien - naprawy, na którą czekamy od lutego (tak, to już 8 miesięcy!).

Specjalnie, na kilka dni przed jego przyjazdem, skontaktowałem się ponownie ze sprzedawcą w celu upewnienia się, że serwisant będzie przygotowany do naprawy okna - mieliśmy już złe doświadczenia z jednej z poprzednich wizyt, gdy serwisant (z firmy Wadex) przyjechał i rozłożył ręce, bo nie miał odpowiednich części. Tym razem wyraźnie poprosiłem o dopilnowanie, aby serwisant był należycie przygotowany - w końcu od dnia produkcji dokładnie wiadomo, jakie okucie zostało u nas zainstalowane, więc przygotowanie odpowiedniej części i wrzucenie jej do torby przed wyjazdem nie powinno być problemem. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam.

Niestety - pan serwisant przyjechał nieprzygotowany. Co prawda wymienił uszczelkę i inne pierdoły w kilku innych oknach, które się nam od początku regularnie psuły, ale rozsprzęgnięty narożnik okna zostawił, twierdząc, że musi pojechać do miasta po części. Miał zadzwonić gdy już będzie gotowy.

Zadzwonił o 20:30 przyznając, że jest jakieś 5-10km od naszego miejsca, co oznaczało, że nie zacznie pracy przed godziną 21 i że nie skończy przed 22. Tak się składa, że na dworze było 11 stopni a chodzi o okno w pokoju, w którym śpią dzieci...

Ręce opadają!

Mój mail wysłany tydzień później z wezwaniem do określenia konkretnej daty kolejnego przyjazdu pozostał w ogóle bez odpowiedzi. Słabo.

Przypomnę: 8 miesięcy. Słownie: OSIEM. Już tyle miesięcy nie możemy korzystać z okna, któro zostało źle wyprodukowane przez firmę Gebauer.

Cała historia tej fuszery: http://msobczak.com/Gebauer_Wadex_okna.html

Przeczytałem całą historię i trochę dziwi mnie spychologia bądź co bądź dobrej firmy i jej dealera.

Bardzo rzadko ale zdarzają się w Roto wadliwe zaczepy mikro które tak właśnie blokują okucie, jest to drobiazg który bez gadania powinien być wymieniony i tyle. Powiązanie z obsługą klamki pomijam bo jest śmieszne.

Porwana uszczelka przez element podnośnika z ościeżnicy bywa najczęściej przy bardzo wąskich skrzydłach (taka geometria) , za szerokich albo źle wyregulowanych, generalnie za mała odległość żeby guma z owym elementem bezkolizyjnie się mijały. Trudno powiedzieć czyja wina, okna czy montażysty.

Co do wypadających uszczelek to z drewnianymi oknami jakoś mi nie po drodze i się nie wypowiem.

Dziwi mnie trochę ostatnia kwestia niezgodności z diagramami Roto. Odnośnie okien łukowych i skośnych są one (moim zdaniem) baaaardzo optymistycznie rysowane, wiele konstrukcji mieszczących się w dopuszczalnym zakresie może nie działać prawidłowo i przekroczenie granic jest raczej trudne. Z ciekawości jakie to okno?

Pozdrawiam

Dziwi mnie trochę ostatnia kwestia niezgodności z diagramami Roto. Odnośnie okien łukowych i skośnych są one (moim zdaniem) baaaardzo optymistycznie rysowane, wiele konstrukcji mieszczących się w dopuszczalnym zakresie może nie działać prawidłowo i przekroczenie granic jest raczej trudne. Z ciekawości jakie to okno?

Pozdrawiam

Już wyjaśniam.

Jest to okno trójkątne (trójkąt prostokątny o dłuższym boku poziomym) na poddaszu. Okno zostało podzielone tak, że jego otwierana część jest trapezem - dłuższy bok to dolna krawędź i dwie krawędzie pionowe oraz ukośna u góry. Dłuższa pionowa krawędź skrzydła ma zawiasy a krótsza ma klamkę. I tu jest problem - ekspert z Roto stwierdził, że ta pionowa krawędź z klamką jest zbyt krótka (ok. 30cm), żeby poprawnie rozłożyć siły przy tylu elementach, które się tam znajdują. W efekcie nastąpiło rozsprzęgnięcie okucia w dolnym naroźniku okna, pod klamką.

Proporcje całego otworu okiennego pochodzą z oryginalnego projektu, natomiast proporcje trapezowej części to propozycja firmy Wadex, rodzaj okucia również. Firma Gebauer okno wykonała bez uwag.

Ekspert twierdzi, że z tym oknem zawsze będą problemy, bo wymiary krawędzi z klamką są niezgodne z wymaganiami producenta okucia. Będziemy musieli obchodzić się z tym oknem jak z jakiem.

A teraz ciekawostka. W zeszłym tygodniu wysłałem linka do tego wątku na forum do obu firm. W tym tygodniu okno zostało naprawione, po ośmiu miesiącach walki, dziesiątkach maili i rozmów telefonicznych. Forum Muratora okazało się być skuteczniejsze nawet od wizyty u prawnika. ;-)

Pozdrawiam.

Zapewne w tym przypadku zgodność wymiarów przegrała z ogólną estetyką..

Nie sądzę. Gdyby ta niezgodność została zauważona przez wykonawcę, to ja jako klient powinienem był być o niej poinformowany i sam podjąć decyzję o tym, jakie mam w tej sprawie priorytety (zwłaszcza, że niezgodność techniczna ma konsekwencje w postaci prawa do późniejszych roszczeń gwarancyjnych).

Nie mówiąc o tym, że być może rozwiązaniem wcale nie jest łamanie wymagań technicznych producenta okucia albo gwałt na estetyce, tylko np. wybór innego okucia, którego wymagania będą zgodne z całą resztą. Chyba na rynku jest więcej, niż jedno okucie?

Myślę, że po prostu, najnormalniej w świecie, panowie ten drobiazg przegapili. Może się każdemu przytrafić.

Reszta to już wyłącznie brak kultury biznesowej.

Rozumiem, że sprawa skończyła się Happy End-em - firma Gebauer stanęła na wysokości zadania.

Tak. Po ośmiu miesiącach czekania, niezlliczonych mailach, telefonach, powoływaniu się na waunki umowy, wizycie u prawnika i... wysłaniu im linka do dyskusji na Forum, firmy Wadex i Gebauer stanęły na wysokości zadania i zepsute okno zostało naprawione.