Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z DeDietrich MCRII 24 T

konri75

Recommended Posts

Witam,

Generalnie piec jest dobry (dopóki coś się nie zepsuje ;) )

No i właśnie mam problem z piecem.

Zaraz po gwarancji zaczął przeciekać zawór trójdrożny na styku z napędem przełączającym. (piec działa prawidłowo - oprócz tego że cieknie)

Serwisant przyjechał (a właściwie autoryzowany instalator) stwierdził, że trzeba wymienić blok wodny (zawór trójdrożny) i obwąchał napęd stwierdził, że napęd prawdopodobnie dostał wody i pewnie się zaraz zepsuje to tez do wymienimy.

Rozebrał piec, wymienił wszystko, włączył piec. CWU grzeje (priorytet ciepłej wody itp..) to i CO grzeje. I pojechał.

CWU się nagrzało, a piec się zatrzymał wyświetlając kod stanu pracy 8. (wentylator, albo pompka chodzi bo szumi)

Wrócił serwis pocmokał popatrzył i stwierdził (po kilkukrotnych wizytach)

Piec jest odpowietrzony,

pompka odpowietrzona,

filtry na wejsciu i wyjsciu czyste

wymiennik czysty i niezapowietrzony

zawór zwrotny na bypassie OK

instalacja CO odpowietrzona i drożna

napęd zaworu działa

piec był resetowany do wartości domyslnych

Czyli jest tzw UFO

piec zatrzymuje się z kodem 8 tylko przy przelaczeniu w sterowniku na CO.

Jeśli zdejmie się napęd (sprężyna w bloku domyślnie otwiera CO) i ustawimy sterownik na tylko CWU, to oczywiście grzeje z pełną mocą na kaloryfery.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

Teraz serwisant konsultuje się podobno z serwisem Dedietrich (ale konsultuje się juz tydzień)

Ustawienia pieca

p1 - 57

p2 - 45

p3 - 1

p4 - 2

p5 - 0

p6 - 1 (ustawione zeby było widac w jakim jest stanie pracy)

p17-pxx - domyslne

Do pieca mam podpiety termostat AD137 i czujkę do temp cwu.

Nie mam czujnika temp. zewnętrznej, a mimo to na wyświetlaczu pieca widzę t4 (posiadające różne wartości od -4 do 22 itp).

W piecu mam jedną złączkę nigdzie nie podpiętą X132 ( Czujnik przepływu z kostki x13 piny 7 i 5)