Redakcja 15.10.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wiadomość z Ministerstwa Gospodarki: Propozycja inicjatywy dotyczącej wspierania rozwoju budownictwa mieszkaniowego kierowanego do młodych gospodarstw domowych zakłada finansową pomoc przy zaciąganiu kredytu na zakup pierwszego mieszkania na rynku pierwotnym, ma więc stymulować budownictwo mieszkaniowe. Pomoc nie będzie obejmowała budowy domów jednorodzinnych.MdM będzie programem pomagającym nabyć pierwsze mieszkanie dla osób młodych do 35 roku życia, również singli. Każda rodzina będzie otrzymywała 10 proc. jednorazowej dopłaty do kredytu, liczonego według wskaźnika 1.0 wartości metra odtworzeniowego w danym województwie. Dopłatą zostanie objęte 50 m2 mieszkania, zakupionego na rynku pierwotnym, o maksymalnej powierzchni 75 m2.MdM to instrument pozwalający nabywać pierwsze mieszkanie i będzie wpływał stymulująco na branżę budowlaną, ma też komponent prorodzinny. Jeśli rodzina ma dziecko bądź dzieci, kwota ta wzrośnie o kolejne 5 proc. Jeżeli w ciągu 5 lat w tym mieszkaniu urodzi się trzecie lub kolejne dziecko, rodzina otrzyma dodatkowe 5 proc. Przewiduje się, że program wszedłby w życie od połowy 2013 r. Początkowe koszty programu przewidywane są na poziomie 600 - 700 mln zł rocznie. Z programu może skorzystać 36 tys. rodzin rocznie. Rzecznik Prasowy Przyznacie drodzy Forumowicze, szkoda że budujący domy nie skorzystają z łaski państwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 03.11.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 I jak dla mnie jest to podwójna szkoda - bo nie dość, że nie mamy szansy na żadne dofinansowanie do budowy domu, to jeszcze "blokują" nam czasem jedno z podstawowych źródeł przypływu gotówki- a mianowicie sprzedaży mieszkania. Rynek wtórny znowu będzie miał zastój, a ceny mieszkań lecą na łeb i szyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamKolwaski 18.06.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Znalazłem w internecie wysokość dofinansowania http://mieszkania-dla-mlodych.blogspot.com/2013/02/mieszkania-dla-modych-wysokosc.html w programie mieszkanie dla młodych i nie wygląda to inponująco, Chyba lepiej było gdy była rodzina na swoim. Ale przynajmniej tak można coś zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.06.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Dotacji w ogóle być nie powinno, bo one tylko nakręcają ceny nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszuba 26.06.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Ten cały program Mieszkanie dla Młodych jest bardzo słaby w porównaniu do Rodziny na Swoim, bardzo wątpię by był tak popularny jak RNS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 I całe szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaren 02.03.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Warto się zastanowić co MdM za sobą niesie - z jednej strony pomoc dla osób kupujących pierwsze mieszkanie, z drugiej skupienie się tylko na rynku pierwotnym. Czy program wpłynie na załamanie rynku wtórnego? Niby dlaczego? Kto ma kupić mieszkanie na rynku pierwotnym, to je kupi. Różnica cenowa między pierwotnym, a wtórnym jest na tyle wyrażna, że Ci co mieliby kupować tylko na rynku wtórnym, i tak to zrobią, mały odsetek przeniesie swoje "zamiary" na rynek pierwotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz Steczek 03.03.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Wczoraj miałem przyjemność uczestniczyć w seminarium poświęconym MDM, na targach mieszkaniowych we Wrocławiu. Zmobilizowało mnie to do maksymalnego skupienia się na tym programie i poznania go w 101%. Aby tak się stało dużo czasu poświęciłem na odnalezienie ciekawostek i wszystkiego co mogłoby zainteresować mnie i moich klientów. to jedna z nichhttp://serwisy.gazetaprawna.pl/nieruchomosci/artykuly/777988,spelniasz-wszystkie-wymogi-mdm-i-tak-mozesz-nie-otrzymac-doplaty.html Dodając do tego ciekawostki dotyczące np. uśrednionej ceny za metr od którego banki liczą dopłaty (nie wszyscy wiedzą że cena 4774 PLN- cena za metr dzięki której mieszkanie we Wrocławiu łapie się na MDM, nie jest ceną od której są liczone "profity" ta cena to 4340 PLN i jest to średni wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1m2 pow. użytkowej) otwiera oczy osobą które liczyły na to iż skoro nie skorzystały z dopłat w czasach RnS zrobią to teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.03.2014 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nasz podpowiedź - film: Mieszkanie dla młodych. Jak uzyskać dopłatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordas 31.03.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Wczoraj miałem przyjemność uczestniczyć w seminarium poświęconym MDM, na targach mieszkaniowych we Wrocławiu. Zmobilizowało mnie to do maksymalnego skupienia się na tym programie i poznania go w 101%. Aby tak się stało dużo czasu poświęciłem na odnalezienie ciekawostek i wszystkiego co mogłoby zainteresować mnie i moich klientów. to jedna z nich http://serwisy.gazetaprawna.pl/nieruchomosci/artykuly/777988,spelniasz-wszystkie-wymogi-mdm-i-tak-mozesz-nie-otrzymac-doplaty.html Dodając do tego ciekawostki dotyczące np. uśrednionej ceny za metr od którego banki liczą dopłaty (nie wszyscy wiedzą że cena 4774 PLN- cena za metr dzięki której mieszkanie we Wrocławiu łapie się na MDM, nie jest ceną od której są liczone "profity" ta cena to 4340 PLN i jest to średni wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1m2 pow. użytkowej) otwiera oczy osobą które liczyły na to iż skoro nie skorzystały z dopłat w czasach RnS zrobią to teraz. A nie łatwiej zapoznać się ze szczegółami MDM ? Tym bardziej, że jest to opisane po ludzku, a nie językiem urzędowaym czy prawniczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomAd 31.07.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Witam, szukam i szukam i nic znaleźć nie mogę. A mianowicie chodzi mi o zwrot vat za budowę domu. Zwrot Vat jest np. za każdą jedną rzecz wykonana przy budowie? Chodzi mi o to, że na jesień robimy z mężem fundamenty, czy mozemy sie starac o zwrot vat za same fundamenty? A np. po roku zrobimy ściany i wtedy tez mozna skladac w Urzędzie Skarbowym wniosek? Czy to trzeba złożyć jeden wniosek jak sie już wszystko skończy? Jak to jest? Nigdzie nie jest po chłopsku wyjaśnione tylko same podstawowe warunki zostały opisane. A skąd taki szary człowiek ma się na tym znać? Dziękuję za odpowiez i bez hejtow proszę. Nie znam się więc pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 01.08.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Zwrot VAT jest na konkretne materiały. Ich listę można znaleźć w internecie.O zwrot wnioskujecie po zakończeniu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crle 12.08.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zwrot VAT jest na konkretne materiały. Ich listę można znaleźć w internecie. O zwrot wnioskujecie po zakończeniu inwestycji. Zaraz zaraz a czy przypadkiem program MDM się juz nie zakończył? Bo jakis czas temu wyczytałam na innym forum,że ten rok byl ostatnim rokiem, w którym mozna skorzystać z dofinansowania w tym programie. i że tak naprawdę to szukają jakiegoś innego programu ( książeczki mieszkaniowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 12.08.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 MDM obowiązuje do 2018r. Wyczerpana jest pula na nabycie nieruchomości w ramach programu MDM na rok 2017r, przy czym w styczniu zostanie ona ponownie odblokowana. Bez problemu można składać wnioski o dofinansowanie na rok 2018. Środki związane ze zwrotem VAT to odrębna sprawa. Nie są one ograniczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts