Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł grzewczy Junkers bulgocze po uruchomieniu

swistak515

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem.

Posiadam piec Junkers model: ZSB 14-3C

Zmieniłem podłączenie wody do pieca gazowego żeby podczas pracy pieca woda ogrzewająca grzejniki ogrzewała też bojler. Wypuściłem wodę z układu, hydraulik zrobił przyłącze i z powrotem zalaliśmy układ wodą.

Grzejniki odpowietrzone, wszystko powinno działać ale uruchomiony piec nie grzeje tylko głośno coś w nim bulgocze i po chwili się wyłącza pokazując błąd (ER lub EA na wyświetlaczu), po resecie urządzenia tak samo.

Zadzwoniłem pod infolinię, pan powiedział mi, że wszystko wskazuje na to że urządzenie jest zapowietrzone. Przeprowadziłem odpowietrzanie po włączeniu funkcji odpowietrzania, puściłem to na całą noc i dalej nic.

Odpowietrzać też próbowaliśmy pompę, jest ok ale nie działa.

Czy wie ktoś z was, co należy robić w piecu po ponownym zalaniu wodą? czy jest jakiś przycisk odpowietrzający kocioł?

• 1 year później...

Witam, błąd EA jest kodem awarii mówiącym o braku prądu jonizacji (problemy z zapłonem, odprowadzeniem spalin). W tym przypadku polecam Panu bezpośredni kontakt z autoryzowanym serwisantem marki Junkers, który pomoże rozwiązać Pana problem. Na stronie http://www.junkers.pl dostępna

jest wyszukiwarka serwisantów. Dzięki niej odnajdzie Pan bez problemu serwisanta prowadzącego działalność w okolicy Pana domu. Może Pan również zadzwonić pod ogólnopolski numer serwisowy marki Junkers: 801 300 810.

Rafał Cichocki

Konsultant Junkers

• 2 weeks później...