Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z102 czyli KOMPROMIS

mauritius

Recommended Posts

Dom powinien nazywać się KOMPROMIS. Kompromis pomiędzy tym co chcemy, a na co na stać. Kompromis pomiędzy oczekiwaniami moimi i mojego M. Kompromis pomiędzy marzeniami, a rzeczywistością i ... zwykłą logistyką.

Idealny byłby parterowy dom położony urokliwie położony blisko lasu na dużej działce z widokiem na lasy, łąki i kawałek wody. Nowoczesny, najlepiej z płaskiem dachem, mnóstwem przeszkleń,drewnianym tarasem, rozbudowaną częścią gospodarczą (osobna pralnio-suszarnia, duże pomieszczenie gospodarcze ze składzikiem narzędzi ogrodowych, spiżarnia), nasza sypialnia z osobną garderobą i łazienką, gabinetem/pokojem gościnnym i dwustanowiskowym dużym garażem, ze względu na hobby M. Dodam jeszcze, że dobrze by było był tani w budowie, z przestrzennymi pokojami.

Taka działka to nawet była, ponad hektarowa, z kopiącym się wielgachnym stawem. I za darmo, bo to własność mojego M. A widoczki prześliczne wszędzie. Mankamentem była jedynie lokalizacja. Na obrzeżach malutkiej wioski, gdzie stoi 30 domów i prawie nie ma dzieci, bez dojazdu PKS, sklepiku i w odległości koło 25 km, od miasta gdzie teraz mieszkamy. Będąc sami zdecydowalibyśmy się bez mrugnięcia okiem. Niestety, posiadając na stanie aktywnego w działalności pozaszkolnej nastolatka, musieliśmy uwzględnić również jego potrzeby.

Więc pierwszy kompromis:confused:

Szukamy działki na południe od miejscowości, gdzie teraz mieszkamy, w odległości do 10 km, z dobrym (szybkim) dojazdem samochodem do pracy i dużą ilością połączeń busowych do naszego miasta, gdzie oprócz rdzennych mieszkańców, są pobudowane nowe domki, z widokiem na kawałek lasu i mediami jak najbliżej działki.

Działkę znaleźliśmy praktycznie w 1 dzień:rolleyes: , podczas objazdu po interesujących nas wioskach. W miejscowości, która nie była dla mnie "numero uno", a z kolei dla M. okazała się strzałem w dziesiątkę. 12 arów, widok na łąkę i kawałek lasu z przyszłego tarasu, prąd w granicy działki woda i kanalizacja w działce, w otoczeniu paru nowych domków. Wyjazd, który z założenia miał być rekonesansem po okolicy, skończył się na ustaleniu ceny i ustnej umowie, że działka jest nasza. Okazało się, że jej właściciel zna mnie ze względu na specyfikę mojej pracy i wie, że uczciwa ze mnie i profesjonalna kobieta, więc nawet nie chce zadatku i poczeka, aż uda nam się upłynnić mieszkanie mojego M.:jawdrop:

Tak więc po dwóch miesiącach, gdy już mieliśmy środki umówiliśmy się u notariusza i rok temu we wrześniu zostaliśmy posiadaczami tej oto działki:

20121006_125524.jpg20121006_125528.jpg20121006_140133.jpg

Chyba się muszę nauczyć wstawiać zdjęcia:confused:

Cześć mauritius :) Fajne masz założenia, taki dom to i mnie by się podobał. Mój też jest mocno kompromisowy, więc się nie łam, nie jesteś sama :) Ale jednego nie rozumiem, projekt wybrany, a działki dopiero poszukiwaliście? Czy po klepnięciu działki zdecydowaliście się na Z102 tak szybciutko? Mam nadzieję, że mogę tu pisać, bo nie ma komentarzy... Jakby co, przeniosę. Pozdrawiam i życzę powodzenia - ładna działka na dobry początek już jest :)

cześć bury kocurku :welcome: jesteś pierwszą odwiedzającą :-)

kolejność taka była:

1. decyzja o budowie

2. koncert marzeń jaki ma być dom

3. zderzenie z rzeczywistością nr 1 jaką jest MPZP w całej interesującej nas gminie- o płaskim dachu mogę zapomnieć

4. przeglądanie projektów pod kątem tego nieszczęsnego dachu, stylistyki i funcjonalności+zmiany w nich

5.szukanie działki i kupno

pkt 6-100: szukanie projektów pod kątem tego nieszczęsnego dachu, stylistyki i funkcjonalności+ zmiany

101. zderzenie z rzeczywistością nr 2 koszty budowy

102. wybór z102 ze zmianami (dwustanowiskowy garaż zi kotłownią wraz z pomieszczeniem nad nim). ten nieszczęsny MPZP nie pozwala nawet na płaski dom nad garażem:bash:

tak więc od idea nijak się ma do wyboru. no, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi to co się ma:-)

Twój jest śliczny, wieczorkiem na spokojnie popatrzę sobie, co i jak u Ciebie.

Cześć mauritius :) Fajne masz założenia, taki dom to i mnie by się podobał. Mój też jest mocno kompromisowy, więc się nie łam, nie jesteś sama :) Ale jednego nie rozumiem, projekt wybrany, a działki dopiero poszukiwaliście? Czy po klepnięciu działki zdecydowaliście się na Z102 tak szybciutko? Mam nadzieję, że mogę tu pisać, bo nie ma komentarzy... Jakby co, przeniosę. Pozdrawiam i życzę powodzenia - ładna działka na dobry początek już jest :)

cześć mauritius

dzień dobry u Ciebie

każdemu budującemu życze jak najmniej kompromisów, bo jak większość już trochę zaprawionych w domu wiem, jak to jest - miedzy marzeniami a możliwościami (jest zazwyczaj wielka przepaść)

99 % budów jakie znam to kompromisy (włącznie z moją:bash:więc nie jesteś sama z tymi problemami.... pisz, pomogę, podpowiem jak potrafię

powodzenia w tej nierównej walce;)

Przychodzę z rewizytą a tu już kocurek swoją łapę postawił, więc wizyta u mnie była rekomendacją kocura. Dzięki kocurku, że jesteś czujna ;)

Na temat projektu mogę powiedzieć, że każdy cm2 domku jest bardzo dobrze wykorzystany i przemyślany.

My takiego właśnie projektu szukaliśmy. Poszukiwania trwały długo, ale teraz domek już stoi i przybiera coraz ładniejszych kształtów.

Będę podglądać. ;)

:bye:

102. wybór z102 ze zmianami (dwustanowiskowy garaż zi kotłownią wraz z pomieszczeniem nad nim). ten nieszczęsny MPZP nie pozwala nawet na płaski dom nad garażem:bash:

tak więc od idea nijak się ma do wyboru. no, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi to co się ma:-)

Witaj

My również chcemy ten domek z dwustanowiskowym garażem ale bez góry. Masz może jakies projekty jak to wyglada?

Witaj

My również chcemy ten domek z dwustanowiskowym garażem ale bez góry. Masz może jakies projekty jak to wyglada?

w tym tygodniu wrzucę rzuty. generalnie to do domu doklejony jest garaż (38 m2) z kotłownią (12m2), wszystko niestety :mad: przykryte dachem (pomieszczenie nad nim o powierzchni użytkowej gdzieś koło 35 m2.

Przychodzę z rewizytą a tu już kocurek swoją łapę postawił, więc wizyta u mnie była rekomendacją kocura. Dzięki kocurku, że jesteś czujna ;)

Na temat projektu mogę powiedzieć, że każdy cm2 domku jest bardzo dobrze wykorzystany i przemyślany.

My takiego właśnie projektu szukaliśmy. Poszukiwania trwały długo, ale teraz domek już stoi i przybiera coraz ładniejszych kształtów.

Będę podglądać. ;)

:bye:

Kocurek, Kocurkiem:-), ale ja przywędrowałam do Was już jakieś pół roku wcześniej ze strony pracowni z500 Andzia:p