ambrozy1981 14.10.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 WitamMam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów (koleżanek) Oto moje pytanie:- Prosze o podpowiedz czy powinienem ocieplać ławe fun. styrodurem XPS 10cm i do jakiej głębokości powinienem ławę odkopać, dodam że moje ławy są wylane w ziemi na głębokość 120cm i ponad ławę wystaje mi ściana fun. 40cm z jedenj strony budynku z drubiej 195cm i teraz nie wiem czy w miejscu gdzie jest tylko 40 cm ściany fun. powinienem odkopać ławe i ją ocieplić ?????? Proszę o podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.10.2012 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Moja podpowiedź brzmi: decydując się wykonać "ławy fundamentowe" w postaci betonu wlanego w wyryte w ziemi rowy decydujesz o tym, żeby tych "ław" w żaden sposób nie izolować /czy to przeciwwilgociowo czy to termicznie" Tak że decyzja już została podjęta - nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambrozy1981 15.10.2012 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Dziękuje za info, a możesz jeszcze to uzasadnić dlaczego nie ??czy jeśli odkopię z wierzchu to narusze jakos grunt i to bedzie niebezpieczne dla fundamentu? Z góry dziekuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 15.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Rozumiem że na takich ławach nie da się nanieść tynku, zeby podmurówka nabrała ładnego wygladu, po pewnym czasie tynk zacznie odpadać ponieważ nie zaizolowano wykopów przed wylaniem betonu do ziemi.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 15.10.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Mylisz ławy ze scianami fundamentowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekalog 15.10.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Po co ławę ocieplać? Tylko sciane fundamentową. Zdecydowanie zgadzam sie z opnią kolegi "beton44" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambrozy1981 15.10.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 z tym ociepleniem ławy to dlatego że ona jest praktycznie na gruncie (tzn. górna część będzie przekryta tylko 20cm warstwą ziemi) i dlatego kierownik budowy kazał odkopać okolo 1m do strefy przemarzania gruntu i ocieplić żeby mróz tego nie podniósł czy coś takiego , ale tylko z jednej strony bo teren jest pochyły z drugiej to już ściany fun. zostaną ocieplone. Sam nie wiem co robić czy bawić sie w to czy nie. Tak to jest jak budujesz pierwszy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts