krislord 13.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Witammam pytanie - poniewaz mam jeszcze odkopane sciany fundamentowe chcialem wykonac drenazOcieplilem sciany (styropian+siatka) , polozylem folie kubelkowa (na scianie fund. a dolna czesc wywinieta na grunt na wysokosci lawy fund.) I teraz mam dylemat poniewaz gdy chcialem wykonac odpowiedni spad (5cm na 10m) musialbym podsypywac kamyszków na jakies 10 cm w najwyzszym punkcie) - rura drenazowa szla by wtedy ponad lawami a z tego co czytalem powinna byc na wysokosci law).W jakiej odleglosci od law badz scian fundamentowych musi byc umieszczona rura drenazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekalog 15.10.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 A potrzebna jest ta rura drenażowa? Czy działka jest podmokła? Czy jest inny drenaż na działce? Jak wysoko stoi woda gruntowa? Jeśli woda poniżej lub równo z ławą fundamentową to nie potrzeba drenażu. U mnie woda gruntowa jest wysoko ale równo z poziomem ławy bo tak przebiega stary jeszcze poniemiecki drenaż na działce i nie dawałem rury drenażowej dookoła domu. Dom stoi 6 lat i ma się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts