piotrjustyna 30.05.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Też zastanawiałem się nad tym styropianem, jednak doszły mnie słuchy, że przez ta powłokę są trudności z nakładaniem kleju do siatki. jednka nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 pytalem o to, w deklaracji jest, ze parametry sie nie zmieniaja, a wg prob austrothermu w ich lab przyczepnosc miedzy w. zbrojaca a eps poprawila sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjustyna 31.05.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Ok, czyli występują dwa produkty umozliwiające w miarę bezproblemowe ocieplenie w okresie letnim fasady styropianem grafitowym. Moje pytanie jednak to czy warto? Problem to temperatury powietrza w lecie przekraczające 25st. Czy inni forumowicze maja jakieś doświadczenia z ocieplaniem w lecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
23karol 19.06.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Podpinam się pod pytanie, czy można kłaśc styropian grafitowy w lecie?Chciałem ocieplić styropianem Termo organika - TERMONIUM PLUS fasada (sąsiedzi takim ocieplali w ubiegłym roku i firma która wykonywała ocieplenie chwaliła go) i nie wiem czy mam jakoś przypilnować fachowców, jakieś szczególne wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 19.06.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Podpinam się pod pytanie, czy można kłaśc styropian grafitowy w lecie? Chciałem ocieplić styropianem Termo organika - TERMONIUM PLUS fasada (sąsiedzi takim ocieplali w ubiegłym roku i firma która wykonywała ocieplenie chwaliła go) i nie wiem czy mam jakoś przypilnować fachowców, jakieś szczególne wymagania? Możesz kłaść kiedy chcesz.. po prostu ma być osłonięty przed słońcem bo jak się nagrzeje a wiadomo, że się nagrzeje i to sporo to zacznie zapewne odpadać. Ja też taki planowałem na moją przyszłą budowę ale już się z szarego wyleczyłem Więcej w tym reklamy.. Weź sobie 1cm grubszy "ciężki" sprawdzony biały i po problemie oraz dodatkowa kaska np. na lepszy tynk Edytowane 19 Czerwca 2015 przez Janek795 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykejsmond 25.06.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Możesz kłaść kiedy chcesz.. po prostu ma być osłonięty przed słońcem bo jak się nagrzeje a wiadomo, że się nagrzeje i to sporo to zacznie zapewne odpadać. Ja też taki planowałem na moją przyszłą budowę ale już się z szarego wyleczyłem Więcej w tym reklamy.. Weź sobie 1cm grubszy "ciężki" sprawdzony biały i po problemie oraz dodatkowa kaska np. na lepszy tynk Ma pan racje, ale ja bym jednak -jakby mnie było stać rzecz jasna- wziął właśnie dobry grafit, ba dołożył jeszcze centymetr dwa, osłonił go od słońca, na pewno w dłuższej perspektywie opłacalna inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.07.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Do poczytania.... A jak jest z jakością styropianu? Równie źle. Przeszło połowa z 13 zbadanych próbek nie zaliczyła testu na ściskanie, a dwie z pięciu - na rozciąganie. W tym przypadku producenci mają ułatwione zadanie, gdyż sami określają parametry swoich wyrobów. Mimo to badania wykazały, że nawet tych parametrów nie respektują. Tak było w przypadku płyt styropianowych Austrotherm 15 EPS 70-040 (Austrotherm), Neodach/Podłoga i Neofasada Premium (Neotherm), EPS 038 (Yetico), EPS 036 (P.P.U.H. Styropmin), EPS 100 samogasnące (Styrmann), Styropol Profi EPS 040 Fasada (Styropol), EPS 040 fasada (Swisspor). Z badań wynika, że np. Styropol i Swisspor mają w swojej ofercie także wyroby, których parametry są zgodne z deklarowanymi. ITB nie miał z kolei zastrzeżeń do przebadanych płyt firm Termo Organika, Knauf i Izolbet. Read more: http://wyborcza.biz/biznes/1,101309,8567066,Polski_rynek_materialow_budowlanych_zalewaja_buble.html#ixzz3eexx1sDw ITB ITB ITB czy to przez zdanie testu ITB TERMO ORGANIKA jest najlepsza na swiecie ??? To proponuje kupić styro Izolbet który jest równie dobry - przeszedł ten sam test ale o wiele tańszy. Należy tez wziąć pod uwagę że nie ma tutaj czołowych Polskich producentów typu Genderka Arbet Polstyr itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matracki 23.10.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Pytanie z tych "filozoficznych" ostatnio miałem pogawendkę z sąsiadem na ten temat ocieplenia budynków, sąsiad twierdzi, że spokojnie można kupować najtańszy styropian, najtańsze kleje, tynki, grunty gerneralnie nie ma to faktycznie za dużego znaczenia.....argumenty o jakości zbywa tym że to w tym przypadku nie ma znaczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.10.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Moge dostarczyć sam piasek suszony w workach zamiast zaprawy. Wyjdzie najtaniej. Niech sąsiad coś przyklei na ten piasek i opowie jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.10.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Styropian to trzeba zobaczyć i pomacać a nie czytać opinie i dane katalogowe. I tak gdy się przyjrzałem kilku produktom, bardzo zacnym i chwalonym np austrotherm, knauf czy też mniej markowy yetico i pare innych marketowych bywalców - wszystkie one miękkie, delikatne, kulki styropianu że i ślepy zobaczy bo po 0,5cm mają średnicy a między kulkami przestrzenie powietrza tu i ówdzie, w porównaniu to dobrego białego (np 038 knaufa) to lipa jeżeli chodzi o wytrzymałość, twardość i samą strukturę...ale grafit niby cieplejszy mimo tego, że tak lipnie wygląda. Z jednego z nich to po przycinaniu na poddaszu miałem ręce jak z wungla brudne. Więc zrezygnowałem z grafitu i kupiłem biały 0,38 a grafit tylko na ścianą, na którą zmuszony jestem dać nieco cieńszy i tego nie przeskoczę.Gdybym był w fazie projektowania to bym planował np 20cm białego - jak liczyłem to wyjdzie nieco taniej od grafitu o grubości dla analogicznej izolacyjności do białego i brak problemów, że klej nie chwyta, że brudzi czy miękki i kulki się sypią przy szlifowaniu. Z grafitów miałem kiedyś izolbetu i ten był moim zdaniem daleko mocniejszy i bardziej podobny w strukturze do dobrych białych lub nawet tańszych podłogowych niż ww. topowe i gdybym uparcie chciał grafit kleić na cały dom by zyskać te 0,05 to bym szukał izolbetu (bywa w marketach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 28.10.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Pytanie z tych "filozoficznych" ostatnio miałem pogawendkę z sąsiadem na ten temat ocieplenia budynków, sąsiad twierdzi, że spokojnie można kupować najtańszy styropian, najtańsze kleje, tynki, grunty gerneralnie nie ma to faktycznie za dużego znaczenia.....argumenty o jakości zbywa tym że to w tym przypadku nie ma znaczenia??? Zawsze warto kupować sprawdzone produkty a w przypadku ocieplania ścian zewnętrznych domu, najlepiej zastosować cały system ociepleń ze styropianem od jednego producenta. Termo Organika posiada w ofercie kompleksowe rozwiązanie. Styropian jest jednym ze składników, który po zamocowaniu (przy pomocy kleju) do ściany zewnętrznej tworzy układ zapewniający odpowiednią ochronę cieplną budynku. Ważne by przy zakupie styropianu i pozostałych składników niezbędnych do wykonania ocieplenia zwrócić uwagę, by cały system ociepleniowy był objęty aprobatą techniczną i pochodził od jednego producenta. To zapewnia kompatybilność i wzajemne dopasowanie poszczególnych składowych (bez ryzyka wzajemnej agresywności). Posiadanie aprobaty w której wymienione są wszystkie składniki tworzące system jest gwarancją, że produkty zostały sprawdzone w ramach wielu badań aprobacyjnych, a ich zastosowanie (zgodnie z projektem, wytycznymi i sztuką budowlaną) będzie przekładać się na trwałość i bezpieczeństwo całego układu ociepleniowego. Zastosowanie kompletnego systemu daje możliwość ubiegania się o interwencję producenta w przypadku ewentualnych problemów jakościowych. W sytuacji wykonywania prac ociepleniowych przy stosowaniu produktów od różnych producentów takiej możliwości niestety inwestor nie ma. Warto o tym wiedzieć wybierając kompletny system ociepleń, który w swojej ofercie posiada Termo Organika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samel15 28.12.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Witam przymierzam się do ocieplania w nadchodzącym roku i chciałem się doradzić forumowiczów w kwestii wyboru styropianu.Jeden z wykonawców oraz lokalnych sprzedawców zaproponowali mi Styropianex czy ktoś miał kontakt z tym styropianem z Leżajska? Czy jest to styropian dobrej jakości?Oprócz tego mam ofertę Knaufa po 165 zł (038 ) (wydaje mi się troszkę drogi) ale to chyba dobra marka.Oraz Izoterm(040) po 134zł nwm jednak jak tu z jakością ktoś coś wie na temat tego styropianu?I co myslicie o systemie dociepleń Termoorganiki maja dobre produkty. Patrzyłem na ich ofertę galaxy fasada (grafitowy styropian) co myslicie warto w ogóle kombinować z grafitem czy to pic na wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 28.12.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 No właśnie, bądź tu mądry inwestorze. Wg mnie drogo masz ten styro, to lokalne oferty? Mi wychodzi że potrzebuję ok 33m3 styropianu [i tak z fabryki do mnie taką ilość wyślą, więc nie ma znaczenia gdzie go zamówię]. W OZC mam styro 031, ale widzę ofertę na 032 organiki za 174PLN, Przypuszczam że po negocjacji spokojnie za 170 da się taki kupić. Skoro cena zależy od ropy naftowej, to powinno być jeszcze taniej, ale czy opłaca się czekać aż "producent wyprzeda się z zapasów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dronid 28.12.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 styropian klej siatki, struktura kolor, u mnie była żółta,do tego opierzenie(chyba to najdroższe bylo),doszła wymiana wszystkich parapetów, bo styropian 10 więc stare za wąskie,robocizna(robili 4 dni) w sumie za całość zapłaciłam 47. tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samel15 28.12.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 No właśnie, bądź tu mądry inwestorze. Wg mnie drogo masz ten styro, to lokalne oferty? Mi wychodzi że potrzebuję ok 33m3 styropianu [i tak z fabryki do mnie taką ilość wyślą, więc nie ma znaczenia gdzie go zamówię]. W OZC mam styro 031, ale widzę ofertę na 032 organiki za 174PLN, Przypuszczam że po negocjacji spokojnie za 170 da się taki kupić. Skoro cena zależy od ropy naftowej, to powinno być jeszcze taniej, ale czy opłaca się czekać aż "producent wyprzeda się z zapasów"? No tak lokalne oferty jutro dostanę jeszcze ofertę z termoorganiki. No u mnie wychodzi podobnie 32m3 + styrodur na fundamenty + cienki styropian na ganek. Gadałem z wykonawcą i ze wszystkich o których mówiłem odradził tylko zdecydowanie Izoterm mówił że fatalnie się z tym robi. Co do termoorganiki mówił że on nie miał styczności ale dużo osób uważa że płaci się przy niej głównie za markę. Zobaczymy jak wyjdzie wycena całego systemu porównam do innych. 032, czyli dajesz grafit tak? Uważasz że warto do niego dopłacać? Co do cen ogólnie to sprzedawcy mówią albo że najniższe są w styczniu albo przed końcem roku, takze to odpowiedni moment na zakup. dronid styropian klej siatki, struktura kolor, u mnie była żółta,do tego opierzenie(chyba to najdroższe bylo),doszła wymiana wszystkich parapetów, bo styropian 10 więc stare za wąskie,robocizna(robili 4 dni) w sumie za całość zapłaciłam 47. tyś. No ja mam nadzieję zmieścić się w maksymalnie 22-23 tys z robocizną za to ocieplenie choć pewnie też wejdzie kwestia parapetów, ale nad tym zastanowię się później. A tak jeszcze zapytam ile u was biorą za robociznę od metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 28.12.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Taki był i taki jest plan, ale im dalej tym gorzej, tzn. kasy mniej. Niewykluczone, że zdecyduję się nawet na 033, bo przy pompie ciepła w rocznych kosztach ogrzewania może być malutka różnica. Nie wiem ile biorą u nas za metr, mój szwagier szkoli się w dociepleniach, więc mam nadzieję że mnie po ludzku skasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.12.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 No właśnie, bądź tu mądry inwestorze. Wg mnie drogo masz ten styro, to lokalne oferty? Mi wychodzi że potrzebuję ok 33m3 styropianu [i tak z fabryki do mnie taką ilość wyślą, więc nie ma znaczenia gdzie go zamówię]. W OZC mam styro 031, ale widzę ofertę na 032 organiki za 174PLN, Przypuszczam że po negocjacji spokojnie za 170 da się taki kupić. Skoro cena zależy od ropy naftowej, to powinno być jeszcze taniej, ale czy opłaca się czekać aż "producent wyprzeda się z zapasów"? ja znowu na zime ruszam z akcja "styro zimą najtaniej" rzeczony styro: http://astrobud.pl/pl/p/Termoorganika-Termonium-Fasada-0%2C032/3 co do cen - znowu spekulacje... ponoc w styczniu ma byc jeszcze pare zl taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 29.12.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 No ja mam nadzieję zmieścić się w maksymalnie 22-23 tys z robocizną za to ocieplenie choć pewnie też wejdzie kwestia parapetów, ale nad tym zastanowię się później. A tak jeszcze zapytam ile u was biorą za robociznę od metra? Ja teraz ocieplałem, właśnie sprzątamy po fachowcach. Kupowałem cały materiał na docieplenie plus parapety i wyszło mnie to mniej więcej tak 8.500 materiał plus robocizna niecałe 8,000 więc za całość zapłaciłem 16 z groszami natomiast jak panowie chcieli zrobić z materiałem to wychodziło 4 tysiaki więcej. Więc warto samemu rozglądnąć się za materiałem, miałem ocieplać Austrotermem ale ostatecznie zdecydowałem się na Genderkę, wyszła dużo taniej przy tym samym parametrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samel15 30.12.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 I jak ta genderka, dobry materiał miał kąty itd tak ogólnie przy robocie dobry ten styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 30.12.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 I jak ta genderka, dobry materiał miał kąty itd tak ogólnie przy robocie dobry ten styropian? Cóż ja mogę powiedzieć na temat tego styro? ja go nie kładłem a mój wykonawca sam mi go polecił chociaż ja chciałem kupić austrotherm, ale rozmawiałem jeszcze z kilkoma fachmanami i nikt złego słowa na jego temat nie powiedział więc kupiłem Genderkę przywieźli w gratisie z Oświęcimia a mnie zostało w kieszeni kilka stówek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts