Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dyble kołków w styropianie smarować osobno klejem przed zatopieniem siatki ?

marii15

Recommended Posts

Witam.

Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi, dlatego ośmielam sie załozyć nowy temat.

Pytanie jak w temacie dlatego, że każdy wykonawca u mnie mówi co innego. Jedni, że to karygodny błąd bo mogą pod tym powstać pęknięcia, a drudzy ,że trzeba tak zrobić bo będzie "efekt biedronki" na ścianach. Czy może ktoś rozwiąże ten problem?

Witam

Masz rację są różne opinie w tym temacie ale wg mojego doświadczenia związanego z tego typu sprawami efekt biedronki powstaje właśnie w momencie kiedy:

zaszpachlowujemy kołki klejem lub kołki wystają poza obrys płyt styropianowych i jest tam zbyt cienka warstwa kleju. Efekt ten jest doskonale widoczne w mroźne dni lub przy dużej wilgotności względnej powietrza. Dlatego też najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie kołków wkręcanych, pod które frezujemy otwory a następnie po ich zamontowaniu zaślepiamy specjalnie przygotowanymi krążkami. Wg mnie tylko takie rozwiązanie jest 100% bezpieczne.

Z drugiej strony jak popatrzymy na różne elewacji to ten efekt biedronki nie występuje wszędzie i tutaj znów moje stanowisko, że w dużej mierze zależy to od grubości warstwy zbrojonej. Jeśli będzie ona normowa tzn. od 3-5mm to istnieje duża szansa, że pomimo szpachlowania główek kołków efekt może nie być widoczny. Ale niestety w Polsce normą jest grubość od 2-3mm. Ważne jest również tutaj, żeby przed nałożeniem warstwy zbrojonej miejsca po zaszpachlowaniu talerzyków były wystarczająco wyschnięte. Z reguły tak nie jest i automatycznie mamy widoczne tam wysolenia i inne przebarwienia, które w porównaniu do całości tynku dają właśnie efekt biedronki.

Dziękuję za obie odpowiedzi. Zastosowałem kołkowanie z frezowaniem, według mnie najbardziej optymalne rozwiązanie tego problemu. Jak wyjdzie czas pokaże.

Pozdrawiam.

Dobry wybór.

Od dłuższego czasu robię tak wszystkie elewację - no, chyba, że klient sobie nie życzy :)

Pozdrawiam