krebs1976 12.10.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam.Jestem w trakcie montażu kominka.Mam rekuperator i kominek dostosowany do współpracy z nim.Moje pytanie jest czy w tym wypadku powinienem połączyć fizycznie rurę doprowadzającą świeże powietrze z zewnątrz bezpośrednio z kominkiem, czy wystarczy tylko jak rura ta będzie otwarta, a grawitacja zrobi swoje?Pytam, ponieważ fachowcy z okolicy mówią, że nie trzeba podłączać, ale zdjęcia z montażów mówią co innego. http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-...o=29397#gallery http://www.lux-kominki.pl/porady/budowa-kominka/ Jeśli trzeba, to co się stanie jak tego nie zrobię? PozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagman73 12.10.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam. Jestem w trakcie montażu kominka. Mam rekuperator i kominek dostosowany do współpracy z nim. Moje pytanie jest czy w tym wypadku powinienem połączyć fizycznie rurę doprowadzającą świeże powietrze z zewnątrz bezpośrednio z kominkiem, czy wystarczy tylko jak rura ta będzie otwarta, a grawitacja zrobi swoje? Radek Witam Coś mi się zdaje, że montażyści o których pisałeś nigdy nie wykonywali kominka dla rekuperacji. Po 1. Jaki sens ma doprowadzanie powietrza do wkładu kominkowego bez podłączenia rury do niego. Przeczy to zakładanej szczelności układu która ma w przypadku rekuperacji podstawowe znaczenie. Jeśli wypuścisz powietrze do komory obudowy kominka, która na pewno jest otwarta (masz na pewno jakąś kratkę lub szczelinę) to równie dobrze mógłbyś "zasilić" wkład powietrzem z pomieszczenia w którym się znajduje co jest oczywistą bzdurą. U mnie działa to tak, że szczelny wkład zasilany jest rurą podłączoną do niego w której (na wejściu) zainstalowana jest przepustnica sterowana z centralki przy kominku. Umieszczenie jej na początku kanału powietrznego pozwala na zmniejszenie wychłodzenia powietrza w kanale w zimie gdy kominek nie jest używany. Po 2. Grawitacja niczego nie załatwi bo może okazać się, że ciąg wytworzony w układzie kominowym będzie mniejszy niż ciąg w komorze kominka i tym samym ruch ciepłego powietrza wokół wkładu może sprawić, że powietrze doprowadzone zamiast być w pełni wykorzystane przez wkład w procesie spalania będzie uciekać przez górną kratkę (niejako wyciągane przez ogrzane - konwekcja). Po 3. Warto porozmawiać z prawdziwym fachowcem znającym się na nowoczesnych rozwiązaniach. Z doświadczenia wiem, że dla wielu problem współpracy wentylacji i kominka załatwia wciśnięcie klientowi kominka ze szczelną komorą i potem niestety zaczynają się problemy bo albo wentylacja albo kominej nie działa poprawnie. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts