Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plan domu z 65 roku, ściany nośne, przebudowa

emet1

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby mnie poinformować, które ściany na tym planie są nośne?

Muszę wyburzyć ścianę między pokojami 20mkw i 18mkw.

W piwnicy ściany konstrukcyjne oznaczone są (jak się domyślam) liniami przerywanymi równolegle do ścian, podciąg w piwnicy dwoma równoległymi liniami.

Na parterze, żadna ściana nie jest tak oznaczona, wszystkie mają 25cm grubości.

Zastanawiam się, czy mogę bezkarnie wyburzyć tą ścianę czy robić jakieś podciągi/nadciągi.

Sufit musi być gładki!

Co sądzicie o wzmacnianiu sufitu taśmami z włókien węglowych i czy jest to drogie.

Poza tym witam na forum!

Plan domu .jpg

Dziękuję za odpowiedź, oczywiście że musi to zrobić konstruktor - za wyburzenie ściany nośnej bez odpowiedniego, zatwierdzonego planu można dostać wyrok... Nie mówiąc już o spowodowanie katastrofy budowlanej.

Ale, z drugiej strony to dość*ciekawe zagadnienie i można sobie pogdybać :-)

Jak szukam po internecie to ciągle pojawia się słowo "podciąg". Raz znalazłem słowo "nadciąg" i podobno to konstrukcja instalowana nad stropem (ale nie wiele udało mi się znaleźć szczegółowo).

To budynek gdzie jest od podłogi (bez wylewki) do sufitu tylko 280cm. Pół życia mieszkam w kamienicy i dla mnie to tak jakby coś miało się mi zawalić na głowę, poza tym salon będzie miał 38 mkw - przy takim niskim suficie, jeszcze z belka*będzie wyglądało komicznie.

Przy budowie podciągów pisze się że stosunek długości do wysokości w zależności od źródeł ma być 1:15 - 1:18 to w tym przypadku może oznaczać 30 cm!!! porażka na całej lini.

Rozważam coś takiego: jeśli jest głupie to proszę o łaskawe potraktowanie - bez wulgaryzmów :-)

Pod stropem masywny, szeroki płaskownik oparty na ścianach, od góry na stropie ceownik. Oba skręcone długimi śrubami przez strop, tak aby ich końce przechodziły na 30 cm przez ceownik. Ceownik razem z pozaginanymi końcami śrub i ewentualnym dozbrojeniem zalany betonem i ukryty w ściance działowej na projektowanym poddaszu.

Może ktoś zaproponuje rozwiązanie. Konstruktor będzie chciał zrobić podciąg. Chcę podsunąć im jakieś inny pomysł.

Podciągów raczej będzie trudno uniknąć, no chyba ze strop nie jest żelbetowy tylko jednokierunkowy np. na belkach stalowych (częste rozwiązanie z tamtych czasów z użyciem szyn kolejowych, przynajmniej na śląsku) lub DZ, Acerman, DMS itd itp, a otwór będzie wybijany w ścianie na której nie opierają się belki stropowe.

Innym rozwiązaniem może być również przed wykuciem otworu w ścianie nośnej malowanie stropu AntyGrawitatorem. Zapytaj o środek w Castoramie lub innym markecie budowlanym.