Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowanie pomp powietrze - woda

miki121

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

średni na jeża domek 150m2 na prąd 12-13 tys kwh na wszystko rocznie...

średni na jeża domek 150m2 z PC 6-7 tys kwh na rok ...

i teraz możemy się branzlować o jakieś ułamki po przecinku ...;)

mój domek 142 m2 7000 kw na wszystko - w porównaniu z 13-13 tyś kw to nie takie ułamki po przecinku

mój domek 142 m2 7000 kw na wszystko - w porównaniu z 13-13 tyś kw to nie takie ułamki po przecinku

na kabelkach czy PC ???;)

mój (154m2)ostatni sezon 12349kwh na wszystko...

twój 142m2 7000 kwh

więc ile...

1,75 ...?

o nieco mniejszym domu w cieplejszej strefie nawet nie wspomnę;)

Edytowane przez jasiek71

Wszystko zależy też jaka to jest taryfe- nie musi być tania tylko od 13-15 i od 21-6 są inne trochę drosze ale trwają dłużej- wię tematu pralka,telewizor praktycznie nie ma

u nas jest bez ciśnienia na to kiedy pralka, zmywarka itp.

jak byś nie kombinował to i tak Kwh wychodzi średnio czterdzieści kilka groszy w bilansie całego roku ...

No ale co "2"? :-)

pomimo że pompa ma COP na poziomie 3 i więcej to na ogrzewanie zużywane jest tylko ok. połowę tego co w domu grzanym z COP 1

oczywiście czym gorzej zaizolowany budynek to korzystniej wypada PC i odwrotnie ...

normy budowlane wymuszają jakiś tam minimalny poziom izolacji przez co budynek dłużej się broni zyskami bytowymi ...

a dopiero to co brakuje dogrzewamy innym źródłem ...

pomimo że pompa ma COP na poziomie 3 i więcej to na ogrzewanie zużywane jest tylko ok. połowę tego co w domu grzanym z COP 1.

A co ja koor...a napisalem wczesniej?:-)

Dokladnie.

Jesli na ogrzewanie zuzywasz 50% energii elektrycznej pobranej w roku, to SPF odnosie sie TYLKO do tego zuzycia ( tych 50%). PCI w domu nie powoduje, ze pralka czy TV bierze 4x mniej pradu. :-)

My mowimy jednak o wspolczynniku SPF a jrgo definiuje sie inaczej. Tylko w odniesieniu do PCi.

To jest chyba istotny parametr .COP to mniej istotna wartość

Oczywiscie, ale zauwaz, ze w zasadzie malo kto piszac COP na na mysli COP. :-) Po prostu to bardziej utarte okreslenie ktore wiekszosc osob majacych kontakt z PCi jakos tam kojarzy. Najczesciej operujemy wlasnie (nieswiadomie) SPF, bo pomiary zuzycia energii elektrycznej sa dla calego urzadzenia, a nie tylko dla samej sprezarki.

B

Mógłbyś dla ułatwienia podać linka ? Dzięki.

http://wp-effizienz.ise.fraunhofer.de/download/wp_effizienz_endbericht_langfassung.pdf

to niestety po niepolsku.

Ale na port pc bedzie dostępna skrócona wersja po polsku .Była prezentowana na kongresie.

Można się upomnieć w port pc -obiecali.

Autorem raportu jest młody polski naukowiec

• 4 weeks później...
Sądząc po obłożeniu robotą miki to to opomiarowanie będziesz majstrował chyba pod koniec zimy :)

No mam nadzieję że na początku grudnia się uda :)

Do końca miesiąca mam jeszcze siedem pomp więc raczej marne szans aby wygospodarować czas teraz :)

A grudzień 9 sztuk aż mi się robi zimno na samom myśl :)

Ale w styczniu tylko 2 sztuki - mała przerwa od natłoku pracy :)