baskrag 12.10.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam, jestem zainteresowany instalacją pompy ciepła + rekuperatora w okolicach Warszawy. Pompa ma być jedynym źródłem ogrzewania domu oraz ogrzewania c.w.u. Zakładałem że będzie to pompa gruntowa z pionowymi odwiertami co w połączeniu z rekuperacją wydaje się sensownym rozwiązaniem. Ponadto chciałbym aby czynnikiem grzewczym nie była woda (ogrzewanie podłogowe, grzejniki czy klimakonwektory) a powietrze nawiewane instalacją kanałową. Dom będzie konstrukcją drewnianą szkieletową o pow. użytkowej 116m2 i kubaturze 533m3. Działka jest duża, ma ponad 3100m2 zatem jest miejsce praktycznie na każde rozwiązanie. Nie jestem jakoś ortodoksyjnie przywiązany do gruntowej pc, słyszałem że nowe powietrzne pc topowych marek mają znacznie poprawiony dolny zakres temperatur pracy, tak że przekonanie mnie do powietrznej pc jest możliwe ale uwarunkowane konkretnymi argumentami i poparte liczbami. Załączam też link do projektu domu pozdrawiam i liczę na oferty http://www.mtmstyl.pl/projekt-fraza_dr-s/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ja mam odmienne zdanie na temat ogrzewania nadmuchowego (zero akumulacji, zero korzyści z "2 taryfy" ruch powietrza, ale jeśli tak wolisz to jest firma Polski Komfort, robią ogrzewanie nadmuchowe. Widziałem osobiście dom z takim ogrzewaniem i mieszkańcy byli bardzo zadowoleni. Montują chyba system Carrier, o ile pamiętam. Mają też do tego wersję z pompą ciepła powietrzną, ale na mój nos będzie miała gorsze parametry od Daikina czy Fujitsu/Atlantic. Ja bym jednak na Twoim miejscu nie szedł w tę stronę, zwłaszcza że cena takiego rozwiązania nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baskrag 12.10.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ja mam odmienne zdanie na temat ogrzewania nadmuchowego (zero akumulacji, zero korzyści z "2 taryfy" ruch powietrza, ale jeśli tak wolisz to jest firma Polski Komfort, robią ogrzewanie nadmuchowe. Widziałem osobiście dom z takim ogrzewaniem i mieszkańcy byli bardzo zadowoleni. Montują chyba system Carrier, o ile pamiętam. Mają też do tego wersję z pompą ciepła powietrzną, ale na mój nos będzie miała gorsze parametry od Daikina czy Fujitsu/Atlantic. Ja bym jednak na Twoim miejscu nie szedł w tę stronę, zwłaszcza że cena takiego rozwiązania nie przekonuje masz rację... ale także zero kaloryferów, zero ryzyka rozszczelnienia instalacji podłogowej i pewnie parę jeszcze innych rzeczy; nie ma rozwiązań idealnych zawsze coś będzie za a coś przeciw, kwestia bilansu plusów i minusów poszczególnych rozwiązań oraz zupełnie subiektywnej wagi przykładanej do jakichś elementów - dla mnie np. brak kaloryferów - super sprawa. Dzięki za info - sprawdzę ich. Wiadomo każdy woli wydawać mniej kasy zarówno na etapie inwestycji jak i użytkowania systemu, ja dopiero zbieram informacje ile poszczególne rozwiązania kosztują i jaka będzie ich wydajność energetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.10.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 będzie to pompa gruntowa z pionowymi odwiertami ... chciałbym aby czynnikiem grzewczym nie była woda (ogrzewanie podłogowe, grzejniki czy klimakonwektory) a powietrze nawiewane instalacją kanałową. Nie zaproponuję Ci wykonawcy, ale mam kilka uwag do Twoich planów: - skoro masz dużą działkę, to prawdopodobnie sporo taniej wyjdzie kolektor poziomy niż pionowy, łatwiej też go wykonać - pompa powietrze/woda a zwłaszcza powietrze/powietrze zawsze będzie dużo gorsza (tzn. mniej sprawna) od gruntowej, choćby w dowolny sposób poprawiono dolny zakres temperatur pracy. Fizyki żaden marketing nie zmieni - chciałbyś za medium transportujące ciepło mieć powietrze, a ono jest bardzo kiepskim nośnikiem ciepła bo ma bardzo małą pojemność cieplną. W związku z tym trzeba je podgrzewać do wyższych temperatur niż wodę (co da niższy cop - znów fizyka) i więcej go tłoczyć. Nie powiem, że się nie da, ale... Za to woda jest doskonałym nośnikiem ciepła, bo ma dużą pojemność cieplną. Podłogówka pozwala akumulować to ciepło i dzięki temu lepiej korzystać z taniej taryfy. Dom masz szkieletowy, ale co będzie pod podłogą ? Legary+ deski, czy wylewka ? Widziałem też gdzieś w sieci propozycje na lekką podłogówkę bez wylewki. Niestety wtedy odpada akumulacyjność. Wyciekami się nie przejmuj, bo ryzyko jest podobne jak w instalacji wodociągowej. - kaloryferów nie chcesz, masz całkowitą rację. Ja też bym nie chciał, za wyjątkiem drabinek w łazienkach - bardzo przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baskrag 13.10.2012 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Dom masz szkieletowy, ale co będzie pod podłogą ? Legary+ deski, czy wylewka ? wylewka z max izolacją termiczną, w ogóle cały system dociepleń ma być zrobiony tak, że przynajmniej z teoretycznych wyliczeń przy zastosowaniu pc + rekuperacji roczne zapotrzebowanie energii ma zejść poniżej 20 kWh/m2. ile będzie ostatecznie w realu - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.10.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 wylewka z max izolacją termiczną No to idealnie pasuje do tego wodna podłogówka. Rura pex jest tania, ułożenie jej to też nie problem, ani koszt, więc moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie. Zanim zalejesz wylewkę, ułóż po prostu rurki, do tego 1 rozdzielacz, bezpośrednio do rozdzielacza podłączysz pc (bez mieszaczy, buforów, czy innych cudów) i po zabawie. Tanio i bezproblemowo w montażu oraz eksploatacji. Masz bardzo dobre założenia energetyczne i oby się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.10.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 rwxwNie masz racji --im mniej wymienników tym wyższa sprawność .A powietrze /powietrze na ich najmniej.Mitsubishi ma gotowy system oparty o zubadana z 8 sterownikami temperatury.Problem jest tylko z tymi dużymi kanałami i kratkami .Chociaż im cieplejszy dom tym mniejsze wymiary owych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 (edytowane) Nie masz racji --im mniej wymienników tym wyższa sprawność .A powietrze /powietrze na ich najmniej. W zasadzie chodzi ostatecznie o NISKI KOSZT ogrzewania! A najniższy będzie gdy do "produkcji" ciepła wykorzystamy tańszy o prawie połowę prąd, czego za chińskiego boga nie zrobisz przy systemie powietrznym!! A co do Twojej tezy z wymiennikami, to ja przy systemie powietrznym byłbym ostrożny - jesteś w stanie uzyskać różnicę powiedzmy 1K między temp. skraplania a temp. medium grzewczego przy skraplaczu powietrznym??? -Jeśli tak, to kosztem jak wielkiego przepływu powietrza i hałasu? Edytowane 15 Października 2012 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 ... Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts