Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian ??

jocer

Recommended Posts

Witam,

bedę ocieplał dom z zewnątrz jeszcze w tym roku, zastanawiam się jaki styropian wybrać.

na pewno 15 ale mój fachowiedz mówi że starczy biały styropian 0,38 lambda natomiast inny fachowiec twierdzi że tylko styropian niebieski (czy z niebieskimi kropkami) na całym domu różnica w towarze to ok 1200-1500zł.

jaki styropian wy radzicie kupić?

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

bedę ocieplał dom z zewnątrz jeszcze w tym roku, zastanawiam się jaki styropian wybrać.

na pewno 15 ale mój fachowiedz mówi że starczy biały styropian 0,38 lambda natomiast inny fachowiec twierdzi że tylko styropian niebieski (czy z niebieskimi kropkami) na całym domu różnica w towarze to ok 1200-1500zł.

jaki styropian wy radzicie kupić?

jak masz kasę to daj ten lepszy czyli grafitowy 0,31 - będziesz miał cieplej

zrobic bilansik - policz ile zyskasz na parametrach doplacajac do lepszego (cieplejszego) styro. potem czy toto sie wogole zwroci... okaze sie ze doplacasz teraz 1500 zl, a np. rocznie zyskasz 50 zl. 30 lat zwrotu... deko dlugo. zaraz sie zacznie dyskusja ze drozeje wszystko, itp... ale nawet wtedy skonczysz na 20 latach zwrotu na przykladzie 50zl

no i oczywiscie, reszta izolacji powinna byc porzadna, bo co da b. ciepla sciana, jak np. dachem czy oknami ciepelko bedzie uciekac, lepiej wtedy dolozyc tam do ocieplenia.

Ja położyłem Knaufa grafitowego, lambda 0,31, grubość 15cm, bez frezów, szczeliny między płytami uzupełnione pianą.

Jestem zadowolony, bo był w miarę równy.

Jak rok temu na kawałku ściany gdzie dochodził dach i musiałem ocieplić przed dekarzami, położyłem Styropmin z frezem, to pamiętam, że płyty były "półokrągłe", szczególnie te z brzegów paczki (czytaj połowa płyt, bo w paczce jest 4 sztuki 15cm grubości)

Moim zdaniem frezowany styropian będzie zawsze bardziej półokrągły bo to wynika z procesu produkcji (foliowany na gorąco jeszcze świeży styropian, łatwiej "ulegnie" zaokrąglaniu jak jest pofrezowany).

Nie znam się i to pewnie dlatego, ale dwawać 30 cm styropianu w podłoggę to dla mnie jakaś pranoja. Maksymalnie położyłbym 15cm, choć sam u siebie dałem 10 cm. Mogłem więcej, ale po co ? Zobaczę to na rachunkach ? Bo jakieś parę złoty w skali roku mnie nie przekonuje w porównaniu z kosztem zakupu styropianu i okresem jego zwrotu. Ściany, strop rozumiem, ale podłogę traktować taką grubością ? Edytowane przez pawko_

Chcę ocieplić dom wybudowany z porothermu 24cm.

Poddasze ocieplić mam zamiar wełną 15cm + 10cm na zakładkę.

Ściany na zewnątrz-tutaj mam problem, czy zakupić styropian o grubości 15cm czy 20cm (KnaufTherm Fasada lambda 0,040).

Powierzchnia ścian wraz z oknami wynosi 235m2 czyli albo 47m3 20cm co daje 5452PLN lub 35,25m3 (15cm) za 4089PLN. I tutaj proszę o pomoc Was. Do ogrzewania posłuży kocioł kondensat dwufunkcyjny na gaz ziemny o mocy 24kW. Jeśli chodzi o współczynnik U to wyszedł dla:

W jaki sposób obliczyłem wartości podane poniżej:

Dla gr. 20cm

0,2/0,04= 0,5 następnie 1/0,5=0,2

20 cm = 0,2

Dla gr. 15cm

0,15/0,040=3,75 następnie 1/3,75=0,26(6)

15cm = 0,26(6).

Nie mam czasu pisać pełnych wzorów, na pewno większość wie o co chodzi ( w pracy jestem, jak będzie potrzeba to dopiszę)

Dodam jeszcze, że znalazłem takie oto wzory:

Oszczędność (w kWh/rok) = (U2 - U1) x Psz x 75

(U2 - U1) różnica współczynników przenikania ciepła ścian po i przed ociepleniem,

75 współczynnik stopnio-godzin, wynikający z przyjętego okresu grzewczego w godzinach, pomnożonego przez różnicę średniej temperatury wewnątrz i na zewnątrz,

Psz powierzchnia ścian zewnętrznych.

(0,27-0,2) x 235 x 75 = 1233

oraz:

Oszczędność gazu oblicza się, dzieląc oszczędności energii przez przeciętną efektywną wydajność 1 m gazu, która wynosi ok. 8,5 kWh/ m, czyli 1233/8,5 = 145,15.

Przy cenie 1m3 gazu ok. 1,50/m3 (łącznie ze wszystkimi opłatami, sam gaz kosztuje około 1,2/m3) wychodzi około 220PLN oszczędności na korzyść styropianu o gr. 20cm (jak podejrzewam są to oszczędności na rok) A więc przy ociepleniu styropianem o grubości 20cm po około 5-7 latach będę miał już zarobione pieniążki ze względu na oszczędności w zużyciu paliwa. Proszę o ewentualne sprostowanie jeśli popełniłem błąd. Wszystkie obliczenia sa raczej szacunkowe a nie jakieś dokładne.

Druga sprawa dotyczy kleju do styropianu. Znalazłem zaprawę FAST SPECJAL FK002 (to ta wzmocniona włóknami) w dobrej (12,10 PLN/worek) cenie. Uważam, że tej zaprawy można użyć zarówno do przyklejenia styropianu do ścian oraz zatopienia siatki na styropian. Cz dobrze uważam, proszę Was, bardziej doświadczonych o pomoc.

A tutaj całość ocieplenia budynku.

Izolacja podłogi na parterze (od gruntu):

- hydroizolacja

- 10cm styropianu (6cm + 4cm z wypustkami do ułożenia rury PEX)

- ogrzewanie podłogowe

- wylewka 5-6 cm

Piętro, izolacja poddasza użytkowego:

- 15cm pomiędzy krokwie + 10 cm na zakładkę na krokwie, nad nimi od strony dachu przerwa powietrzna, a od strony pokojów, folia paroizolacyjna no i płyta karton-gips.

Izolacja ścian od zewnątrz:

styropian 15 lub 20cm

Na tym etapie budowy nie mam innej możliwości wykonania ocieplenia budynku. Czy to ocieplenie nie spełni zamierzonego efektu? Zgodnie z PN i innymi przepisami budowlanymi do odbioru budynku aby w nim zamieszkać??

Witam

Specem od dociepleń nie jestem i od nadmiernego przesadzania stronię. Odnosnie styropianu. Jesli chcesz dać 15 cm - to lepiej daj grafit. W podłodze mam hydroizolacje, 10 cm betonu potem znowu hydroizolacje i 10 cm styropianu (5+5 na zakład) na to 6 cm posadzki nad podłogówką- zobaczymy jak się sprawdzi. Co do kleju -nie znam tej zaprawy mój spec kleił na Kreisla 210 i do zatapiania siatki używał kreisla 220. W poddasze wełny Ci starczy ale daj jakiejś dobrej (minimum 0,035) (ociepleniowcy zapewne powiedzą że minimum 30 cm :) )

• 4 months później...

Szanowny Panie E-rzeczniku PSPS

Widzę na Forum ostatnio dużą Waszą aktywność ;-)

Ja bardziej czytam niż piszę, ale przez pryzmat doświadczeń własnych zapytam

czy Termoorganika była zaproszona, czy odmówiła udziału w PSPS?

sąsiad moich teściów handluje styropianem, ze względu na jakość jakoś ;-) wolał polecać TO niż Waszego członka ;-)

Pozdrawiam

Jarek

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Czym się różnią parametry:

λdekl.≤0,031 W/mK

λRTQ.≤0,029 W/mK

Którą firmę polecacie z dostępnych na rynku:

Termoorganika

SWISSPOR

Austrotherm

Neotherm

Neographite

Genderka

Polstyr

Paneltech

STYRMANN

Pierwsze 4 czołówka, reszta mniej znane, kojarzę że Genderkę nie polecają. Jakie sa wasze opinie. Dodam że między znanym, a mniej znanym ceny wahają się od 200 zł do 180 zł. czyli ok 20 zł/m3

Dodatkowo zuwyażyłem, że miedzy lamda 31 a lamda 32 jest znaczna różnica ok 15 łz/m3 tak samo z lambda 33 kolejne 15 zł taniej. ale już lamda 38 niewiele taniej od lamda 33. Nasuwa mi się pytanie czy warto płacić 30 zł/m3 więcej między L31 a L33 ?

Obliczyłem:

0.2 / 0.031= 6,4516 czyli 1/6,4516 = 0,15588

0,2 / 0.038= 5,263158 czyli 1/5,263158 = 0,18999

0,03441199 x 12000 = 412

412 / wartosć węgla 8KW = 51 kg węgla rocznie

0,15 / 0.038 = 3,9473 czyli 1/3,9473 = 0,25333

czyli różnica między 20 cm styro L-31 a styro 15 i L=38 wynosi .09745 x 12000 = 1169 / 8KW = 146 KG wegla = 102 zł

Te obliczenia chyba nie pokrywają się w rzeczywistości?

Muru mam ok 160 m2 jak przy styro najlepszym na te czasy 20 cm L-31 a mizernym ociepleniem 15cm i L38 mam oszczędzić tylko 102 zł grzejąc węglem i ok 700 zł grzejąc prądem? grzejąc prądem to jest oszczędność ale przy węglu żadna.

skrajny przypadek:

styro 5 cm lamda 45 daje nam

0.05 / 0.045= 1,1111 czyli 1/1.1111 = 0,9 ==> róznica od styro 20cm i L=31 ,075 x 12000 = 9000 KW = 1125 kg węgla = 787 zł i 5400 zł przy prądzie

typowe

styro 12 cm lamda 44:

0.12/0,044 =2,72727272 czyli 1/ 2,727272 = 0,3666--> róznica od styro 20cm i L=31 0.21... x 12000 = 2529KW = 316 kg węgla = 221zł i przy prądzie 1517 zł

cena węgla przyjmuję 0,7 zł/kg i prądu 0,6 KWH

wartość węgla 8 KW

Jak się odnosicie do tych teoretycznych wyliczeń?

• 1 month później...
Ja chętni odświeże wątek. Zamierzam ocieplic budynek uzytkowy gdzie lambda nie jest az tak kluczowa. Grubośc będzie 15cm i niech tak zostanie. Kiedys myślałam, że najgorsza lambda styro to 0,04 ale widze, że sa i 0,042; 0,044; 0,045 a nawet 0,05. Czy te gorsze styropiany jakoś się różnią, ze można "na oko" je ocenić? Człowiek z branzy styropianowej powiedział, żeby patrzec na wage styropianu, że dobry styropian z lamdą 0,04 powienien ważyć ok 12,5kg/m3 bo lamda idzie w dużej mierze w parze z wagą styropianu, im cięższy tym lepiej izoluje. Czy waga styropianu może być jakąś wskazówką?

• 1 month później...

Witam,

Wybieram styropian do nowego domu: ściany Porotherm 25 cm, stolarka ciepła (potrójne szyby, dobrej klasy profile), dach ocieplony wełną: 2 warstwy: 15 i 10 cm., dom ogrzewany będzie gazem.

Wybieram między: styropianem 15 cm 0,040 i grafitowym 0,033.

W pierwszej wersji U ściany wyjdzie jakieś 0,22, w drugim 0,18.

Różnica cenowa: ok 1000 zł.

Pytanie: rzędu jakich oszczędności na ogrzewaniu +/- mogę się spodziewać rocznie? Bliżej 30 zł czy 100 zł.?