konri75 12.10.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam, Generalnie piec jest dobry (dopóki coś się nie zepsuje ) No i właśnie mam problem z piecem. Zaraz po gwarancji zaczął przeciekać zawór trójdrożny na styku z napędem przełączającym. (piec działa prawidłowo - oprócz tego że cieknie) Serwisant przyjechał (a właściwie autoryzowany instalator) stwierdził, że trzeba wymienić blok wodny (zawór trójdrożny) i obwąchał napęd stwierdził, że napęd prawdopodobnie dostał wody i pewnie się zaraz zepsuje to tez do wymienimy. Rozebrał piec, wymienił wszystko, włączył piec. CWU grzeje (priorytet ciepłej wody itp..) to i CO grzeje. I pojechał. CWU się nagrzało, a piec się zatrzymał wyświetlając kod stanu pracy 8. (wentylator, albo pompka chodzi bo szumi) Wrócił serwis pocmokał popatrzył i stwierdził (po kilkukrotnych wizytach) Piec jest odpowietrzony, pompka odpowietrzona, filtry na wejsciu i wyjsciu czyste wymiennik czysty i niezapowietrzony zawór zwrotny na bypassie OK instalacja CO odpowietrzona i drożna napęd zaworu działa piec był resetowany do wartości domyslnych Czyli jest tzw UFO piec zatrzymuje się z kodem 8 tylko przy przelaczeniu w sterowniku na CO. Jeśli zdejmie się napęd (sprężyna w bloku domyślnie otwiera CO) i ustawimy sterownik na tylko CWU, to oczywiście grzeje z pełną mocą na kaloryfery. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Teraz serwisant konsultuje się podobno z serwisem Dedietrich (ale konsultuje się juz tydzień) Ustawienia pieca p1 - 57 p2 - 45 p3 - 1 p4 - 2 p5 - 0 p6 - 1 (ustawione zeby było widac w jakim jest stanie pracy) p17-pxx - domyslne Do pieca mam podpiety termostat AD137 i czujkę do temp cwu. Nie mam czujnika temp. zewnętrznej, a mimo to na wyświetlaczu pieca widzę t4 (posiadające różne wartości od -4 do 22 itp). W piecu mam jedną złączkę nigdzie nie podpiętą X132 ( Czujnik przepływu z kostki x13 piny 7 i 5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts