Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Da się położyć tynk na tynk [Caparol silikonowy]?

Recommended Posts

Cześć. Wczoraj skończyli mi robić elewację, wybór padł na system Caparola z tynkiem silikonowym. No i jak to bywa po zrobieniu wszystkiego ukazał nam się obraz całości i jest mały niedosyt bo czegoś mi tam brakuje. Tynk zewnętrzny mam w 2 kolorach. Wymyśliłem drobną zmianę po fakcie. Potrzebuję na powierzchni około 5m2 w jednym kawałku zmienić jeden kolor tynku na ten drugi.

Pytanie.

Czy da się położyć nowy tynk na ten już zrobiony? Nie chciałbym malować bo potrzebuję uzyskać dokładnie kolor tego drugiego tynku. Specjaliści wystąp :)

Witam

Inną propozycją może być naniesienie powłoki malarskiej w kolorze dorobionym pod kolor tynku - nie wg standardowej receptury .

Jedyny mankament takiego rozwiązania będzie wygładzenie struktury tynku, no i oczywiście inne zachowanie się takiej powłoki w stosunku do struktury tynku niemalowanego.

Edytowane przez F***T

Witam

Inną propozycją może być naniesienie powłoki malarskiej w kolorze dorobionym pod kolor tynku - nie wg standardowej receptury .

Jedyny mankament takiego rozwiązania będzie wygładzenie struktury tynku, no i oczywiście inne zachowanie się takiej powłoki w stosunku do struktury tynku niemalowanego.

Dzięki, dziś już kupiłem kolejne wiaderko tynku i będzie tynk.

Poza tym wykonawca chwalił sobie klej do siatki, siatkę 160 i grunt Caparola. O tynku nic nie mówił :) Pzdr.