Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne ?

sherif

Recommended Posts

Witam !

Mam działkę ze starym domem, do którego podłączony jest napowietrznie prąd, licznik jest w środku. Na wiosnę planuję rozebrać dom i jak wszystko dobrze pójdzie rozpocząć budowę. Tak sobie wymyśliłem, że nie chce się bawić w przyłącza tymczasowe, tylko postawić szafkę z docelowym zasilaniem, które będzie dociągnięte kablem podziemnym.

Złożyłem więc wniosek o wydanie WT, które to dzisiaj otrzymałem, warunki standardowe, oni od słupa kładą kabel (ok 60m) i kończą licznikiem. Ja mam doprowadzić instalacje do domu oraz w domu.Przyłącze to 3 fazy, 12KW, obszar Warszawa.

To co mi się nie spodobało to termin, który wynosi 18m, od daty podpisania umowy. Wiem, że można to jakoś przyspieszyć, pytanie jak ? Czy mam wysłać im pismo z prośba o skrócenie ? Czy mogę przyłącze (poza licznikiem i wpięciem się na słupie) wykonać sam ?

Jeszcze odnośnie WT:

- wymagają szafki zainstalowanej na granicy z drogą, aby ułatwić obsługę ZE, ale u mnie jest to nie możliwe (załączyłem mapkę do wniosku), ponieważ granicze z drogą tylko na szerokości wjazdu, jak rozumiem, nie będize problemu, że postawię ją poł metra od płotu ? Są na to jakieś przepisy ?

- wg WT mam zając się doprowadzeniem prądu do domu i w domu, ale tak naprawdę nie jest mi to potrzebne, bo dom jest do rozbiórki, za to jak najbardziej chce mieć gniazdka w lub obok szafki - czy taką prostą isntalacje, może wykonać mi elektryk i zgłosić do odbioru ?

- w którym momencie mam zakupić i zainstalować szafkę ?

- czy jeżeli w drodze którą bedą ciągnąc przewód mam 1/3 udziałów, to wystarczy moja zgoda, czy muszą sie wszyscy zgodzić ?

Z góry dzięki za każdy odzew, wiem, że można męczyć pytaniami ZE, ale niestety mimo wielokrotnych prób od przeszło tyg nie można się tam dodzownić :(