Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Napisałem w bociankach 2012 ale nikt nie odpowiedział - spróbuję tutaj :)

Doszedłem do etapu scian fundamentowych wraz z wylanymi słupami. Wszystko posmarowane 2 x dysperbitem. W tym roku nie ruszę z dalszymi pracami budowalnymi.

Kierownik zaproponował obsypanie fundamentów z zewnatrz (rodzimym gruntem czyli gliną) i zasypanie wewnątrz pospółką (była wymiana gruntu).

W projekcie mam hydropian i folię, ja natomiast mam plan przyklejenia XPS 10cm zaciągnięcie to siatka z klejem i na to 2x dysperbit przed zasypaniem.

Zastanawia mnie jednak fakt jak z ta finalną powłoką dysperbitu. Wiadomo ze XPS będzie dotykał ławy i teraz:

1) tak smarować żeby połączyć pape na ławie z powłoką dysperbitu ( krótko mówiąc zasmarować szczelinę)

2) tak smarować zeby była przerwa na ewentualny odpływ skroplin z sciany (czy będą sie skropliny pomiedzy scianą a XPS gromadziły?)

mam jeszcze dylemat jak ochronić górę fundamentu mam na myśli tą szczelinę co będzie pomiędzy XPS a scianą? przykleić papę?

tylko jak to potem połączyć ze styropianem na ścianie zewnętrznej?

dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/172802-fundamenty-na-zime/