Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna w małym domku

marekbo

Recommended Posts

Witam,

Muszę wymienić w małym domku całą instalację co i cwu, z elektryczną sobie poradzę, ale wodnej jeszcze nie robiłem. Z podłączeniem sobie poradzę, ale problem mam z zaprojektowaniem. Zlecić projekt firmie ? czy może na forum ktoś dobry pomoże od samego przyłącza :).

Domek dla 2 osób:

Na pewno boiler elektryczny do łazienki i kuchni (brak gazu)

Mam kilka pytań nie związanych z powyższa prośbą:

1. Czy są rury do ogrzewanie c.o. które mogę ułożyć bezpośrednio do grzejników bez złączek? (odpowiednio wyginając, a złączki jedynie w kotłowni)

2. Czy jest zasobnik wodny elektryczny (boiler) , który można podłączyć również pod solary czy pompe powietrze-woda?

pozdro

Edytowane przez marekbo

musiał byś zacząć np od narysowania starego schematu i wtedy ktoś coś może podpowiedzieć, są i takie zasobniki i rury tylko to pytanie lepiej skierować do okolicznych sklepów bo sprowadzanie jakiegoś konkretnego modelu niema sensu jeżeli w sklepie obok jest jakiś podobny tylko z innej firmy

musiał byś zacząć np od narysowania starego schematu i wtedy ktoś coś może podpowiedzieć, są i takie zasobniki i rury tylko to pytanie lepiej skierować do okolicznych sklepów bo sprowadzanie jakiegoś konkretnego modelu niema sensu jeżeli w sklepie obok jest jakiś podobny tylko z innej firmy

dom.jpg

Zrobiłem na szybko szkic, pary rur pod grzejniki C.O będą osobno do każdego grzejnika (chciałbym je ciągnąc bez kolanek, złączek, jakimś przewodem, który można wyginąć, myślałem o Pex/Alu/Pex), część rur chciałbym puścić w posadzce w otulinie (czerwonej i niebieskiej).

Rury C.O nie będą w tej chwili podłączone do instalacji, robię to na przyszłość (czekam na gaz), w tej chwili będzie ogrzewanie kominkowe.

Jaka powinna być kolejność urządzeń, zaworów, rozdzielaczy od licznika?.

w tej chwili mam zawór/wodomierz/zawór (chciałbym również mieć w instalacji filtr wody oraz osadnikowdy), na razie do podgrzewania wody zamontuje boiler elekryczny z wężownicą, aby w przyszłości podłączyć solary lub pompę powitrze-woda. Do domu pociągnąłem sobie rure ze studni (na razie używam do podlewania), ale chciałbym wodę wykorzystać awaryjnie przy jakiś problemach z wodą w sieci (chciałbym to podłączyć w taki sposób żeby zaworem można było szybką przełączyć źródło, ale żeby wodą nie mieszała się z wodą z sieci.).

na pewno instalację wody alupexem wyjdzie Ci o wiele drożej niż pp więc o tym pomyśl a co do grzejników też bym się dobrze zastanowił alupex jest dobry do podłogówki, zwłaszcza jak masz mieć gaz to praktycznie wszystkie rodzaje instalacji możesz wykorzystywać, za tym co masz instalujesz filtry zgodnie z instrukcją i potem rozdzielacz nie zaniżając średnicy zasilania następnie po podłączeniu poszczególnych punktów zmniejszasz średnicę tak by był równy przepływ wszędzie