Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. To moj pierwszy post na forum. Wiec z gory prosze o wybaczenie ewentualnych niedociagniec. Nurtuje mnie pytanie o oplacalnosc inwestycji w okreslony system ogrzewania dla nowobudowanego domu. Rozwazam dwa systemy:

1. ogrzewanie na gaz z przydomowego zbiornika na plynny LPG, a co za tym idzie zakup i instalacje kotla grzewczego i grzejnikow na wode;

2. ogrzewanie za pomoca piecy akumulacyjnych na prad i uzyskiwanie cieplej wody z termy.

Moze ktos z Was ma juz przemyslenia co do opłacalnosci kazdego z tych rozwiazan i to na przestrzeni powiedzmy 10 letniego okresu eksploatacji.

https://forum.murator.pl/topic/17285-ogrzewanie-piece-akumulacyjne-czy-gaz-plynny-lpg/

Oj widze, ze chyba nikt w Polsce nie ma systemu grzewczego opartego na piecach akumulacyjnych. A moze posiadacze sie nie chwala.

Moze to i dobrze, bo skoro kilka lat temu wszyscy szli w strone oleju opalowego, to podrozal, teraz wszyscy ida w instalacje LPG.....a piecami akumulacyjnymi nikt sie nie interesuje. :lol:

Ponadto ciekawe kto poprze moja teze, ze w ciagu najblizszych lat prad bedzie relatywnie tanial, a gaz drozal.

Mam nadzieje, ze ktos sie odwazy odpowiedziec w temacie tej problematyki.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/17285-ogrzewanie-piece-akumulacyjne-czy-gaz-plynny-lpg/#findComment-290717