Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niechciane zabawki....

agamon

Recommended Posts

WItam,

chciałbym za pomocą forum internetowego zwrócić się do osoby która w dniu 08.09.br. wyrzuciła małego kotka na obwodnicy Garwolina ( na slimaku zjazdowym do McDomalda).

Nie chę jej publicznie oceniać, tylko uswiadomić jej jaki los zgotowała ok. 2 miesiecznemu kotkowi.

Zjeżdżajac z obowdnicy w kierunku do McDonalda, nagle przed maską auta ukazał mi się makabryczy widok. Mały kotek czolgal się na jezdni na 3 łapkach, pyszczek mial zwrócony w moim kierunku ,caly zlany krwią i przerażliwie miałczał. Oczy chore ,zaropiałe, przez które nic nie widział.

Drugą osobą , do której sie chcialem zwrócic jest kierowca, który potrącil małego kota i pojechal dalej nie udzielajac mu pomocy.

Trzeba nie mieć serca i miec mały móżdzek aby tak postąpić ( mój sąsiad zapewne by się zapytal- gdzie sie tacy rodzą?). Myśle , ze kiedyś taki sam los jego spotka, kiedy bedzie w wielkiej potrzebie .i będą go mijali tacy sami obojętni osobnicy.Wtedy stanie mu przed oczami ten mały kotek i bedzie to samo czuć co ten kotek...

Ja nie potrafiłem pojechać dalej , zabralem kotka i wrócilem do Garwolina , gdzie wet udzielil pierwszej pomocy. Stan kotka byl taki ze przez pierwze 3 dni weterynarze proponowali jego uśpienie. Nie pozwoliłem. Dziś po ponad miesiecznym leczeniu kot prawie wrócil do zdrowia. Prawie oznacz to ze prawa przednia łapa jest bezwładna. Czy kiedyś wróci do sprawności nie wiadomo ale rokowania są nikłe.

Podczas wielu wizyt w Instytucie weterynarii w Lublinie spotkalem duzo osób które przygarnęły porzucone , ranne psy, koty i udzieliły im pomocy. WIelkie słowa uznania należą się lekarzom i studentom Instytutu Weterynarii przy ul.Glębokiej w Lublinie za ich gorące serca i pomoc.

I tu taka moja skromna rada dla tych którzy podjeli zbyt pochopną decyzje o zakupie psa, kota. A potem nagle zabwka znudziła sie, obowiązki przeosły ich itd... Nie postępujcie tak okrutnie z nimi. Przecież mozna dać ogloszenie, oddac innej osobie, do schroniska. Np. w Instytucie Weterynarii dyzurują wolontarisze Lubelskiej Straży Zwierzat- pomogą.