matmateusz 12.10.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam,Docieplenie dachu jakie sobie wymyśliłem to 15cm wełny między krokwiami, oraz 10 cm między rusztem. Z tego co się zorientowałem muszę wykonać to w następujący sposób:1) Szczelina przy pomocy sznurka (ok 1-2cm)2) Wełna 15cm między krokwie3) ruszt z profili CD4) wełna 10cm między ruszt. 5) Forlia paroizolacyjna. Problem mam taki: jeżeli chcę władować 10 cm wełny między ruszt to muszę mięć taki profil CD. a największy jaki znalałem to 2,7cm... Nie istnieją grubsze profile CD? Jak mam sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 12.10.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Witam, Docieplenie dachu jakie sobie wymyśliłem to 15cm wełny między krokwiami, oraz 10 cm między rusztem. Z tego co się zorientowałem muszę wykonać to w następujący sposób: 1) Szczelina przy pomocy sznurka (ok 1-2cm) 2) Wełna 15cm między krokwie 3) ruszt z profili CD 4) wełna 10cm między ruszt. 5) Forlia paroizolacyjna. Problem mam taki: jeżeli chcę władować 10 cm wełny między ruszt to muszę mięć taki profil CD. a największy jaki znalałem to 2,7cm... Nie istnieją grubsze profile CD? Jak mam sobie z tym poradzić? też nad tym rozmyślałem ... Są dwie opcje : 1. Es`y - odstawiasz profil na odpowiednią odległość ... Lepsza moim zdaniem (brak mostków na profilach , i brak piep..enia z wkładaniem wełny w profil) jest druga opcja : 2. Wieszaki kotwowy ("grzybki") , nabijasz na nie drugą warstwę i zakładasz na to profil Edytowane 12 Października 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 12.10.2012 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) 1. Es`y - odstawiasz profil na odpowiednią odległość ... rozumiem że należy podłożyć coś pod wieszak? To znaczy jakąś drewnianą klapkę, która razem z profilem dała by te 10cm? http://fotoo.pl//out.php?i=381165_prof1.gif Czy też chodzi ci o to żeby wieszak (es'a) przykręcić do krokwi, a profil ułożyć "na końcu" tego wieszaka? http://fotoo.pl//out.php?i=381166_prof2.gif Z tym że to drugie rozwiązanie nie ma za bardzo sensu - wieszak założony w ten sposób nie utrzyma płyty gk. tak w ogóle to dzięki za odpowiedź Edytowane 12 Października 2012 przez matmateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.10.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 też nad tym rozmyślałem ... Są dwie opcje : 1. Es`y - odstawiasz profil na odpowiednią odległość ... Lepsza moim zdaniem (brak mostków na profilach , i brak piep..enia z wkładaniem wełny w profil) jest druga opcja : 2. Wieszaki kotwowy ("grzybki") , nabijasz na nie drugą warstwę i zakładasz na to profil Mi gościu robił poddasze i powiedział że mimo że jest więcej roboty to ... poleca ESy. Dlaczego ? Każdy ES jest trwale przykrecony do profila. Dodatkowo ES "lepiej pracuje i przenosi naprężenia". Czlowiek zajmuje się regipasami około 15lat , w tym od 5 lat robi w Niemczech ... Grzybków nie polecał mimo że z nimi jest mniej roboty i się szybciej montuje to miał już sytuacje że wychaczały się wieszaki i stwarzały zagrożenie ... Ja jednak wolałem mieć wszystko poprzykręcane na śruby a nie wciskane na wcisk ... A że więcej roboty jest z ES ? Szczerze mówięc klient płaci i klient wymaga , a że fachowiec się więcej namęczy ? Za darmo nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.10.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Zdjęcie nr.2 . A czemu ma nie utrzymać ? Wszystkie profile się łączy w całość. Dodatkowo na końcu i na poczatku jest listwa startowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 12.10.2012 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Mówisz że utrzyma? w takim razie jest to jakieś rozwiązanie. Dzieki wszystkim za wypowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 12.10.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 pewnie szybsze będą grzybki ale:1. nie masz możliwości regulacji odsunięcia profili od krokwi a przy nierównych krokwiach a takie są na pewno bo drewno pracuje nie masz możliwości wykonania równej płaszczyzny.2. Rozumiem że te grzybki to łączniki krzyżowe jeśli tak to nie spotkałem się z tak długimi aby uzyskać 10cm przestrzeni dla wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 12.10.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 pewnie szybsze będą grzybki ale: 1. nie masz możliwości regulacji odsunięcia profili od krokwi a przy nierównych krokwiach a takie są na pewno bo drewno pracuje nie masz możliwości wykonania równej płaszczyzny. 2. Rozumiem że te grzybki to łączniki krzyżowe jeśli tak to nie spotkałem się z tak długimi aby uzyskać 10cm przestrzeni dla wełny. "grzybek" to takie coś : http://skladbialka.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/wieszak_kotwowy__50444d3b91179.jpg 270mm wieszaka "chyba" wystarczy żeby umieścić pod 100mm wełny ? Tutaj jest filmik jak to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.10.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Szczerze mówiąc patrząc na jakość materiałów dostępnych na rynku raczej bałbym się zamontować ocieplenie na grzybki.Przy ES jest wszystko poskręcane na wkręty i nic nie ma prawa się rozpiąć , odpiąć i itd ...W przypadku grzybków niestety może to wystąpić i szczerze mówiąc nie chciałbym być w takiej sytuacji w pomieszczeniu ... Zapewne stosując calkowicie oryginalne produkty Rygipsa (ale one nie są tanie) można zminimalizować możliwość wypięcia do minimum , ale szczerze mówiąc nie chciałbym ryzykować ... A że fachowcy wolę grzybki to mnie nie dziwi ...Jest szybciej i łatwiej a oni przecież i tak nie bedą tam mieszkali i ich delikatnie mówiąc mało inteteresuje jakby w przyszłości pospadały regipsy ...Zawsze można zwalić winę na materiały albo na zbytnio pracujacy dach ... Według mnie konstrukcja musi byc pewne i trwała , a tylko konstrukcja skręcana taka jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 15.10.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Chciałbym usystematyzować swoją wiedzę.1. Grzybki - łatwiej się robi - ale są mostki termiczne.2. ESy trudniej się robi ale nie ma mostków. Jesli tak to wolę ESY ale powiedzcie jak to zrobić żeby włożyć 10 cm wełny w esa? 1. Rozumiem, że wkładamy 15 cm wełny między krokwie sznurkujemy, przykrecamy ESY, przebijamy 10 cm wełny esami po czym należało ny do esów przykręcić profil CD ale jak to zrobić przecież wełna mi odpadnie od krokwi. 2. A po drugie jak będęchciał uzyskać płaszczyznę to pewnei gdzieś miedzy wełnami będzie pustak powiettrzan bo jeden profil trzab będzie opuścić i nny podciągnąc.3. Rozumiem działanie wieszaków ES na suficie bo siła działa w dół no i te profil wisi na tym esie, ale na ściance pod kątem 45 stopni nan poddaszu to przecież blaszki się złożą jak się dokręci płytę ?, pozatym jak dociznę płytę do blaszek to nie złożą się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.10.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Najpierw wkłada się wełnę pomiędzy krokwie , sznuruje , potem montuje wieszaki i robi cały stelaż a potem docina się wełnę i układa.Tak jest w każdym poradniku.Ja mam u siebie 15cm + 15cm wełny. Wieszaki ES miałem 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts