Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję kotła gazowego do ogrzewania domu o powierzchni 160m2.

We wszystkich pomieszczeniach, będzie ogrzewanie podłogowe + 3 grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Panowie z Buderusa zachwalają kocioł BUDERUS Logano Plus GB212

Może ktoś, ma doświadczenie z tym kotłem, niby nowość, ale wymiennik cieła został wykonany ze stopu aluminium i krzemu, za którą firma BUDERUS otrzymała w 2006 roku nagrodę „European Aluminium Award”. Czyli jednak nowość to nie jest, tylko po 6 latach trafło to do Polski... czy to dobrze czy źle?

Może jest jakiś inny kondensacyjny kocioł, który jest konstrukcją sprawdzoną i pewną oraz poradzi sobie z taką ilością ogrzewania podłogowego?

https://forum.murator.pl/topic/172839-buderus-logano-plus-gb212-warto/

• 1 month później...
Witam,

Poszukuję kotła gazowego do ogrzewania domu o powierzchni 160m2.

We wszystkich pomieszczeniach, będzie ogrzewanie podłogowe + 3 grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Panowie z Buderusa zachwalają kocioł BUDERUS Logano Plus GB212

Może ktoś, ma doświadczenie z tym kotłem, niby nowość, ale wymiennik cieła został wykonany ze stopu aluminium i krzemu, za którą firma BUDERUS otrzymała w 2006 roku nagrodę „European Aluminium Award”. Czyli jednak nowość to nie jest, tylko po 6 latach trafło to do Polski... czy to dobrze czy źle?

Może jest jakiś inny kondensacyjny kocioł, który jest konstrukcją sprawdzoną i pewną oraz poradzi sobie z taką ilością ogrzewania podłogowego?

Witam serdecznie,

Kocioł został zaprezentowany w Polsce w maju bieżącego roku. Sezon grzewczy wcześniej, zaprezentowano go u naszych sąsiadów. Nagroda została przyznana za innowacyjne zastosowanie i technologię dla samego materiału, a nie konkretnie tej konstrukcji wymiennika. Jeśli Pan tylko sobie życzy, doradcy techniczni zaproponują odpowiedni schemat podłączeń hydraulicznych i uwzględnią niezbędną automatykę.

Pozdrawiam

Adam Kiszkiel

Edytowane przez slejter
https://forum.murator.pl/topic/172839-buderus-logano-plus-gb212-warto/#findComment-5641251

Z buderusa to chyba lepszy jest GB162. Mój instalator bardzo go zachwalał, chociaż mówił że jego największym mankamentem jest cena. Osobiście wziąłem model z niższej półki -> gb072 i jestem bardzo zadowolony (recenzja za jakiś czas ;)). Różnica u mnie jest taka, że ja mam same grzejniki i 0 podłogówki, ale w porównaniu do poprzedniego buderusa g124 (stary żeliwny) oszczędności są spore (postaram się na przełomie roku dokładnie wszystko opisać).
https://forum.murator.pl/topic/172839-buderus-logano-plus-gb212-warto/#findComment-5641288