Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta OSB od panelami na poddaszu

unblack

Recommended Posts

Witam,

Na poddaszu na jętkach mam położone płyty OSB. Chcę wykończyć poddasze i zrobić małe pomieszczenie coś w rodzaju małego pokoiku, praktycznie bez mebli i cieżkich przedmiotów.

Sprawa wygłada tak, że jako podłoga, są położone plyty OSB na jętkach na poddaszu. Pod płytami jest wełna mineralna, pod wełną folia paroizolacyjna a pod folią regipsy. Regipsy są "sufitem" dolnego pomieszczenia mieszkalnego pokój, salon, kuchnia, łazienka.

Pomieszczenie na poddaszu stanowić będzie jeden duży pokój pod podłogą, którego będą wszystkie w/w pomieszczenia.

Na płytach OSB chcę położyć panele, tylko nie wiem czy mam pod nie położyć samą piankę czy pianke i folię.

Ponieważ płyty OSB są nierówno poskręcane względem siebie - różnica w wysokościach powierzchni sąsiadujących dwóch płyt jest rzędu 2mm (w niektórych tylko miejscach), myślę żeby położyć piankę grubą, żeby "stracić" te nierówności pomiędzy mocowaniami płyt.

Same panele kupiłem o grubości 10mm.

Doskonale sobię zdaję sprawę, że mogą być widoczne nierówności na takiej podłodze oraż, że będzie się uginać w momencie chodzenie, ale to nie ejst najistotiejsze.

Czodzi o to żeby nic złego nie dizało się z panelami i z elementami poniżej.

Pozdrawiam