brajdak 14.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witam. Chodzi mianowicie o to ze mam piec co w piewnicy ktory wiadomo bedzie ogrzewal grzejniki i bojler na ciepla wode. Bojler rownierz w piewnicy. Obieg wymuszony przez pompe. Problem w tym iz np latem chcialbym napalic w piecu tylko zeby dojler nagrzal ciepla wode i nie chodzila przy tym pompka bo nie ma sensu zeby chodzila tylko dla bojlera. I teraz mam pomysly. Z pieca mam wyjscia 1 i 1/4" a do pompki i dalej idzie juz 1". Pomyslalem ze jezeli dam trojnik przed pompka czyli pomiedzy pompka a piecem i tam podepne bojler to bojler bedzie ogrzewany na zasadzie grawitacji. Czyli bojler tak jakby byl na oddzielnym obiegu i on by dziala grawitacyjnie a ogrzewanie domu z pompka na osobnym obiegu. Czyli latem bym wylanczal pompke i grzal tylko bojler a na zime pompke bym wlanczal i ogrzewal i boiler i dom. Bojler by byl umiejscowiony jakies 2m od pieca. Czy takie rozwiazanie dzialalo by poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts