GTWMarek 12.10.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam mam takie małe pomieszczenie pokoik 3,5M X 2M , mam w nim grzejnik . No i moje pytanie brzmi ile grzejnik elektryczny będzie spożywał prądu w czasie 3/4 h na dobę , ? Mam zamiar grzać codziennie przez całą zimę ile mnie to wyniesie? , dajmy na to miesięcznie. Nie orientuje się w tym więc proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.10.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 No i moje pytanie brzmi ile grzejnik elektryczny będzie spożywał prądu w czasie 3/4 h na dobę , ? na grzejniku masz tabliczkę... na niej jest napisane ile pobiera na godzinę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.10.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 ile mnie to wyniesie? , dajmy na to miesięcznie = moc grzejnika x czas pracy (h) x ilość dni w miesiącu x stawka za kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.10.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 100-150W na m2 pomieszczenia, taki sobie przyjmij przelicznik.Jak masz mniejszy grzejnik to będzie grzał non stop.Jak masz większy grzejnik to termostat go wyłączy po nagrzaniu. W Twoim przypadku, 7m2 to ok. 1kW mocy.Przy grzaniu 24h na dobę zużyjesz 24kWh, czyli około 12-15zł na dobę. Jeśli pomieszczenie jest ocieplone, okna szczelne, otoczone innymi pomieszczeniami ogrzewanymi, itd... to zmniejsz przelicznik do 75-100W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.10.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W Twoim przypadku, 7m2 to ok. 1kW mocy. Przy grzaniu 24h na dobę zużyjesz 24kWh, czyli około 12-15zł na dobę. Jeśli pomieszczenie jest ocieplone, okna szczelne, otoczone innymi pomieszczeniami ogrzewanymi, itd... to zmniejsz przelicznik do 75-100W/m2. Po takiej poradzie to będzie siedział w zimnym pokoiku. Przecież ten pokój nie jest samodzielnym budynkiem i to średnio izolowanym żeby przyjmować takie zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.10.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 W Twoim przypadku, 7m2 to ok. 1kW mocy. Przy grzaniu 24h na dobę zużyjesz 24kWh, czyli około 12-15zł na dobę. Jeśli pomieszczenie jest ocieplone, okna szczelne, otoczone innymi pomieszczeniami ogrzewanymi, itd... to zmniejsz przelicznik do 75-100W/m2. BRAWO !!! mój dom o powierzchni 154m2 potrzebuje ok. 45-50kwh na dobę przy 0*... a Ty wyliczasz połowę z tego na pomieszczenie wielkości Mojej łazienki ... tak gwoli ścisłości moja łazienka potrzebuje ok. 600kwh na cały sezon grzewczy ... teraz chyba już jaśniej ile potrzeba na ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.10.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Po takiej poradzie to będzie siedział w zimnym pokoiku. Przecież ten pokój nie jest samodzielnym budynkiem i to średnio izolowanym żeby przyjmować takie zapotrzebowanie na ciepło. Jak podasz rzeczywiste zapotrzebowanie to dostaniesz prawdziwe dane. Ta informacja o 100 W/m2 dotyczy -20 na dworze.Średnio w roku to połowa tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 23.10.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 BRAWO !!! mój dom o powierzchni 154m2 potrzebuje ok. 45-50kwh na dobę przy 0*... a Ty wyliczasz połowę z tego na pomieszczenie wielkości Mojej łazienki ... tak gwoli ścisłości moja łazienka potrzebuje ok. 600kwh na cały sezon grzewczy ... teraz chyba już jaśniej ile potrzeba na ogrzewanie... 50 kWh/d dużo Zamontuj jakiś klimatyzator z funkcją grzania w salonie .Sporo zaoszczędzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.10.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 50kwh na dom nie pokój to już nie taka tragedia. Natomiast poprzednie wyliczenia to nie wiem na jakiej zasadzie kolega robersz wykonał. Chyba po to by mieć non stop 30*C w tym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts