Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła ready

cho_mik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temperatury na glebokoci tych 150cm nie spadaja ponizej zera. Temp przemarzania w najzimniejszych rejonach kraju to 100-120cm. Zima temp na tej glebokosci to ok 2*C. Temperature zasilania DZ bedziesz mial w okolicach lutego minimalna i pewnie bedzie z przedzialu od 0 do +1*C. Jak masz wode na glebokosci 80cm, to takiego gruntu przy rozsadnej wielkosci DZ nie jestes w stanie zamrozic (a tego sie tylko mozna "bac").

To powinienes sobie przeczytac (ze zrozumieniem) ze 2x :-)

http://instalreporter.pl/ogolna/wyniki-badan-dolnych-zrodel-ciepla-z-pompach-ciepla-typu-solankawoda/

Jasne, o piwnicy mogłem zapomnieć.

Na razie słyszę, że wady kolektora poziomego to mit. To może ktoś mi powie coś konkretniej. Jak to jest przy ostrej zimie? Jego sprawność mocno spada?

M.

Już paru Forumowiczów wspominało o tym, że warto poczytać ;). W bardzo dużym uproszczeniu sprawność PC zależy w dużym stopniu od różnicy temperatur pomiędzy górnym i dolnym źródłem ciepła (to prawa fizyki). Ponieważ stała temperatura ok. 10 stopni występuje mniej więcej poniżej 15 m to pionowy kolektor zapewnia lepszą wydajność ale jest niestety droższy ( sam odwiert kosztuje ok.100 zł za każdy metr). Natomiast prawdą niewątpliwą jest to pisał "rwxw", że kolektor poziomy w zupełności wystarcza - faktem jest, że wtedy moc PC musi być wyższa niż w przypadku kolektora pionowego bo sprawność jest niższa, ale taniej jest kupić mocniejszą PC niż inwestować w odwierty. Przy takiej powierzchni działki bez problemu znajdziesz wystarczająca ilość miejsca na spory kolektor poziomy. Sprawdź w tym przypadku ceny systemu z bezpośrednim odparowaniem. Metoda ta eliminuje konieczność zastosowania jednego typowego wymiennika ciepła – parownika oraz pompy obiegowej dolnego źródła, a sprawność wzrasta o ok. 20 % ( przynajmniej takie dane podają producenci więc należy je brać pod uwagę z rozwagą, choć teoretycznie ma to sens).

Natomiast prawdą niewątpliwą jest to pisał "rwxw", że kolektor poziomy w zupełności wystarcza - faktem jest, że wtedy moc PC musi być wyższa niż w przypadku kolektora pionowego bo sprawność jest niższa,

Przeanalizuj to opracowanie z pomiarow temperatur i COP dla obu rodzajow DZ ktore podalem wyzej.

Chyba wiekszy teoretyczny wplyw na dobor mocy pompy ma to, czy dom stoi w terenie otwartym czy oslonietym, niz ronica na obu rodzajach DZ. Nie bawny sie w aptekarzy. Samo obliczenie OZC to jakies tam mniejsze czy wieksze szacowanie i nie ma sensu "korygowac" czegokolwoek o 200 czy 400W. Trzeba miec zapas i tyle.

Przeanalizuj to opracowanie z pomiarow temperatur i COP dla obu rodzajow DZ ktore podalem wyzej.

Chyba wiekszy teoretyczny wplyw na dobor mocy pompy ma to, czy dom stoi w terenie otwartym czy oslonietym, niz ronica na obu rodzajach DZ. Nie bawny sie w aptekarzy. Samo obliczenie OZC to jakies tam mniejsze czy wieksze szacowanie i nie ma sensu "korygowac" czegokolwoek o 200 czy 400W. Trzeba miec zapas i tyle.

Zgadzam się z tym co piszesz - przeczytałem te obliczenia i myślę, że ze zrozumieniem ;). Firma, która wyliczała mi moc pompy brała pod uwagę wszelkie parametry - od konstrukcji budynku do jego posadowienia i warunków klimatycznych. Tak czy inaczej zaproponowała margines in plus. W tym co pisałem bardziej chciałem zwrócić uwagę na to, że dla cho-mika taniej będzie zwiększyć moc pompy niż robić odwierty, a nie wykazywać wyższość jednego DZ nad drugim.

A tak nie a propos to właśnie jestem aptekarzem :)

Edytowane przez syper

Ja tez tak to zrozumialem, ale wg roznicy w COP obu rodzajow kolektora powinien zamiast pompy 6000W kupic taka 6200W :-) Taka roznice mocy spokojnie mozelosowo trafic pomiedzy dwoma identycznymi egzemplarzami, nie wspominajac juz o roznicach wynikajacych z wykonania samej instalacji DZ (srednice rur, rodzaj czynnika, rodzaj zaworow zwrotnych itd) Takie aptekarskie podejscie UMHO tylko gmatwa sprawe a nie pomaga.

Ja tez tak to zrozumialem, ale wg roznicy w COP obu rodzajow kolektora powinien zamiast pompy 6000W kupic taka 6200W :-) Taka roznice mocy spokojnie mozelosowo trafic pomiedzy dwoma identycznymi egzemplarzami, nie wspominajac juz o roznicach wynikajacych z wykonania samej instalacji DZ (srednice rur, rodzaj czynnika, rodzaj zaworow zwrotnych itd) Takie aptekarskie podejscie UMHO tylko gmatwa sprawe a nie pomaga.

To fakt dlatego bardziej kierowałem się "wartością dodaną" a w moim przypadku to była 20-letnia gwarancja na DZ ( w przypadku sond pionowych ), 10 lat na PC, 15 lat na podłogówkę i 20 przeglądów serwisowych gratis. Różnica w cenie pomiędzy pionowym i poziomym - 4 tys.

dolne źródło ciepła: sondy gruntowe jako dolne źródło ciepła : łączna długość odwiertów: 180 mb, odpowiadająca łączna długość wężownic: 360 mb, odpowiadająca pojemność wodna kolektora: 380 litrów

- materiał 2 sond gruntowych + kolektor zbiorczy + płyn niskozamarzający - 9.900 zł brutto

- 2 odwierty po 90 mb każdy + umieszczenie sond + zagęszczenie otworów + doprowadzenie kolektora do pompowni w budynku + próba szczelności instalacji dolnego źródła ciepła + uporządkowanie terenu - 7.500 zł brutto

- projekt budowlany instalacji dolnego źródła ciepła niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę dolnego źródła + projekt prac geologicznych -1.600 zł brutto

Nie wiem czy to dużo czy mało - mnie wydawało się rozsądnie :rolleyes::rolleyes:

Czyli mamy 19 tys za 180m odwiertow kontra moje 7 tys za 800mb rury zakopanej jako kolektor spiralny (pomijam fakt, ze musial bys dowiercic jeszcze za 2 otwory dla rownowagi;-)). Roznica 12 tys zl.

Pobawmy sie w matematyke. Tak teoretycznie czysto. Jesli COP przy sondach byl by lepszy o baaaaaaaardzo optymistyczna wartosc 0,4 przy mojej pompie o mocy grzewczej 12kW i miesiecznym zuzyciu przy COP =3,6 na poziomie 1000kWh energii elektrycznej w taniej taryfie, mamy okres "zwrotu" inwestycji rowny..... 387 miesiecy........ ponad 32 lata.

Nie wiem czy to duzo czy malo? :-)

Czyli mamy 19 tys za 180m odwiertow ...

No trochę mniej :) same odwierty to kwota jakichś 7000, reszta to materiał, robocizna i dokumentacja, ale bez tego nici z gwarancji

...kontra moje 7 tys za 800mb rury zakopanej jako kolektor spiralny (pomijam fakt, ze musial bys dowiercic jeszcze za 2 otwory dla rownowagi;-)). Roznica 12 tys zl.

Pobawmy sie w matematyke. Tak teoretycznie czysto. Jesli COP przy sondach byl by lepszy o baaaaaaaardzo optymistyczna wartosc 0,4 przy mojej pompie o mocy grzewczej 12kW i miesiecznym zuzyciu przy COP =3,6 na poziomie 1000kWh energii elektrycznej w taniej taryfie, mamy okres "zwrotu" inwestycji rowny..... 387 miesiecy........ ponad 32 lata.

Nie wiem czy to duzo czy malo? :-)

Oczywiście Twoje górą - :lol: bo trudno się nie zgodzić z matematyką ;). Zresztą "sposób gospodarczy" zawsze wyjdzie taniej.

Ja jednak chyba zdecyduję się na odwierty bo jestem z natury leniwy 8-)

Dziękuję za całą dyskusję, prawie mnie przekonaliście do kolektora poziomego. Ale zmiana pionowego na poziomy to oszczędność na końcowym etapie. Nie do przecenienia, fakt, ale ja chciałem odroczyć płatność.

Czy ktoś może się odnieść do mojego pomysłu zrobienia tymczasowego, taniego (w sensie nakładów) ogrzewania prądem? I tego, co mogę zrobić, żeby przygotować się na w miarę łatwą instalację pompy w przyszłości?

Marcin

co mogę zrobić, żeby przygotować się na w miarę łatwą instalację pompy w przyszłości?

Już Ci pisałem, że najwygodniej i najtaniej będzie zrobić kolektor na etapie budowy, gdy będziesz miał na miejscu koparkę, ekipę i syf na działce. Jak dobrze pogadasz, to nawet tego nie zauważysz w budżecie. Taki kolektor możesz zostawić pusty i nie wlewać do niego glikolu. Na etapie fundamentów warto zrobić przepusty na rury idące z kolektora do kotłowni (jeśli będziesz miał kolektor, to od razu poprowadzić rury do kotłowni), a następnie na etapie wykonywania instalacji położyć wszędzie na rozdzielaczach podłogówkę wodną i rury do drabinek w łazience/kach. To tyle tytułem przygotowań do pc. Nic więcej nie trzeba robić, za to będziesz miał możliwość podłączenia czegokolwiek. Następnie za kilka lat stwierdzisz: grzeję prądem, to kupisz albo kocioł elektryczny, albo zasobnik z grzałką i już. Jeśli stwierdzisz: grzeję gazem lub węglem, to kupisz odpowiedni kocioł. Jeśli stwierdzisz, że chcesz mieć pc. to ją kupisz, z jednej strony podłączysz do rozdzielacza Twojej instalacji, z drugiej do kolektora, zalejesz kolektor glikolem i to wszystko.

Edytowane przez rwxw

[quote=cho_mik;5582619

Czy ktoś może się odnieść do mojego pomysłu zrobienia tymczasowego, taniego (w sensie nakładów) ogrzewania prądem? I tego, co mogę zrobić, żeby przygotować się na w miarę łatwą instalację pompy w przyszłości?

Marcin

Daj normalnie podłogówkę a jako źródło wstaw piec elektryczny, nie są drogie. Jak będziesz chciał założyć pc to wystarczy tylko odłączyć piec elektryczny i podłączyć pc. Prościej już się nie da :) Sam tak kombinuję na początek :)

W twoich warunkach najlepszą opcją jest gruntówka z kolektorem poziomym. Sam bym pewnie tak zrobił ale mam za mało terenu i wezmę powietrzną. Odwierty pionowe to ostateczna ostateczność. Nie dość że drogie to jeszcze jak ci padną to będą jeszcze droższe :(

Edytowane przez autorus

Zapewne czytałeś w pierwszym poście,że budżet nie jest z gumy a jest różnica między 2,5tys.zł a 30-50 tys.zł za pompę gruntową :)

Zapewne "niedoczytales", ze ja mowie o skredytowaniu inwestycji i jej obsludze kosztami tego elektryka + oszczednosciami na COP. Przeczytaj moze mojego posta nim odpowiesz na niego :-)