Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybarwić DĄB na kolor Złoty Dąb

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

mam piękne parapety z klejonego dębu.

Niestety pomalować i wybarwić muszę je sama.

Okazało się że uzyskanie kolory Złoty Dąb nie jest takie proste ;)

Wszystkie "marketowe mazidła" nazywane złotym dębem dają ten kolor i owszem ale na jasnym drzewie: sosna, świerk, brzoza, olcha.

Te gatunki już malowałam.

Dąb jednak jest sam w sobie dosyć ciemny i po użyciu np lazury Złoty Dąb V33 w ogóle nie ma tego koloru.

Zamiast efektu "pieczonego kurczaka" jest jakiś ponury brąz.

Ktoś może miał już ten problem i może coś polecić?

niestety zostaje metoda prób i błędów na kawałku takiego samego kawałka dębiny co parapet. Stosować bejcę, a nie lazur. Potem lakierować dobrym bezbarwnym lakierem. Jaką użyć bejcę trudno powiedzieć bo nikt nie widzi tego parapetu oraz tego co dla Ciebie jest złotym dębem. Ponadto lakier bezbarwny też zmienia odcień wybarwionego drewna. Jeżeli chcesz uzyskać złoty dąb z okleiny okna pcv to najlepiej zamówić u producenta okien parapet ( też z pcv w tej samej okleinie).

Albo podjechać do zakładu stolarskiego takiego porządnego, kiedyś spierałem się z kolegą o kolor teak, wówczas kolega pokazał mi różnego rodzaju próbki koloru w zależności od gatunku drzewa. Profesjonalne zakłady stolarskie mają na prawdę porządny wybór, nie to co my widzimy na co dzień w sklepach.

Dzięki za odpowiedzi.

Okna mam PCV i staram się trafić chociaż w okolice ich koloru.

Metoda prób i błędów jest fajna tylko co ja potem zrobię z tymi wszystkimi bejcami :)

Parapety są od znajomego stolarza - niestety nie miał możliwości mi ich wybarwić.

Martwię się że jak to szukanie koloru trochę potrwa to jeszcze mi się parapety pokrzywią albo co... Niby klejone i suche na wiór jednak drewno to drewno.

Wolałabym je szybko zamontować...

Gdyby jednak trafił się ktoś kto zna dokładną bejcę - producent i kolor - byłabym bardzo wdzięczna.

Dzięki za odpowiedzi.

Okna mam PCV i staram się trafić chociaż w okolice ich koloru.

Metoda prób i błędów jest fajna tylko co ja potem zrobię z tymi wszystkimi bejcami :)

Parapety są od znajomego stolarza - niestety nie miał możliwości mi ich wybarwić.

Martwię się że jak to szukanie koloru trochę potrwa to jeszcze mi się parapety pokrzywią albo co... Niby klejone i suche na wiór jednak drewno to drewno.

Wolałabym je szybko zamontować...

Gdyby jednak trafił się ktoś kto zna dokładną bejcę - producent i kolor - byłabym bardzo wdzięczna.

Słuchaj - znajdź w google namiary na firmę REMMERS ( producent profesjonalnych lakierów do stolarki otworowej ). Następnie zadzwoń do nich i poproś z technologiem. Następnie przedstaw mu swój problem :)

Słuchaj - znajdź w google namiary na firmę REMMERS ( producent profesjonalnych lakierów do stolarki otworowej ). Następnie zadzwoń do nich i poproś z technologiem. Następnie przedstaw mu swój problem :)

O,o właśnie to jest pomysł:)

Dzięki bardzo :)

Ps. Jak już Cię oleją w jednej firmie, to wtedy to samo możesz zrobić u innych producentów - Sikkens, Sigma, Gori, Teknos itp.

Ps2. W firmach zajmujących się sprzedażą okien drewnianych można zobaczyć próbniki kolorów - zwykle są to próbki lakierów malowane na sośnie i meranti ale kiedy ostatnio popularny robi się dąb, to może i na nim coś się znajdzie?

Martadela, miałem ten sam problem co Ty i go rozwiązałem

tak wygląda (teraz mam tylko taką fotkę)

http://imageshack.us/a/img713/9416/pc300050.jpg

Jutro będę w domu to Ci napiszę jaki to preparat, chyba, że Ci się uda odnaleźć gdzieś w moim wątku, chyba o tym pisałem

To jest impregnat koloryzujący (w sikkensie kupiony) malowane raz i polakierowane lakierem chemoutwardzalnym.

Podbitka (świerk) malowana dwukrotnie, bez lakierowania, kolor prawie identyczny

na dębowych parapetach identyczny.

pozdrawiam

Witam

Impregnat do drewna na bazie wody Akzo-nobel, impregnat jest bezbarwny, kolory się wybiera z wzornika i barwią na miejscu, ten kolor to S03

pozdrawiam

Impregnat kupiłem w sklepie Sikkensa - lakiery do samochodów, mają również wyroby dla budowlanki

Edytowane przez TINEK
uzupełnienie info

Witam,

bardzo dziękuję za podpowiedź. Jutro będę w sklepie firmowym Sikkens.

Na własną rękę z impregnatów wodorozcieńczalnych tej firmy znalazłam tylko CETOL BL AKTIVIA

http://www.propman.pl/IMPREGNAT-DO-DREWNA-SIKKENS-CETOL-BL-AKTIVA-1-L%283,4216,4220%29.aspx

ale nie wiem czy to o to chodzi.

Jutro wymęczę sprzedawcę w sklepie firmowym :)