kriszx47 14.01.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Schody bardzo chętnie zrobimy ze spocznikiem (czy ze spoczynkiem?) ale tylko wtedy jeśli zmieszczą się pod nimi normalnych rozmiarów drzwi z domu do garażu.Czyli wyglądałby to jakoś tak mniej więcej (+ może, taki "rozbiegowy" większy podest http://img21.imageshack.us/img21/4701/zx47schodyprzejcie.png Raczej będą betonowe (na górze ciemne drewno, fronty jasne lakierowane lub kamień) - coś takiego: http://img849.imageshack.us/img849/7748/schodyprzykad.png Co do garażu a raczej dachu lub tarasu nad nim. Faktycznie chyba taras drożej wyjdzie. W projekcie strop nad garażem jest drewniany i dach nieocieplony. Musielibyśmy robić betonowy (czy jakiś podobny, nie znamy się jeszcze na tych technologiach) i jeszcze potem płytki, barierki... A kiedy zaczynacie budowę? Formalności już załatwione? Ruszymy z kopyta jak tylko zakończymy formalności z działką. Damy znać Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kriszx47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 16.01.2013 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Schody takie same jak my planujemy, tylko, że drewno nie bardzo ciemne, myślę, że dąb. Życzę więc szybkiego przejścia przez formalności. Ja ten etap wspominam niezbyt miło U nas może w marcu się coś zadzieje. Tymczasem przymusowa bezczynność Edytowane 18 Maja 2013 przez water-sprite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter8 18.01.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Uff, nareszcie mogę pisać. Musiałem tydzień czekać na maila aby w pełni aktywować konto. Witam Was wszystkich serdecznie. Też zamierzam budować Zx47. Miał być Z183 ale nie dostałem warunków na dach stromy i po początkowym wku.... teraz myślę, że dobrze. Uważam, że projekt jest bardzo przemyślany, funkcjonalny i co ważne, prawdopodobnie tańszy w budowie niż dom ze stromym dachem. To ja pytałem o możliwość wykonania tarasu nad garażem. Chciałem w przyszłości, gdy już zdziadzieję zrobić sobie ogród zimowy. Ostatecznie jednak rezygnuję z tego pomysłu. Po pierwsze wykonanie stropu + płytki + balustrady będzie droższe a po drugie w obecnym miejscu zamieszkania mam taras i bardzo rzadko z niego korzystam. Mając strefą dzienną na dole pewnie częściej będę wychodził na ogród. kriszx47 - bardzo ciekawy układ. Nie wiem czy nie skuszę się na podobne rozwiązanie. Brak skosów w łazience na dole i okno. A przy wydłużonym rozbiegu myślę, że drzwi do garażu powinny się zmieścić. Też planowałem zrobić barek pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym. Miałem to już umyślone na etapie Z183. Na górze prawdopodobnie nie będzie zmian chociaż pomysł z niezależną garderobą jest kuszący. Na pewno rezygnuję z okien narożnych - fajnie wyglądają ale podobno są mniej energooszczędne. Nie wiem też jak wygląda montaż rolet zewnętrzych w takich oknach. Nie zrezygnuję natomiast z podcienia na parterze. Wiem, że byłyby dodatkowe metry ale bez podcienia zbliżamy się do tradycyjnej kostki a tego chcę uniknąć. W jakim programie edytujecie rzuty parteru i piętra? Też chcę się pobawić. Pozdrawiam oraz życzę powodzenia i wytrwałości w załatwianiu formalności. piter8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 18.01.2013 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witaj piter wśród budujących zx47 Program jaki używam do edycji rzutów to najzwyklejszy paint. Próbowałam też robić w sweet home, ale jakoś nie umiem znaleźć do niego fajnych mebli w sieci. Wiem,że można je ściągać, ale jakoś mi nie idzie. Pyknę czasem wizualkę z tym co tam jest w standardzie, ale nie nadaje się to do pokazywania publicznie. Mi też wydaje się, że z tarasów czy balkonów w domach rzadko się korzysta, co innego w bloku, gdzie nie ma się ogrodu. Ale chyba większość z nas przechodzi ten etap, pamiętam że dwa z moich pierwszych projektów było z tarasem nad garażem. Piszcie, piszcie jest nas coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter8 28.04.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Cześć, projekt zakupiony, teraz adaptacja. I zaczynają się schody. Co godzina nowa koncepcja. W chwili obecnej elewacje wyglądają tak: Rzuty w środku w kolejnym poście. Pozdr. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter8 28.04.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 A tutaj rzuty: 1) Poszerzyłem garaż o 50 cm, 2) W miejsce okien narożnych wstawiłem normalne - na parterze w kuchni tylko od frontu, w pokoju na górze w obydwu ścianach, 3) Zlikwidowałem dwa okna w łazience i zostawiłem jedno, 4) Zlikwidowałem dwa wąskie okna w sypialni i wstawiłem jedno większe - strona południowa, 5) Zlikwidowałem (po długim wahaniu) podcień poszerzając salon, 6) Zmieniłem rozmiar okna w salonie vis a vis kominka - nie będzie do samej podłogi tylko trochę niższe. 7) Wstawiłem ściankę działową która zasłoni wejście do łazienki przedłużając niejako kuchnie. Prawdopodobnie wstawię drzwi do pomieszczenia gospodarczego za garażem. Co myślicie o tych zmianach? Pozdrawiam, Piotr PS. Jak wstawiacie duże obrazki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter8 24.06.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Masakra, będę musiał zrezygnować z budowy domu. A przynajmniej odłożyć jego realizację w czasie i to bliżej nieokreślonym. Jestem załamany Sprzedam zatem projekt. Jest to odbicie lustrzane. Na projektach nie były nanoszone żadne zmiany. Projekty są czyste, w oryginalnym opakowaniu (4 egz. plus faktura). Zakupiłem projekt za 2790 zł. Sprzedam oczywiście za mniejsze pieniądze. Pozdrawiam, Piotr. ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 25.06.2013 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 To smutna wiadomość. Mam nadzieję, że za jakiś czas Twoje plany budowlane się ziszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommies 15.12.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Cóż, i ja skusiłem się na ten projekt. Dzięki uprzejmości water-sprite miałem z rodzinką okazję zobaczyć jej dom podczas prac wykończeniowych i ostatecznie przekonać się do wyboru tego projektu. Największą zaletą ZX47 jest jego kompaktowość. Zwarta bryła powoduje wymierne korzyści w postaci niskiego zużycia materiałów budowlanych, a następnie obniżenia kosztów ogrzewania. Komunikacja w w postaci korytarzy i schodów zabiera naprawdę mało miejsca. Ja dodatkowo jeszcze uproszczę likwidując z tyłu podcień i licując drzwi wejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 09.01.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ale dawno mnie tu nie było. Cieszę się, że moje kombinacje z tym projektem komuś przypasowały Piter8 - szkoda, że budowa Ci nie wyszła :/ My ruszamy tej wiosny z budową Umowy podpisane Ale ...... ruszamy z budową jednak innego domu. Zupełnie sami od zera wymyśliliśmy domek dla nas i na nasze potrzeby i możliwości (więc drogi być nie może ) Projektowanie trwało 1,5 roku Tzn projekt to zrobili w parę dni ale nasze wizje tak długo się "docierały". water-sprite jak Tobie się mieszka? Coś byś zmieniła teraz jeszcze? jest coś czego żałujesz, że nie zrobiłaś (lub, że zrobiłaś?) Pozdrawiamy wszystkich z tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriszx47 09.01.2015 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) ...co się stało z moimi obrazkami z imageshack? myślałem, że z tego hostingu nie usuwają fotek:/ (nawet zarejestrowany tam jestem a nie tylko tak z doskoku) Edytowane 9 Stycznia 2015 przez kriszx47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts